Коли варто відновлювати стосунки? Поради від психолога
Фото: pexels.com

Вважається, що зараз у нас розквіт серійної моногамії: ми обираємо одного партнера, але не на тривалий час, розлучаємося, шукаємо нового, потім знову розлучаємось – і так по колу. Ми не звикли цінувати та "ремонтувати" стосунки й почали ставитися до них, як до речей – щось не сподобалась або трошки зіпсувалась, то відразу ж на смітник й купувати нову.

Психологиня Дженніфер Л. Кантор має іншу думку й у своїй колонці на Psychology Today пропонує п’ять простих порад, які допоможуть полагодити стосунки.

Непорозуміння у близьких стосунках неминучі, і навчитися їх виправляти сучасні психоаналітики вважають одним з аспектів терапевтичного процесу, що сприяє зростанню, загоєнню та зміцненню. 

"Ремонт стосунків" – це мистецтво та навичка, яким можна навчитися та застосовувати їх до всіх значущих стосунків. Відремонтувати, а не відкинути наші соціальні зв’язки – це акт мужності, поваги, щедрості та прощення – чеснот, які завжди були основними для добробуту людей та мирного й гуманного суспільства.

Тріщини можуть бути великими або малими. Найменші з них порівняно легко виправити вибаченнями, готовністю пробачити й переговорами. Великі трапляються, коли хтось (часто випадково) влучає прямісінько в глибокий нерв іншого, не реагуючи, коли потрібна або очікується відповідь. Потерпіла сторона або лютує, або відступає (стандартна мимовільна реакція на загрозу), і в крайньому разі розриває стосунки.

У нових стосунках таке рішення може (а може і не бути) наслідком, але в сім'ях або дружбі, в яких існують глибокі тенета прихильності та любові, рішення відмовитись від стосунків може спричинити серйозну шкоду обом сторонам.

Хоча розірвання стосунків може спричинити розширення можливостей для особи, яка робить такий вибір, це не вважається адаптивним рішенням фахівцями з психічного здоров’я, окрім випадків жорстокого поводження та недбалості (наприклад, домашнє насильство, фізичне або сексуальне насильство над дітьми тощо).

Справжній ремонт поглиблює та зміцнює довіру, оскільки це демонстрація обома сторонами того, що вони бачать і чують одна одну й варті клопоту. Що принаймні в одному маленькому куточку світу людина справді має значення.

П’ять основних інгредієнтів для примирення

Процес примирення – це мистецтво та вміння, завдяки яким можна розвивати більш глибокі, стійкі та/або більш довірливі відносини. Однак процес цей складний і вимагає участі обох сторін.

  1. Хоча вони розлючені або поранені, обидві сторони погоджуються, що інша людина має значення, що зв'язок між ними має значення, навіть якщо динаміка відносин повинна змінитися. Потрібна мужність і щедрість, щоб визнати, що людина з вадами, яка нас поранила, не поважала або переступила свої межі, для нас досі має значення.
  2. Здорові стосунки – це відносини, що розвиваються. Подібно до того, як зламана кістка, колись зцілена, міцніша, ніж була раніше, метою примирення є побудова чогось міцнішого за те, що існувало раніше. Налагодження не означає повернення до колишнього способу спілкування.
  3. Для налагодження стосунків потрібна готовність спілкуватися відкрито, іноді емоційно, іноді так, щоб виглядати та відчувати себе безладно, виявляючи вразливі місця, які є цілком нормальними для людського досвіду. Наше індивідуалістичне суспільство примусило людей приховувати свою вразливість, але потреба у зв’язках, потреба почуватись коханими та потрібними є фундаментальною для нашого соціального виду. Взаємодія одне з одним як почуття двох людей сприяє загоєнню та зростанню.
  4. Процес ремонту може потребувати більше, ніж одна розмова. Якщо перемовини стають занадто бурхливими або болісними для однієї або обох сторін, можливо, доведеться спробувати ще раз через тиждень або місяць. В ідеалі з кожною розмовою збільшується спроможність вислухати іншу особу, по-справжньому зрозуміти її скаргу.
  5. Для ремонту потрібне вміння співчувати іншій стороні, а також здатність визнавати, коли хтось поводився недоброзичливо або невміло. Ці можливості є вродженими для більшості з нас, але їх вираження часто нездорово блокується шарами самозахисту.

У світі, що складається з мільярдів окремих людей те, що ми іноді переживаємо зустріч сердець і розумів – це майже диво, і деякі стосунки дійсно неможливо відновити. Але стосунки з родиною, друзями та сусідами були для нашого соціального виду незамінними, особливо у часи сильних стресів та потрясінь. Тож давайте не відкидатимемо так бездумно старе у пошуках нового та блискучого, але, можливо, одноразового.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин