Зміст:
  1. Сучасні тенденції 2022
  2. Як визначитися з кольором стін
  3. Як вибирати колір стін для спальні, вітальні, дитячої, кухні, санвузла
  4. Які кольори безпрограшні
  5. Як поєднувати кольори, фарбуючи стіни
  6. Як вибрати фарбу в магазині
  7. Поширені помилки під час вибору кольору стін

За якими правилами підбирати колір фарби для стін у спальню, кухню чи дитячу кімнату. Як вибрати фарбу ще в магазині та поєднувати кольори, фарбуючи стіни, LIGA.Life розповіли:

  • дизайнерка інтер’єрів Ольга Набігуз (Nabiguz Interiors)

  • дизайнерка інтер’єрів Єлизавета Резенко

Як вибрати колір стін для спальні, кухні, коридору. Поради від дизайнерок інтер’єрів
Ольга Набігуз та Єлизавета Резенко

Сучасні тенденції 2022

Загальною тенденцією у 2022 році серед базових відтінків є м’які теплі білі, бежеві та сірі кольори. Але не поступаються своїми позиціями ніжні пастельні відтінки пильно-рожевого, зеленого, блакитного, та жовтувато-пісочного, розповідає Ольга Набігуз

Загалом, каже декораторка, зараз акцент стає не на вибір конкретного кольору, а на відчуття та емоцію, які він викликає. "Тому зараз це більше безпека, спокій та затишок, ніби ми огортаємо себе в кокон", – пояснює вона. 

Щоб створити свій затишний куточок, дизайнерки радять орієнтуватися насамперед на власні вподобання, а не популярні тренди. Адже мода швидкоплинна, тенденції змінюються. 

"Дизайн інтер’єру – це не дизайн сукні, яку можна одягти кілька разів. Ремонт – процес довготривалий. Коли доробите його, вибравши трендовий колір стін, ризикуєте вже бути не в тренді", – пояснює Єлизавета Резенко

До якихось трендів можете бути не готові, оскільки всі маємо різний світогляд.

Зроблений інтер’єр, за словами фахівчині, в середньому існує 7-10 років. Далі потребує або косметичного ремонту, або повної зміни дизайну. "За цей час ви ростете, вподобання змінюються. Вже в наступному ремонті зможете додати нові, більш сучасні елементи", – додає вона. 

Як визначитися з кольором стін

Як вибрати колір стін для спальні, кухні, коридору. Поради від дизайнерок інтер’єрів
Фото: Pexels

За деякий час до ремонту варто створити собі теку з референсами того, що зараз подобається, радить Ольга Набігуз. Важливо водночас аналізувати, що саме подобається на фото: колір стін, меблів чи загальна атмосфера. 

"По-друге, подивитись, яка загальна кольорова гама переважає, та виділити основний базовий колір та кольорові акценти, якщо вони будуть", – продовжує експертка. 

Коли зорієнтуєтесь із кольоровою гамою, дизайнерка радить відвідати заклади (ресторани, магазини одягу тощо), де є схожі кольори. Щоб зрозуміти, чи подобаються вам ці кольори в об’ємі та які відчуття вони викликають. 

Треба також розуміти, яке у вас буде наповнення, яка підлога, колір корпусних та м’яких меблів. "Можливо, щось із цього у вас вже є, тоді кольори треба вибирати, враховуючи всі ці відтінки", – зауважує Ольга Набігуз. 

"Маючи диван, стіл, штори трьох різних відтінків, колір стін має поєднуватися хоча б з чимось одним".

"Він не має бути четвертим або п’ятим. Якщо в кімнаті багато речей різного кольору, і ви не можете це змінити – стіни краще робити нейтральними, сірий або бежевий, і не вигадувати", – зауважує Єлизавета Резенко. 

Якщо кімната наповнена речами одного тону (синій диван, сині штори), буде неправильно купувати ще й синю фарбу на стіни. Треба звернути увагу на контрастну фарбу. Зробити, наприклад, нейтральні світло-сірі стіни, пояснює вона.

Важливо, щоб вибраний колір подобався всім, хто житиме разом із вами, підкреслює Резенко: "Комусь із членів родини може бути байдуже на колір стін. Але якщо це не так, то ухвалювати рішення треба разом. Місця загального користування – вітальню, кухню – фарбувати так, щоб сподобалося всім". 

Дизайнерка радить зважати на задачі, які має вирішувати інтер’єр. Для приміщення, куди приходимо відпочити після напруженого дня, краще вибирати пастельні спокійні кольори.

"Якщо ж задача інтер’єра – вразити гостей, то можна вибирати насичені кольори. Темно-синій, яскраво-рожевий", – каже Резенко.

Колір стін має відповідати простору, який плануєте фарбувати. Бо світліші відтінки розширюють приміщення, а темні зменшують. Це загальне правило, пояснюють дизайнерки. 

"Білий колір робитиме кімнату більше. А фіолетовий, як і будь-який насичений відтінок, зробить менше", – наводить приклад Резенко. 

Винятки з правил можуть бути, зауважує Набігуз, але це вже складніша робота, за якою краще звернутися до професіонала. Загалом, у маленькі приміщення спальні або вітальні фахівчиня не радить вибирати темні насичені кольори: "Відчуватимете, що на вас "тиснуть стіни". 

"А от у великій вітальні можна зробити якусь зі стін акцентним насиченим кольором. Вона притягуватиме увагу, але не тиснутиме", – додає Ольга. 

Як вибирати колір стін для спальні, вітальні, дитячої, кухні, санвузла

Як вибрати колір стін для спальні, кухні, коридору. Поради від дизайнерок інтер’єрів
Фото: Pexels

Найголовніше, щоб інтер’єр домівки був вашою психологічною фортецею, де можете поринути у свій світ та відновити енергію, переконана Набігуз. 

Вітальня, наприклад, це місце відпочинку всієї сім’ї, і вона має заспокоювати та налаштовувати на відпочинок після роботи. Тому її кольори не мають вас дратувати. Краще для цього підходять відтінки білого, сірого, бежевого, розповідає дизайнерка.

Так само і спальня – це місце спокою та відновлення сил, тому її кольори мають наповнювати енергією на наступний день. Це можуть бути м’які припилені відтінки блакитного, пісочного, бежевого, зеленого, пояснює Набігуз: "У спальні можна додати м’який зелений відтінок, який сподобається і чоловіку, і жінці".

Квартиру важливо розглядати як єдиний організм, підкреслює дизайнерка. 

За основу радить вибрати 1-2 базових кольори, які будуть плавно перетікати з одного приміщення до іншого (це можуть бути стіни, стеля, підлога та меблі). "Вже далі можна додавати якісь цікаві акцентні кольори або залишати все у спокійній гамі", – додає Набігуз.

Ванна та санвузол, наприклад, можуть бути наповненими більш яскравими кольорами, бо там ми проводимо найменше часу, і вони можуть нас заряджати енергією.

Під час вибору кольору, підкреслює дизайнерка, краще не поєднувати яскраві кольори та припилені. Адже без досвіду роботи з кольором може вийти негарно. Кольори виглядатимуть "брудними" і неяскравими­­­.

Для кухні-столової, де їсте, Єлизавета Резенко не радить вибирати надто темні кольори. Щоб "колір стін не тиснув". Втім, вирішальне значення, наголошує дизайнерка, мають ваші індивідуальне вподобання. 

Вибираючи колір стін у дитячу кімнату, Резенко радить не прив’язуватися до стереотипів -  "дівчаткам рожеве", "хлопчикам блакитне". Якщо вибирати відтінки рожевого, то цікаві та сучасні: "Адже рожевий може бути і ліловий, і наближений до вишневого". Для хлопчиків можна брати відтінки зеленого чи коричневого. 

Кольори стін у дитячій можуть бути нейтральними за відтінками, наприклад, бежевими. Яскраві відтінки додати вже в декорі. 

Які кольори безпрограшні

Як вибрати колір стін для спальні, кухні, коридору. Поради від дизайнерок інтер’єрів
Фото: Depositphotos

Безпрограшним варіантом кольору для різних типів приміщень буде використання монохрому. 

Це не просто використання одного кольору, пояснює Набігуз, а поєднання, наприклад, основного зеленого кольору з різними його відтінками – від темніших до світліших. Або поєднання різних фактур в одній гамі. Це може підійти як для холу, так і для вітальні, об’єднуючи простір.

"Якщо не бажаєте ризикувати з кольором, можна взяти декілька відтінків сірого та поєднати з теплим кольором дерева у підлозі та меблях".

"Це матиме гарний баланс теплих та холодних відтінків та гарно виділятиме кожен предмет", – пояснює дизайнерка. З часом до такого базового варіанту можна додавати яскраві акценти в декорі.

Універсальні кольори для різних типів приміщень, розповідає Єлизавета Резенко – холодний беж або теплий сірий. Ці відтінки сприймаються більшістю і популярні вже багато років.

Білий колір, за її словами, на другому місті за універсальністю. Можна, наприклад, робити білі стіни й далі декорувати приміщення яскравими кольорами меблів, текстилю. Це може бути смарагдовий, вишневий, індиго, синій. Можна придбати диван у насиченому кольорі або зробити акцентною одну стіну. 

"Якщо підлога вже покладена, і це, наприклад, ламінат, то безпрограшний варіант – підібрати колір фарби на стіни під один із відтінків ламінату", – додає фахівчиня. 

Як поєднувати кольори, фарбуючи стіни

Якщо немає досвіду, Євгенія Резенко радить не поєднувати понад два відтінки: "Нехай вони будуть контрастні між собою, наприклад, чорний і білий, світло-бежевий і насичений коричневий. Або це будуть відтінки з однієї палітри – світло-салатовий і зелений". 

Для натхнення дизайнерка радить переглянути приклади інтер’єрів на Pinterest, відібрати умовно 50 фото, які подобаються. За кілька днів – переглянути наново, відкласти ще з десяток. Це дозволить виокремити, які відтінки вам до душі.

Як вибрати фарбу в магазині

Колір на моніторі чи екрані телефону, колір у кольоровій палітрі, вже готова закольорована фарба та фінальний викрас на стінах можуть сильно відрізнятись, зауважує Ольга Набігуз.

На це впливає багато факторів: фарбники в поліграфії відрізняються від пігментів колорантів фарби для стін, а у приміщенні на колір впливає оточення, тіні та інші предмети меблів. 

Тому треба вибирати декілька варіантів і купувати зразки фарби. Робити викраси на окремих листках у квартирі та прикладати їх до різних стін: "Спостерігати, як змінюється колір вранці, на заході сонця та при увімкненому світлі".

Свіжа фарба виглядає в банці світлішою, а після нанесення на стіни та висихання стає на кілька тонів темнішою та глибшою. Тому не треба орієнтуватись на готовий колір фарби в магазині, підкреслює дизайнерка.

"Перш ніж купувати велику кількість фарби, обов’язково робіть викраси на об’єкті, бо колір наживо під впливом освітлення може сильно змінитись", – пояснює вона. 

Поширені помилки під час вибору кольору стін

Як вибрати колір стін для спальні, кухні, коридору. Поради від дизайнерок інтер’єрів
Фото: Depositphotos

1) Купівля фарби готового кольору. Найчастіше вона дуже яскравих відтінків, які негарно виглядають в інтер’єрі, каже Ольга Набігуз.

2) Вибір чисто білої фарби без відтінку. 

"Здебільшого вона білосніжно-біла і може додавати холоду та стерильності приміщенню. В житті існує багато відтінків білого. Для ока приємніше, якщо фарба матиме хоч невеликий, але відтінок", – пояснює дизайнерка.

3) Вибір дуже яскравих відтінків, які в приміщеннях можуть "тиснути на очі". Набігуз рекомендує звернути увагу на кольори, в яких присутній припилений сіруватий відтінок. Вони легше між собою комбінуються та виглядають м’якшими.

4) Вибирати тренди, а не те, що подобається, переконана Єлизавета Резенко.

5) Не враховувати задачі інтер’єру, додає дизайнерка. Якщо пофарбували, а вийшло невдало – стіни "тиснуть на вас", краще не пошкодувати грошей, а перефарбувати.