Як завоювати довіру людей: вчимося слухати
Фото: pexels.com

Якщо бути відвертим, під час спілкування нам важливо, щоб в першу чергу вислухали нас, а потім вже все інше. Люди люблять увагу до себе та своїх проблем. Декотрим навіть не важливо, чи підтримуєте ви розмову – іноді достатньо просто мовчки вислухати, і це зробить вас найкращим другом.

Джастін Компф, доктор наук Університету Массачусетсу в Бостоні, який вивчає та викладає зміни у поведінці здоров’я, у своїй статті на Psychology Today ділиться трьома простими порадами, які допоможуть стати вам найкращим слухачем.

Ця навичка базується на трьох китах: важливість мовчання, цінності роздумів та силі відкритих питань.

Не перебивайте

Скільки разів ви хотіли сказати більше під час розмови, повністю розкрити свої почуття та дозволити собі бути вразливим, щоб вас почув та зрозумів співрозмовник? У таких випадках найгірше – це коли вас перебивають. Вас вибиває з безперервного потоку думок, ви губитесь й вже не можете донести головний меседж.

Можливо, ви будете відчувати себе не дуже комфортно, якщо почнете свою частину розмови з мовчання, але це єдиний спосіб дати людині можливість відкритись вам й поділитись своїми емоціями та думками. 

Це формує довіру і дає людям час подумати над тим, що саме вони хочуть сказати далі. Людська мова – дуже недосконалий інструмент передачі думок та почуттів. Часто наші думки недосконало закодовані в слова. Мовчання дає людям шанс зібратися й сказати, що саме вони мають на увазі.

Порада: спробуйте почекати 3–5 секунд після того, як хтось щось сказав, перш ніж говорити самому. Ви помітите, що люди часто мають сказати набагато більше.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Використовуйте рефлексивні висловлювання

Слухачі низького рівня зосереджуються на тому, що для них означають слова, і чекають своєї черги для розмови. Слухачі рівнем вище концентруються на словах, які каже співбесідник. Досвідчені слухачі зосереджуються сенсі, який до них намагаються донести. 

Алгоритм процесу розмови зазвичай виглядає так:

  1. У мене є думка.
  2. Я перекладаю цю думку словами.
  3. Ви чуєте мої слова.
  4. Ви намагаєтесь здогадатися якомога найкраще, що саме означають мої слова.

Рефлексивні висловлювання та роздумы – ідеальні помічники в цьому процесі та потужні інструменти для розуміння. Це дозволяє людям чути їхні дзеркальні слова. Тобто ви можете повторити вислови співрозмовника, трохи їх змінивши, й показати таким чином, що повністю його зрозуміли.

Рефлексія – унікальна здатність людської свідомості в процесі сприйняття діяльності сприймати й саму себе, внаслідок чого людська свідомість постає як самосвідомість. Процес самопізнання, за якого усвідомлюються й осмислюються власні думки та психічні переживання називають саморефлексією.

Це дозволяє слухачеві сказати вам, чи перебуваєте ви на одній хвилі. Потужна рефлексія трапляється, коли ви можете зрозуміти не лише те, що саме людина намагається сказати, але й відчуваєте її відчуття та потреби.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Ставте відкриті запитання

Відкриті запитання дозволяють продовжити розповідь. Вони "запрошують" до подальшого обговорення теми або питання. На них не можна відповісти "так", "ні" або одним словом. Існує велика різниця між "Як пройшов ваш день?" і "Чи можете ви розповісти мені про найкращу частину вашого дня?"

Порада: почніть із звернення уваги на свої запитання. Чи можна відповісти на них одним словом? Чи запрошують вони до подальшого діалогу?

Стати уважним слухачем й приємним співрозмовником не так й складно. Не чекайте, що у вас все вийде з першого разу. Просто націліться на вдосконалення – слухайте уважно, не перебивайте та вчіться ставити правильні відкриті запитання.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин