"Щоденник харчування" – що це таке та як він допомагає схуднути
Фото: pexels.com

Нове дослідження, опубліковане в журналі Obesity припускає, що контроль продуктів, які ви вживаєте, є найефективнішим способом схуднення.

Учасники шестимісячного дослідження, які втратили найбільше ваги, витрачали трохи менше15 хвилин на день, записуючи, що вони їли й пили.

Хоча це може здатися складним завданням, дослідники закликають, що пошук способу додати самоконтроль у свою повсякденну рутину допоможе досягти ваших цілей щодо схуднення.

Що таке "щоденник харчування"

Іноді для того, щоб зрозуміти, що саме ми їмо та чому  нам не вдається схуднути, потрібно почати відстежувати не тільки те, що саме в нас на сніданок, обід, вечерю та перекуси, а й рахувати калорії. Адже здорова їжа зовсім не дорівнює низькокалорійна.

Наприклад, горіхи та насіння вважають дуже корисними продуктами, але вони доволі калорійні: у 100 г арахісу – 567 ккал, у 100 г мигдалю – 607 ккал, 100 соняшникового насіння – 601 ккал. Якщо ми занадто захоплюємося цими корисними снеками й мало рухаємося, зайві калорії осідатимуть на талії, животі та стегнах, і  про жодне схуднення не може навіть йтися.

Щоденник харчування допомагає рахувати калорії та бачити загальну картину вашого харчування. Завдяки цьому ви більш свідомо ставитиметеся до вибору страв та розміру порцій, а згодом це стане ще однією гарною звичкою, й потреба у веденні записів відпаде.

Також він розвиває усвідомлене харчування. Це може бути розуміння того, що ми їмо, як ми їмо, чому ми їмо й коли ми їмо? Адже багато з нас із задоволенням перекушують через нудьгу або депресивний стан.

Дослідження показують, що усвідомленість має великий вплив на те, скільки ми їмо, як ми почуваємось, коли їмо й вказує на тригери, які викликають бажання перекусити. 

Переваги щоденнику харчування

  • Допомагає згадати, що ви їли того дня.

  • Допомагає з підрахунком калорій.

  • Дозволяє вам побачити, чи їсте ви занадто багато або недостатньо.

  • Дозволяє вам побачити, в який час доби ви зазвичай голодні, і допоможе скорегувати графік харчування.

  • Допомагає розуміти, чи їсте ви з нудьги, а не з голоду.

Хороша новина – зараз доступно багато інструментів, які допоможуть вести записи в телефоні й не витрачати на це багато часу. Адже саме складність часто стає головною причиною, через яку такі хороші звички не залишаються з нами надовго.

Харчові щоденники також допомагають визначити, де вони можуть внести зміни, які допоможуть їм схуднути, говорить Вікторія Катеначчі, доктор медицини, доцент кафедри медицини в Університеті Колорадо. За її словами люди не усвідомлюють, скільки калорій вони отримують із калорійними напоями та закусками, і це один із найпростіших способів, який може допомогти зменшити калорії.

Завдяки цьому ж вони можуть розкрити моделі переїдання, виявити тригери, яких слід уникати, наприклад, недостатнє вживання їжі протягом дня, а потім переїдання вночі або переїдання під час вживання алкоголю.

Для деяких людей сам факт, що доведеться фіксувати кожен укус, допомагає стримати переїдання.

Мобільні застосунки для ведення щоденників харчування: 

 

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Telegram-каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.