Зміст:
  1. Пухові спальники
  2. Спальники із синтетичним утеплювачем
  3. Чи може спальник бути і теплим, і дешевим

Плануєте купувати спальники на зиму для себе на випадок вимкнення опалення або для військових? Не поспішайте ловитися на гачок реклами у соцмережах, радить досвідчений гірський гід та засновник-керівник турклубу "Гиля Гуси" Тарас Жовтий.

"Ці спальники описують як класні та теплі, на "потрійному синтепоні й флісі", з температурою комфорту до -35°C, і ціною приблизно 2000 грн. Але в такому спальнику можна дуба дати від холоду навіть за температури 0°C", – пояснює експерт.

Військові та туристичні спальники відрізняються формою, замками, матеріалами тощо. Але на прикладі туристичних спальників Тарас пояснив головне співвідношення в усіх моделях – вага/ціна/температурний режим. Принципи цього співвідношення діють як у військових, так і туристичних спальниках.

Важливо: Усі наведені моделі – приклади. Вони мають аналоги інших виробників. Але співвідношення трьох показників всюди буде майже аналогічним, пояснює експерт.

Пухові спальники

"Тактичні спальники" з реклами мають приблизно однакові характеристики:

  • ціна – близько 2 000 грн;

  • вага – 1,5-2 кг;

  • утеплювач – синтепон і фліс;

  • зовнішній матеріал – "міцний", зазвичай без детальної інформації;

  • температура комфорту – -35°C;

  • розмір – на зріст до 2 м;

  • ширина – до 1 м.

"Високі термопоказники спальників залежать від матеріалу утеплювача. Найтепліші – пухові. Але пух буває різним. Нормальні виробники вказують, який пух використовують, та зазначають коефіцієнт заповнення пухом або Fill Power. Наприклад, 600+ чи 800. Чим цифра вища, тим вищі теплоізоляційні властивості пуху", – пояснює Тарас.

Також має значення порода птахів, чий пух використовують, яка обробка тощо. Порівнюючи два фірмових спальники одного розміру та ваги, але з різним пухом (на 600 та 800), теплішим буде з пухом на 800.

Щодо обіцяних -35°C, то спальник із найкращим пухом і такою межею комфорту коштуватиме далеко не 2000 грн, а приблизно – 40 000-50 000 грн, стверджує експерт.

"Якщо можемо знизити крайню межу комфорту в спальнику, наприклад, до -12°C, то пуховий коштуватиме суттєво дешевше – в межах 15 000-20 000 грн. Наприклад, спальник Rab Neutrino 600 розрахований на цю температуру. Важить 1 кг, а коштує 21 000 грн через легку вагу. У спальниках, які важать на 200-600 г більше, ціна суттєво нижча. За таких же температурних показників можна взяти пуховий спальник за 14 000-16 000 грн або навіть дешевше", – розповідає експерт.

Низька вага дорогих спальників досягається трьома способами:

  1. Пух суттєво легший за синтепон.
  2. Зовнішній матеріал, тобто його "обшивка", тоненька, інколи це 15-20D. Тобто майже всю вагу забирає на себе утеплювач.
  3. Форма. Легкі спальники звужуються в ногах, мають форму кокона, а не прямокутного ліжка.

Легша вага важлива для гірського туризму, але для більшості військових спеціальностей це не так критично. 

Висновки:

  • За спальник, який витримає -35°C, і важить до 2 кг, треба віддати приблизно 50 000 грн.

  • Дешевші теж бувають, але суттєво важчі або дещо холодніші. Наповнюємо дешевшим пухом – вага росте, ціна падає.

Спальники із синтетичним утеплювачем

За словами Тараса, для більшості військових спеціальностей рекомендують синтетичні утеплювачі. Їх чимало. Найпростіший, найдешевший і очевидно найгірший варіант – звичайний синтепон.

"Також існує кілька варіантів "технічно просунутого" синтепону – холофайбер, холофкор, прімальофт та інші. Це утеплювачі, у яких волокна синтепону – не просто ниточками, а трубочками, спіральками тощо. Всі ці варіанти суттєво кращі. Деякі навіть наближаються до пуху за термостійкістю", – пояснює експерт.

Проти пухового, спальник на технічному синтетичному утеплювачі буде дешевшим та важчим, але непоганим. Наприклад, Deuter Exosphere -10°C SL має крайню межу комфорту -10°C, а вагу – 1900 г. Тобто це приблизно 2 кг, як у рекламованих "тактичних".

"Це приклад гарного спальника. Тут не дешевий синтепон, а якісний наповнювач. Зовнішній матеріал – не важкий брезент, а щось легеньке. Хоча йому далеко до -35°C, але він коштує дорожче за розрекламовані "технічні" – 8 400 грн", – додає Тарас.

Ця модель розрахована на зріст приблизно 1 м 65 см. Він також має форму кокона, що важливо. Адже утеплювач зосереджений за формою для максимального ефекту, а "не розмазаний" тонким шаром великою площею.

Важливий нюанс: у 100% дешевих спальників використовують товстіші та важчі зовнішні матеріали. Тобто за однакової загальної ваги якісний та неякісний спальники матимуть різну кількість утеплювача.

Висновки: фірмовий спальник на синтетиці вагою 1900 г та з якісним утеплювачем здатен забезпечити крайню межу комфорту до -10°C. 

Розглянемо приклад дешевших спальників. Наприклад, модель Wechsel Tents Dreamcatcher 10° ВТ. Ціна – 2 595 грн, дещо дорожчий за розрекламовані "тактичні". Це теж форма ковдри із синтетичним наповнювачем. Але за словами Тараса, він точно кращий за ті, що рекламують у Facebook. Але на зиму такий варіант купувати не можна.

Характеристики:

  • наповнювач – на 60% холофайбер, а не синтепон. Це суттєво додає теплостійкості. Такий наповнювач значно довше живе і зберігає властивості. 

  • обшивка з тоншого матеріалу, отже, вагу забезпечує утеплювач.

"Але навіть із використанням холофайбера температура комфорту в спальнику на синтетиці середньої якості за такої ціни – +10°С. Це дуже далеко до -35°С", – пояснює експерт.

Чи може спальник бути і теплим, і дешевим

Може, але він буде дуже важким та об’ємним. 

"Спальники за 50 000 грн – це дуже дорого для більшості військових. Насправді вони не всім потрібні. Якщо вам не видали хороший спальник, то краще вкласти гроші у щось середнє за температурою, але визнаного виробника. Купіть важчий на синтетиці, але не ті, що коштують 2000 грн та обіцяють -35°С. Гарний спальник – це хоч якась гарантія, що ви спатимете, а не помиратимете від холоду", – радить Тарас.