Як поводитися під час аварійної ситуації в літаку. Поради від спеціаліста
Фото: pexels.com

Якщо ви багато подорожуєте літаком, слухати кожного разу правила поведінки під час польоту вже не цікаво. Напевно, ми й так вже їх вивчили на пам’ять. Є речі, які нам не розповідають під час цих демонстрацій через брак часу, але саме вони могли б остаточно заспокоїти тих, хто панічно боїться літати, та якомога більше підвищити наші шанси залишитись живим під час авіакатастрофи.

Правила дуже прості для стандартного польоту, але не такі очевидні для людини у стані паніки. Розповідає Дуг Ланскі – основний спікер TEDx та радник у туристичній галузі.

Правила поведінки під час авіакатастрофи

Згідно з дослідженням U.S. National Transportation Safety Board, яке містить дані аж з 1983 року, якщо літак виконуватиме аварійну посадку, виживе 95% пасажирів. Якщо це буде серйозна авіакатастрофа, – виживе 55%. 

Дослідження Harvard School of Public Health 2006 року говорить, що шанси померти в авіакатастрофі – один до 11 мільйонів. Тож у вас набагато більше шансів померти від удару блискавки або від нападу акули.

Тому, якщо літак починає падати або виконувати аварійну посадку, вам потрібно зосередитися й запам’ятати наступні поради, щоб максимально підвищити свої шанси вийти з якомога меншими травмами й взагалі залишитись живим.

Запам’ятайте, що у 80% випадків проблеми з літаком виникають у перші три хвилини та в останні вісім хвилин польоту. Саме через це у цей час всі ноутбуки та планшети повинні бути вимкнені, пояс безпеки застібнутий, а ваше взуття повинне залишатися на місці.

Найбезпечніші місця – ті, які повернуті обличчям до інших. На них зазвичай сидять члени екіпажу (стюардеси та стюарди). І це не випадковість. Далі за рейтингом безпеки йдуть місця над крилами та поряд з аварійними виходами.

Якщо ж вам не так пощастило, ось що потрібно зробити.

Як поводитися під час аварійної ситуації в літаку. Поради від спеціаліста
Кабіна літака, фото – pexels.com

Аварійний вихід

Подивіться, де знаходиться найближчий аварійний вихід до вас. Потім порахуйте кількість рядів, які відділяють вас від цілі.  Якщо літак летить догори дном або в салоні багато диму, або обидва варіанти одночасно, буквально на секунду уявіть себе – як і що ви робитимете.

Паски безпеки

Погляньте на свій пасок безпеки. Всі ми знаємо, як він працює, але під час паніки все може піти трохи не так. Багато людей починають тиснути на клапан, наче це автомобільний пасок безпеки. Але вам просто потрібно підняти клапан й все. Краще зробити це про всяк випадок просто так кілька разів перед тим, як літак злетить.

Екстрена евакуація з салону

У випадку пожежі всі пасажири повинні покинути літак за 90 секунд. І це означає, що ви повинні залишити свій багаж там, де він був, а не лізти за сумками. Потім цей багаж дістануть рятівники разом з пожежниками й відправлять у спеціальне місце зберігання, де ви потім зможете отримати свої сумки без загрози для життя.

Рятівні жилети

Ви всі знаєте про рятівні жилети під сидінням. Так от – забудьте про них. Так, були випадки, коли рятівні жилети дійсно рятували життя, але частіше пасажири надягають їх занадто рано й потім не можуть через них вийти з літака – просто застрягають у фюзеляжі й створюють своєрідну пробку з людей у жилетах.

Кисневі маски

Якщо у літаку падає тиск на невеликій висоті, кисневі маски не знадобляться. Якщо ж це станеться на великій висоті, дихати самостійно не вийде. Але не переймайтеся. Якщо ви не встигнете вчасно одягнути маску, вас просто відключить на кілька хвилин. Ви прийдете до тями, коли пілоти впораються з ситуацією й знизяться на висоту, де вже можна дихати без маски.

Небезпека у салоні

Найнебезпечніша річ у цьому випадку – це ваш багаж та пляшки з Duty Free, які можуть посипатись на голови під час різкого зниження. Тому вам краще берегти голову й трохи пригнутися, закривши її руками.

Друга небезпека – таця з їжею, яку носитиме в салоні. Її вага – понад 100 кг! Така таця може заподіяти багато шкоди колінам та ліктям, тож тримайте їх якомога далі від проходу.

Якщо ви не панікуватимете й слідуватимете цим простим правилам, ваші шанси вийти здоровим та неушкодженим у разі виникнення аварійної ситуації зростуть. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин