Як вибрати туристичні черевики
Туристичні черевики. Фото: Unsplash

Трекінгові або туристичні черевики  це запорука комфортного походу. Правильно підібрана пара дозволить насолодитися пішим туризмом, не переймаючись натертими п'ятами та збитими пальцями. 

Трекінгові черевики мають декілька основних функцій:

  • забезпечують міцне зчеплення з різними видами земної поверхні;

  • захищають ноги від впливу низької температури, вологи, механічного впливу  рельєфу;

  • надійно фіксують надп'ятково-гомілковий суглоб;

  • гарантують високу зносостійкість у порівнянні з неспеціалізованим для пішого туризму взуттям;

  • деякі моделі дозволяють надягати альпіністські кішки.

З огляду на це стає зрозуміло, що туристичні черевики потрібні не лише тим, хто планує підкорювати гори, але й тим, хто любить тривалі піші маршрути, скажімо у лісі в околицях міста. Частота та складність походів, пора року, вага наплічника, фізична підготовка, а також особливості будови стопи  усе це впливає на вибір черевиків. 

Якщо ваші ноги  нетреновані, то експерти радять обирати жорсткі черевики, що гарантують надійну фіксацію надп'ятково-гомілкового суглоба та мінімізують ризик його вивиху. Також жорсткі черевики варто обирати тим, чия вага  понад 85 кілограмів. Це пов'язано з тим, що зносостійкість черевиків залежить від навантаження: чим більша вага, тим швидше взуття зношується. Так, жорсткіші черевики прослужать довше.

Види трекінгових черевиків

Варто також враховувати те, куди й коли ви плануєте йти. Існує поділ туристичних черевиків на черевики для легкого трекінгу, класичні трекінгові черевики та черевики для складного трекінгу з елементами альпінізму.

Черевики для легкого трекінгу ідеально підходять для хайкінгу  походу обладнаними і добре маркованими маршрутами, що не вимагає спеціальної підготовки та супроводу провідника. Черевики для легкого трекінгу підійдуть для походів з наплічником вагою до 15 кг: що більша вага, то вищі шанси пошкодити гомілку. Ці черевики легкі, оскільки виготовлені з синтетики чи тонкої шкіри, а також мають легку підошву. У літніх моделях часто використовуються вставки із сітки для покращення вентиляції. Черевики для легкого трекінгу  щось середнє між спортивними кросівками та класичними туристичними черевиками. 

Класичні (універсальні) трекінгові черевики мають середню висоту, досить жорстку підошву з глибоким протектором і слугують для походів з наплічником до 25 кг. В таких черевиках можна проходити достатньо великі відстані, навіть у холодну та мокру погоду, адже верх черевика зазвичай шкіряний. Бувають також моделі, виготовлені з цільного шматка шкіри, що забезпечує високу зносостійкість та першокласний захист від вологи. Звісно, серед класичних туристичних черевиків є й взуття зі штучних матеріалів. Деякі моделі класичних трекінгових черевиків також сумісні з м’якими альпіністськими кішками, що дозволяє використовувати черевики в зимовий період на нескладних маршрутах.

Черевики для складного трекінгу з елементами альпінізму адаптовані до поверхні будь-якої складності: болотистих місцевостей, кам’яних розсипів та льодового покриву. Такі черевики виготовляють із товстої гладкої шкіри чи нубука, рідше високоміцної синтетики, мають дуже жорстку підошву з глибоким малюнком протектора,  а також "обрезинку" (обгумування) по всьому периметру. Деякі моделі мають задній рант для кріплення кішок. Підходять для зимових походів з наплічником вагою понад 25 кг.

З чого складаються туристичні черевики?

Вибір матеріалу для туристичних черевиків залежить від складності та тривалості походу, адже матеріал впливає на вагу, зносостійкість, водостійкість та повітропроникність взуття.

Гладка шкіра  це міцний та водостійкий матеріал, з якого виготовляють черевики для тривалих походів складним рельєфом. Як правило, таке взуття потрібно розношувати перед основною подорожжю, щоб уникнути натирань під час походу.

Замша  м’який натуральний матеріал. Взуття із замші  легке і має добру повітропроникність, але потребує ретельного догляду. Замшу використовують переважно у комбінації з синтетичними матеріалами, а для водостійкості черевиків встановлюють мембрани. Трекінгові черевики із замші підходять для легких походів, хайкінгу.

Нубук буває натуральним (із шкіри великої рогатої худоби) та штучним. До переваг черевиків із нубука можна віднести м’якість, легкість та повітропроникність, проте, як і взуття із замші, вони потребують ретельного догляду, бо є нестійкими до забруднень. Низька водостійкість матеріалу усувається за допомогою мембрани. Нубук використовується переважно для виготовлення черевиків для легкого трекінгу.

Штучні матеріали (нейлон, поліестер та "штучна шкіра")  непогана альтернатива натуральним матеріалам. Черевики із синтетичних тканин легкі й швидко сохнуть, однак мають низьку зносостійкість через велику кількість швів.

Який би матеріал ви не обрали, важливо звернути увагу на здатність черевиків відштовхувати воду.  

Черевики, які класифікують як водонепроникні, мають вшиту мембрану  кількашаровий, дрібнопористий матеріал, який утримує вологу ззовні, тобто, зберігає ноги сухими. Існує багато різновидів мембран, які підходять для різних видів трекінгового взуття.

Купуючи черевиків для складних походів, варто вибирати моделі з суцільним гумовим захистом по низу черевика  "обрезинкою". Такий захист істотно підвищить зносостійкість черевиків та вбереже ноги від вологи та холоду. Черевики для легкого трекінгу можуть бути без додаткового гумового захисту.

Підошву для трекінгових черевиків виготовляють з гум різного складу та рівня жорсткості, залежно від призначення черевиків. У моделях для складного трекінгу можуть бути вставки, наприклад, з карбону. Підошви мають рельєфний протектор, "агресивність" малюнку якого залежить від призначення моделі. Сам малюнок може також різнитись залежно від того, для якого покриття призначена та чи інша модель.  

Сучасні туристичні черевики доволі рідко мають утеплення. За терморегуляцію зазвичай відповідає правильно підібрана термошкарпетка. "Вбудоване" утеплення, як правило, буває у черевиках для легких походів, які багато хто використовує у місті в холодну пору року чи міжсезоння, а також у черевиках для складного трекінгу з елементами альпінізму. Як утеплювач використовують різноманітні синтетичні матеріали.

На таку, здавалося б, незначну деталь як язичок також варто звернути увагу. Часто виробники експериментують з дизайном язичка, проте не завжди успішно. Язичок повинен бути м'яким та комфортної для вас висоти. Так, у деяких моделях можна регулювати його висоту.

Як обрати черевики?

Попри величезний асортимент інтернет-магазинів, експерти не рекомендують купувати туристичні черевики онлайн, особливо якщо це ваші перші трекінгові черевики, або взуття нового для вас бренду. 

Черевики, як і будь-яке інше взуття, необхідно міряти. Щоб правильно підібрати розмір, необхідно міряти черевики в кінці для, коли ноги набрякли, а також використовувати для примірки ваші шкарпетки для походів. Варто побути в зашнурованих черевиках 10-15 хвилин для того, щоб оцінити їхню зручність. Якщо взуття мале чи велике, не сподівайтеся, що воно згодом розноситься чи "сяде". Цього не станеться, а дискомфорт, який ви відчуваєте в магазині, має всі шанси піти й у похід. 

Не варто також покладатися на поради досвідченіших товаришів-туристів. Вибираючи черевики, зважайте лише на власні потреби та особливості будови ноги. Варто проконсультуватися з продавцем у магазині, який, знаючи увесь асортимент, допоможе підібрати саме "вашу" пару. 

Підігнати черевик під свою ногу можна за допомогою шнурування й устілок різної товщини чи ширини. Перед першим походом варто зробити тест-драйв нових черевиків, щоб за потреби модифікувати взуття.

Найкращі черевики  ті, які ніколи не нагадують про себе. Хороше взуття стає довершеним продовженням ноги та дозволяє долати будь-які перешкоди на шляху туриста.