Холестерин це... Пояснюємо, яка норма в крові, коли підвищений і як понизити за потреби
Забір крові для аналізу. Фото: Unsplash

Холестерин або холестерол ‒ це речовина, що бере участь у процесі обміну жирів в організмі.

Також холестерин є біохімічним попередником (основою для утворення) стероїдних гормонів, жовчних кислот, ліпопротеїнів (сполук, у формі яких жири транспортуються по організму) та вітаміну D.

Існує два типи холестерину: "хороший" і "поганий".

"Поганий" – це ліпопротеїд низької щільності, є причиною закупорки судин.

Високий рівень "поганого" холестерину (до 3 ммоль/л для людей не з групи ризику, та до 1,8 ммоль/л для групи ризику) може стати причиною виникнення низки серцево-судинних хвороб, зокрема інфаркту.  

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

"Хороший" холестерин ‒ це ліпопротеїд високої щільності, який в тому числі усуває "поганий" холестерин зі стінок судин і сприяє прохідності артерій та вен. Саме він є основою для синтезу гормонів та інших сполук. Його в організмі повинно бути якомога більше. 

Рівень загального холестерину в крові здорової людини не повинен перевищувати 5 ммоль/л. Для людей з групи ризику цей показник - 4 ммоль/л

Щоб збільшити кількість "хорошого" і знизити рівень "поганого" холестерину, лікарі з Гарвардської медичної школи рекомендують дотримуватися простих порад.

Займайтеся спортом. Навіть помірні фізичні навантаження на кшталт активних прогулянок на свіжому повітрі сприяють синтезу "хорошого" холестерину в організмі.     

Контролюйте вагу. Надмірна вага сприяє не лише підвищенню рівня "поганого" холестерину, але є і причиною високого артеріального тиску і високого рівня цукру в крові. Якщо ви маєте надмірну вагу, зменшіть її на 5-10%, і це вже буде першим кроком до нормалізації рівня холестерину.

Відмовтесь від трансжирів. Транс-жири ‒ це різновид ненасичених жирів з високим вмістом транс-ізомерів жирних кислот. Штучні транс-ізомери жирних кислот утворюються під час гідрогенізації олій, смаження їжі та у промисловому виробництві випічки.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для український родин

Уникайте швидких вуглеводів. Намагайтеся споживати менше продуктів зі швидких вуглеводів, які засвоюються організмом максимально швидко, наприклад, біле борошно. Ліпше замінити цілозерновим борошном.

Відмовтеся від паління. Відмова від куріння сприяє підвищенню рівня "хорошого" холестерину. 

Щоб краще розуміти потреби свого організму у холестерині, необхідно регулярно моніторити рівень холестерину в крові (загальний та кожен окремо).

Це можна зробити за допомогою тесту на холестерин ‒ аналізу крові з вени.

Аналіз рівня загально холестерину можна зробити безкоштовно у свого сімейного лікаря. Оплачує цей тест держава.