Як зосередитись на виконанні складних завдань. Поради від неврологів
Фото: pexels.com

Девід Бадре – професор когнітивних, лінгвістичних та психологічних наук в Університеті Брауна в Провіденсі, штат Род-Айленд,і автор книги "Завдання: Як наш мозок отримує справу".

У своїй колонці на Nature він дає поради, як краще зосередитись на виконанні складного (чи нудного) завдання.

Наприкінці 2020 року Бадре опублікував книгу "Про завдання" про нейронауку когнітивного контролю – психічну функцію, яка дозволяє нам пов’язувати наші цілі та плани з нашими діями. Під час роботи були моменти, коли йому самому було дійсно важко знайти слова, щоб передати складну ідею. 

Можливо, ви не пишете книги, але кожен стикається з важкими завданнями у повсякденному житті і в роботі. А з пандемією та нескінченними локдаунами, коли ми змушені працювати або навчатися з дому, де стало ще складніше. Кожна людина відчуває напади зволікання чи уникнення роботи, а також почуття провини. Цього досвіду не можна уникнути повністю, але є кілька стратегій, які можуть допомогти залишатися зосередженими.

Організуйте робочий простір

Для розв'язання важких проблем мозку потрібен готовий доступ до інформації, планів, процедур та знань, якими він користуватиметься. Когнітивні вчені ставляться до цього колективного знання завдання як до набору  завдань. Однак набір завдань не завжди доступний відразу, адже ми не можемо постійно тримати його в активному стані в нашому обмеженому ментальному робочому просторі або "робочій пам’яті".

Наприклад, під час написання наукової статті ми повинні пам’ятати багато інформації, пов’язаної з передумовами, логікою, дизайном та результатами дослідження. Якщо ми щойно побували на зустрічі, що стосувалася іншої теми, а потім сіли, щоб написати статтю, необхідна інформація може вже опинитися на глибших шарах. І перш ніж ми зможемо почати писати, його слід подумки знайти та впорядкувати в нашій робочій пам’яті.

На практиці повернення до важкого завдання таким чином призводить до "перезапуску": ми повинні витратити час і розумові зусилля, щоб повернутися до поставленого завдання, а не прогресувати. З цієї причини важливо створити час і простір для важких завдань.

Виокремте великі блоки часу. Великі проміжки часу потрібні не лише для того, щоб був час спочатку відшукати у своїй пам’яті потрібну інформацію, а потім впорядкувати її, але й для того, щоб часте перемикання між завданнями не ускладнювало якісну роботу.

Будьте послідовними. В ідеалі ми повинні знаходити час і місце для виконання складного завдання щодня. Навіть якщо ми одного дня не досягнемо прогресу, цей час слід витрачати саме на нього, а не на інші завдання, навіть якщо це просто огляд нашої роботи. Послідовність допомагає пам’яті шукати залежності в контексті й прискорити виконання задачі. 

Мінімізуйте відволікання й забудьте про багатозадачність

Коли ми виконуємо одразу два або більше завдань, або одночасно, або перемикаючись між ними, наша ефективність та якість роботи починають страждати. Частково це відбувається тому, що завдання використовують спільні когнітивні ресурси, такі як робоча пам'ять. У результаті вони конкуруватимуть між собою за цей спільний ресурс і заважатимуть один одному. 

Приберіть все, що може відвернути вашу увагу – повідомлення про нові листи та інші сповіщення з соціальних мереж – й остерігайтеся привабливості легких завдань. 

Коли ми вирішили виконати завдання, наш мозок миттю аналізує витрати й вигоди, зважує значення результату та прогнозує розумові інвестиції, які необхідні для успіху. Звісно ж, легкі завдання для нас привабливіші, тому що обіцяють негайний прогрес. 

Залучіть свої хороші звички до розв'язання проблем

Щоб знайти розв'язання важкої проблеми або виконати важке завдання, ми повинні структурувати проблему або завдання таким чином, щоб це допомогло нарешті виконати його.

Наприклад, виконання доказу геометрії – важке завдання, яке має структурований процес отримання, вибору та перевірки набору геометричних фактів та теорем. Що краще ви розбираєтесь у предметі й що ефективніше буде ваш план їх оцінки, то легше буде знайти доказ. 

І що більше у нас досвіду, то краще та швидше ми справлятимемося з завданнями. Саме тому експерти перевершують початківців. Пошук робочих звичок, що заохочують цей процес, допомагає нам залишатися зосередженими.

Зосередьтеся на завданні. Пошук правильної структури часто вимагає часу. Ми не можемо досягти успіху у виконанні важких завдань щодня, але важливо продовжувати намагатися. І ми повинні бути добрими до себе, коли щось не виходить так легко.

Будьте відкриті до нових поглядів та методів. Часто структура, яку ми вигадуємо для розв’язанні завдання, не працює й веде до глухих кутів. Застрягши, ми повинні бути готові переосмислити проблему та шукати нові шляхи її вирішення.

Робіть перерви. Важливо робити перерви у важкій роботі. Це дає перевтомленому мозку можливість відпочити й поглянути на проблему під іншим кутом.

Взаємодійте з іншими. Подібно до перерви, взаємодія з іншими може допомогти нам осмислити проблему по-новому. Розмова з різними людьми, у яких відмінний від вашого досвід та інша точка зору, може бути потужним способом вирватися з колії та досягти прогресу.

Мало того, робота з іншими людьми, компанія яких нам подобається, робить важку роботу веселішою. 

Немає простих трюків або схем отримання швидкого результату, які дозволяють зробити важкі завдання приємними й несподівано легкими.  Але якщо ми звільнимо місце для нашої роботи, намагатимемося уникнути багатозадачності, будемо відкритими до нових ідей і готовими поглянути на розв’язання  завдання під іншим кутом, ми обов’язково досягнемо поставленої мети.

 Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин