Краще бути свинею, ніж куркою: проста порада, яка допоможе вирішити конфлікти
Взаємодія з ворогом видавництва Лабораторія

Як цього уникнути? Просту пораду дає Адам Кехейн, який понад 40 років вирішував складні міжнародні конфлікти на рівні корпорацій і в межах міжнародної політики.

У своїй книжці "Взаємодія з ворогом", яку українською видало видавництво "Лабораторія" він розповідає просту річ, яку варто пам’ятати, коли потрібно домовитися з кимось, хто вам неприємний і сповідує інші цінності.

Порада звучить так: "Краще бути свинею, ніж куркою": "Коли смажать яєчню із шинкою, курка частково віддається справі, а свиня – повністю. Для гнучкої співпраці, ми маємо бути свинями, а не курками". 

Кехейн пояснює: "Наша мета в тому, щоб узяти відповідальність за роль, яку ми виконуємо в тій чи іншій ситуації, й за те, що ми повинні робити інакше, аби цю ситуацію змінити. Це дуже непросто, адже ми маємо повністю стати частиною обставин. А це іноді призводить до "травм". Треба бути готовими пожертвувати чимось знайомим, зручним і безпечним".

Тобто інколи важливо замислитися, а чи не в нас самих закладено те, що не дозволяє вирішити конфлікт? Адже ми – теж його учасники. Що саме ми робимо не так? 

Щоб це зрозуміти, треба вирізнити свою зону відповідальності в конфлікті: наскільки ми можемо впливати на ситуацію, що склалася; які в нас наразі є можливості й повноваження.

Коли помічаємо, що звинувачуємо інших людей, коли зациклюємося на тому, що вони мають робити, потрібно перевести увагу на власні дії.

Іноді треба спробувати вплинути на довколишніх, але зазвичай важливіше бути готовими змінюватись і брати відповідальність за нашу роль у тій чи іншій ситуації. 

Коли відволікаємося на інших, слід поставити собі просте питання: що нам робити далі?

Варто часом думати не про джерело проблеми, а про джерело його вирішення, та ще й шукати цей ресурс у самих собі. І це доволі болісне усвідомлення.

Інша людина цілком може бути причиною виникнення негативного явища, але ми, якщо вже ув’язалися в цю ситуацію, маємо підштовхнути цю людину до раціонального усвідомлення своєї неправоти, а також змінитися самим. 

Не варто чекати, що всі все самостійно зрозуміють; треба вміти взяти ситуацію в свої руки.

Звертайте увагу на співвідношення того, скільки ви говорите зі співрозмовником, а скільки слухаєте. 

Можливо, ви перебиваєте і просто не даєте іншим думкам достукатися до вашої свідомості. 

Вмійте відмовитися від звичних вам тактик. Зосередьтеся на ситуації "тут і зараз". Станьте свинею, яка віддається справі повністю.