На Хортиці після підриву Каховської ГЕС виявили нові археологічні знахідки — фото
Фото: Заповідник "Хортиця"

На узбережжі Хортиці після зруйнування Каховської ГЕС та різкого спаду рівня води виявили нові археологічні знахідки. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Свинцеві кулі. Доба козацтва. Фото: заповідник "Хортиця"
Свинцеві кулі. Доба козацтва. Фото: заповідник "Хортиця"

Через спад рівня води оголилась значна ділянка берегової смуги острова. Вперше за 70 років на поверхні опинились території, які були під водами Дніпра. Тож співробітники заповідника щодня інспектують Хортицю, проводять рейди на аварійних ділянках, щоб зберегти пам'ятки, які знаходять після зниження води.

За цей період фахівці знайшли кілька сотень археологічних предметів, виготовлених з металу, кераміки та дерева, а також понад 1000 фрагментів керамічних виробів.

Фібула-сюльгама. Фото: заповідник "Хортиця"
Фібула-сюльгама. Фото: заповідник "Хортиця"

Під час рейдових та розвідувальних виходів були знайдені археологічні пам’ятки, серед яких:

  • кераміка різного часу та призначення, починаючи від доби енеоліту (6-5 тис. до н.е.) і закінчуючи ХІХ століттям. Ці знахідки представлені уламками гончарної або ліпної кераміки, як-от частини вінців, ручки, денці, глечики. Окрім того, до керамічних знахідок можна зарахувати люльки, грузила, прясла тощо;
  • знаряддя з кременю, представлені давніми інструментами для полювання або оброблення;
  • металеві речі, зокрема монети. Також серед цих знахідок є речі, пов’язані з епохою козацтва на острові Хортиця, такі як різноманітні мушкетні та пістольні кулі, ремені пряжки та застібки, а також деталі від зброї та інші предмети;
  • скло. Співробітники заповідника знаходять уламки від середньовічних пляшок та навіть скляні бомби.
Фрагменти бомб. Фото: заповідник "Хортиця"
Фрагменти бомб. Фото: заповідник "Хортиця"

Зазначається, що усі виявлені археологічні знахідки проходять процес камеральної обробки та додаються до польового опису, який надалі буде основою для створення археологічного звіту.

Кремені рушничні. Доба козацтва. Фото: заповідник "Хортиця"
Кремені рушничні. Доба козацтва. Фото: заповідник "Хортиця"

У кінці червня на Хортиці знайшли дубовий довбаний човен з цільного стовбура дуба, довжиною майже 7 метрів, вік якого може сягати понад 1000 років.