Якщо у вас немає зайвої ваги, спорт не потрібен. Цей стереотип довго жив в моїй голові. Я завжди була стрункою, тому потреби у фізичних вправах не вбачала, ще й подругам хизувалася, що не витрачаю час і кошти на спортивні зали, проте, з часом зрозуміла, наскільки я помилялася. 

Чим більше в моєму житті з’являлося стресу, тим більше я відчувала необхідність у перезавантаженні, і цим перезавантаженням стала йога. 

Перше заняття я відвідала з подругою. На той момент вона вже доволі довгий час практикувала йогу. Я помічала не лише її прекрасну фізичну форму, а й легкість та спокій. Здавалося, ніби вона взагалі ні про що не думає і нічим не переймається.

Мені стало цікаво: йога – то така магічна техніка, яка робить людей врівноваженими, чи просто приємне заняття. Це був підлітковий вік, старші класи, саме той період, коли хочеться знайти себе та пізнати нове.

Близько року ми періодично займалися разом, відвідували різні студії йоги. На той момент це було не таким популярним заняттям, як зараз, і йогою захоплювалося не так багато людей. Більшість вважали це заняття дивакуватим, пов’язували з магією. Частково вони праві. В практиці йоги дійсно є своя магія – особлива, унікальна енергія, яка сприяє зціленню та зміцненню здоров’я.

Коли я усвідомила цей факт? Нещодавно! Мені знадобилося п’ять років, щоб нарешті зрозуміти, що йога – це не просто вправи, які активізують м’язи, органи та частини тіла, а що це ціле мистецтво, опанувавши яке, можна пізнати себе зсередини.

Що таке йога з огляду практики, а не Вікіпедії

Наше тіло – це інструмент. Його можна порівняти, для прикладу, з фортепіано. Неналаштоване фортепіано буде грати, але воно втратить свою мелодію, втратить свою легкість, м’якість. Його звучання буде різким, гучним, збалансованим.

А якщо інструмент налаштувати? Вже краще! Звучання стає м'якшим, милозвучним. Але цього замало, на ньому треба ще вміти грати.

Так і з йогою. Можна регулярно відвідувати заняття, робити асани (пози, вправи. – Ред.), але при цьому абсолютно нічого не відчувати, не отримувати того зцілення, яке здатна давати ця практика. 

Йога – це тісний зв'язок думок з тілом та внутрішніми органами. Виконуючи асани можна відчути потужні вібрації в тілі, затиски, ті ділянки тіла, які потрібно пропрацювати найбільше. 

Як йога повернула в моє життя гармонію

Сучасний світ на 80% складається з метушні. Перейматися через кожну дрібницю ми починаємо ще змалечку. Світ змушує реагувати на будь-які подразники, а несвідома людина, найчастіше, реагує саме негативно. 

Такою була і я. Будь-яка неприємність чи незручність, змушувала мене відчувати тривогу, переживати депресивні стани, боятися життя. Я постійно думала: “Невже так буде завжди?". Цей період мого життя був складним. Я розуміла, що не хочу шукати спокій у метушні, хотіла створити спокій навколо себе і бути його частиною. 

Коли почала займатися йогою свідомо, зрозуміла, що таке блаженство. Я полюбила себе, своє тіло, весь світ, не через призму его, а через своє серце і душу.

Почала помічати дрібниці: промінчики на траві, легкий вітерець, почала помічати посмішки людей і посміхатися у відповідь. І тільки в той момент я зрозуміла, що відбулося. Я нарешті відкрила очі. Йога пробудила мене зсередини, змінила моє бачення життя навколо, змінила мої думки про світ. 

Я почала частіше практикувати йогу, робила це не тому що “модно" чи “треба", а тому, що я цього щиро хотіла. Хотіла відчути приємну втому в тілі після заняття, спокій, бути в моменті, а не аналізувати свій день. Хотіла вимкнути голову, хоча б на деякий час. Йдучи на заняття, чітко розумію, – зараз годину витрачу виключно на себе. 

До речі, подруга, з якою я починала ходити на йогу, зараз викладає практику самостійно, і я з радістю біжу після роботи на спільне заняття, тому що знаю, гармонію не треба шукати, гармонія – це і є життя.

А ось жити в гармонії чи ні – це вибір, такий же вибір, як і практика йоги.

Якщо щось допомагає тобі бути собою, нехай це людина чи хобі, не важливо – воно варте того, щоб приділяти цьому час.