Що не можна їсти та пити під час мігрені?
Мігрень. Фото: depositphotos.com

Мігрень посідає друге місце серед хвороб, що суттєво обмежують працездатність людини. Достеменні причини її виникнення досі невідомі.

Мігрень це постійний головний біль середньої та високої інтенсивності, що триває від двох до 72 годин. Мігрень супроводжується чутливістю до світла і звуків, нудотою, тимчасовими порушеннями зору. Мігрень має періоди продрому підступів нападу та постдрому явищ, що виникають після закінченню нападу мігрені. Також у деяких пацієнтів напад мігрені супроводжується аурою.  

Експерти з  Фундації досліджень мігрені стверджують, що серед чинників, які здатні провокувати мігрень чільне місце займає харчування. Сама по собі та чи інша їжа не здатна спричинити мігрень, але у поєднанні з іншими факторами, наприклад погодою, прийманням ліків, змінах гормонально фону, вона може впливати на тривалість та інтенсивність нападу.

Експерти виділили десять продуктів, яких краще споживати якомога менше людям, що страждають на мігрені.

1. Кофеїн

Спровокувати мігрень може надмірне споживання кофеїну (понад 1000 мг на день), а також "синдром відміни", який може виникнути через зменшення споживання кофеїну чи якщо повністю відмовитися від нього. Найбільше кофеїну міститься у каві, чаї, кока-колі та шоколаді.   

2. Штучні підсолоджувачі

Серед низки штучних підсолоджувачів загрозу для людей, що страждають на мігрені, становить аспартам. Він здатен викликати напади мігрені. Оскільки аспартам заборонено вживати хворим на фенілкетонурію, виробники зазначають на етикетці, що у складі продукту є цей підсолоджувач. Тому відслідкувати такі продукти легше.

3. Алкоголь

За даними німецько-нідерландського дослідження алкоголь був причиною виникнення мігрені у 35% учасників експерименту. Серед них 77% зазначили, що причиною нападу було споживання червоного вина. Пояснення криється у тому, що алкоголь спричиняє зневоднення організму, що негативно впливає на його роботу.

4. Шоколад

Шоколад впливає на виникнення та перебіг мігрені у 22% пацієнтів, про це йдеться у звіті Фундації досліджень мігрені. Шоколад містить кофеїн і бета-фенілетиламін речовину, що є початковою для деяких природних нейромедіаторів. Також похідні фенілетиламіну є галюциногенами та стимуляторами. У малих дозах (таких як у шоколаді) ця речовина не загрожує здоровій людині, однак, впливаючи на роботу нервової системи, здатна впливати на тривалість та інтенсивність мігрені.

5. Продукти, що містять глутамат натрію

Глутамат натрію це сіль глутамінової кислоти, популярна харчова добавка E621. Досі не існує науково доведених фактів, що б підтверджували негативний вплив глутамату натрію на організм людини, проте для тих, хто страждає на мігрені він може бути причиною виникнення нападу.   

6. Оброблене м’ясо

Ковбаса, шинка, сосиски та інші види обробленого м’яса містять консерванти нітрати які допомагають зберігати колір і смак. Окис азоту, який синтезується в організмі після споживання нітратів, розширює судини мозку, що може спричиняти головні болі, зокрема мігрені.

7. Витримані сири

Фета, пармезан та блакитні сири містять тирамін речовину, схожу за хімічним складом та дією на організм людини схожий на адреналін і може спровокувати сильні головні болі, нервову збудливість, підвищувати тонус м'язів, тиск та рівень цукру. 

8. Консервація та ферментовані продукти

Тирамін також міститься у великій кількості в консервованих та ферментованих продуктах. Тому тим, хто страждає на мігрені краще уникати продуктів на кшталт квашеної капусти та популярної нині комбучі.

9. Холодна їжа

Споживання холодної їжі, наприклад морозива, може стати причиною головного болю, рідше мігрені. Особливо сильний ефект холодна їжа матиме, якщо людина тільки-но прийшла з тренування чи пляжу, тобто коли її тіло перегіте.

10. Сіль

Споживання солоної їжі може спричинити мігрень, оскільки сіль підвищує артеріальний тиск.