Гарвардські медики знають, чому ходити пішки ‒ корисно
Ходьба. Фото: Unsplash

Якщо сімейний лікар порадив більше ходити пішки, не поспішайте ставити під сумнів його компетенцію. Лікарі Гарвардської медичної школи вважають так само. Так, доктор Лорен Елсон інструктор з фізичної медицини та реабілітації ‒ зазначає, що ходьба є найпростішим доступним способом мінімізації ризиків розвитку низки хвороб, зокрема раку та серцево-судинних захворювань.    

Лише 2.5 години активної ходьби на тиждень, тобто по 21 хвилині на день, зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 30%. Жінки, що регулярно ходять пішки зменшують ризик ожиріння на 5%. Активні піші прогулянки нормалізують рівень артеріального тиску та холестеролу в крові, а також позитивно впливають на психологічне здоров'я. Все це можливо завдяки тому, що під час активної прогулянки пришвидшується серцебиття, і таким чином кров краще циркулює організмом, про це йдеться у гарвардському звіті про користь прогулянок

Ходьба не вимагає ані підготовки, ані спеціального одягу. Головне мати зручне взуття та одяг, що відповідає погоді за вікном.  

Візьміть за правило щодня активно гуляти протягом тридцяти хвилин. Можна почати з десятихвилинної прогулянки, наприклад у сквері поруч з домом. Поступово збільшуйте тривалість прогулянок. Це не лише зміцнить здоров'я, але й, можливо, познайомить вас з невідомими досі околицями.

Якщо ідея прогулянки здається нудною, візьміть напарника. Подруга, партнер, сусід чи собака не тільки зробить прогулянки веселішими, але й не дозволить вам ухилятися від них. Ви ж бо вже домовилися! 

Намагайтеся ходити пішки, а не їздити, коли це можливо. Наприклад, дорогою з роботи виходьте на зупинку раніше і проходьте цю відстань пішки. 

Варто також мати план на дощовий день: якщо дощ і сніг вас не лякають подбайте про комфортний одяг для прогулянок у таку погоду, якщо ж ці "катаклізми" не для вас знайдіть накриття чи спортзал, де ви могли б тренуватися в негоду.