Зміст:
  1. Ната Жижченко 
  2. Наріман Алієв 
  3. Юлія Савостіна 
  4. Юрій Ковриженко
  5. Анна Новосад
  6. Наталія Піпа 

Ната Жижченко 

вокалістка гурту ONUKA

"Я обрала книги не про війну чи політику, не документальні, не про якийсь історичний момент або контекст. Щоб коли немає світла, сидіти у ковдрі зі свічкою чи ліхтариком, перегортати сторінки й трохи відволікатися. Бо забагато новин і повістки про війну. Якщо читати, то про якусь паралельну реальність", – зауважує мисткиня. Такі книжки, каже, дозволяють "подумки подорожувати". Всі три обрані книги співачка залюбки прочитала б заново. 

  1. Делі Оуенс "Там, де раки співають"

Її найулюбленіша з обраних. Історія нагадала Наті про дитяче захоплення книгою, яке відчувала ще в школі, в шостому-сьомому класі, вперше читаючи роман, а не байки чи казки: "Це крута історія без тягарів контексту. Цього року книжку навіть екранізували, але фільм я не дивилася".

2. Енн Патчетт  "Голландський дім"

"Це трохи книга без фіналу і початку. Але життя, можливо, таким і є. Як мандрівка в окрему історію без контексту".

3. Саллі Руні "Нормальні люди"

Цей роман дуже сподобався Наті. З першого погляду – любовна історія. Але вона більше не про романтику, а про міжособистісні, психологічні стосунки між людьми. Про те, які ми інколи неправильні один до одного, до самих себе і своєї долі в цілому. Цікаво розкривається психіка, думки та рефлексія головних персонажів, дівчини й хлопця, розповідає Наталія. За цією книжкою був відзнятий серіал, який вона подивилася і вподобала: "Коли спочатку книгу читаєш, зазвичай кіно "не заходить". Але тут актори неймовірно зіграли ролі". Радить звернути увагу на серіал – як дорослим, так і підліткам. 

Наріман Алієв 

український режисер, зокрема фільму "Додому"

1. Віра Агеєва "За лаштунками імперії"

Книжка багато говорить про російську культурну експансію. Як Росія апропріювала чимало українських митців і використовувала це у своїх імперських цілях, розповідає режисер. 

Корисна книжка, щоб по-новому подивитися на відомі твори та митців. "Відкрити їх для себе, почати дивитися на цей культурний прошарок з української точки зору, а не з російського імперського погляду", – зауважує Наріман.

2. Тімоті Снайдер "Шлях до несвободи"

Ще одна книжка, корисна для розуміння суті російської ідеології, яка вибудовувалася довгі роки, плоди якої пожинаємо сьогодні, переконаний Алієв: "Сьогоднішня війна в Україні – не випадковість, а цілеспрямована політика Росії". В роботі Снайдера, каже, можна дізнатися про витоки цієї ідеології,  викривлення реальності, адже все, що Росія може запропонувати світу, – хаос і терор. 

3. Артем Чех "Хто ти такий"

Художня книжка про дитинство автора в Черкасах. Щемлива, проста та щира книжка про 90-ті, в яких росло перше покоління незалежних дітей України, яка передає атмосферу та розуміння того часу, розповідає режисер. "Артем Чех – помітний автор, за яким потрібно слідкувати. Зараз ця людина захищає Україну в лавах ЗСУ", – додає Наріман.

Юлія Савостіна 

лідерка проєкту Made in Ukraine

"Читати, коли немає світла, все-таки радила б тільки власникам налобних ліхтариків, або якщо інші джерела освітлення не псують очі. Важливо зберігати не лише спокій, а й власне здоров’я", – усміхається Юлія.

1. Вінстон Черчілль "Моя молодість. Понадштатний офіцер"

Це мемуари, написані самим прем’єром, відрізняються від усіх книг про нього інших авторів, розповідає Савостіна. В книжці від першої особи розказано про дитинство, юність, службу в полку, передумови становлення характеру. Гарна освіта, вміння бачити деталі й блискуче почуття гумору – книга розкриває очі не лише на самого автора, а й дозволяє по-іншому подивитися на всі події кінця XIX століття. "Також мені були цікаві факти про те, як молоді офіцери Великої Британії за будь-що, іноді користуючись зв’язками та знайомствами, намагалися потрапити на війну", – зауважує Юлія.

2. Володимир Лис "Століття Якова"

Юлія читала цю книгу одразу після її перемоги в конкурсі "Коронація слова". "Століття Якова", зауважує, називають найкращим романом десятиліття: "Влучає в саме серце". В книзі – розповідь українця, який за свій столітній вік пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СРСР і дожив до незалежної України. 

Хай би як не полонила історія життя головного героя, його радощів та лиха, любові та романів, але, читаючи, не можна не замислюватися над власною історією життя, переконана Савостіна. "Адже розумієш, що за свій вік вже теж живеш у другій державі, пережила "совок", перебудову, Революцію на граніті, ще дві революції, живеш у війну. Читаючи оповідь головного героя, розумієш, кожне життя – це значно більше, ніж сьогоднішні події, страждання чи перемоги", – підкреслює Савостіна.

3. Фуміо Сасакі "Прощавайте, речі! Новий японський мінімалізм"

Юлія цікавиться темою мінімалізму як модного побутового явища і як напрямку мистецтва, тому багато про це читає і розмірковує. Книгу Сасакі почала перечитувати вдруге. На її думку, це найкраща книжка серед тих, що дає практичні поради. Проста і мудра. І набагато глибша, ніж "просто позбудьтесь непотрібних речей".

Книжка, підкреслює Савостіна, змушує ставити собі важливі питання і відповідати на них. "Якщо маєте енергію порефлексувати, куди рухатися далі, як не жалкувати про минуле та матеріальне у ньому, плануючи майбутнє, її варто почитати. І рухатися вперед, незважаючи ні на що", – додає вона.

Юрій Ковриженко

шеф-кухар

1. Ернест Гемінгвей "Свято, яке завжди з тобою"

Книга, яку Ковриженко радить усім: "Адже поєднує дві речі, які люблю та поважаю, – Париж та їжу. Категорично не раджу читати її на натщесерце".

Це мемуари Гемінгвея про його паризькі роки, і вони прекрасні своєю безпосередністю. З них помітно, як письменник любив гарне життя і добре поїсти (і, звісно, випити), і як балансував на межі цієї пристрасті та життя в межах скромних доходів. Описи страв короткі й фантастичні, бо автор – талановитий письменник, що вбачав в гастрономії прекрасне, розповідає Юрій.

2. Габрієль Ґарсія Маркес "Сто років самотності"

Класика рейтингів усіх часів, яку варто прочитати хоча б раз, а краще повернутися згодом вдруге і втретє. "Для мене це своєрідна йога для мозку, щось таке, що розслаблює та тонізує одночасно. Недарма цей жанр називається магічним реалізмом", – пояснює Ковриженко.

3. Ярослав Грицак "Подолати минуле. Глобальна історія України"

Ковриженко переконаний, що ця книга має бути у кожного українця. "Наша боротьба показує, як важливо знати свою історію і як важливо відмежувати себе від міфів, нав‘язаних ненажерливим сусідом", – підкреслює шеф.

Анна Новосад

міністерка освіти та науки у 2019-2020 роках, співзасновниця благодійного фонду savED

1. Ольга Токарчук "Останні історії"

Три історії жінок, які переживають досвід смерті. "Звучить драматично і моторошно в нинішніх реаліях. Але це естетично глибоке читання, сотні неочікуваних порівнянь і паралелей. Мікрокосми чужих життів. І відбірний переклад з польської на українську", – розповідає Новосад.

2. Володимир Винниченко "Сонячна машина"

Винниченко, розповідає Анна, пише подекуди занадто претензійно. Останні сторінок 100 – це вже як восьмий сезон серіалу. "Але це один з найцікавіших українських творів XX століття. Знаю про неоднозначний бекграунд автора. Політик з нього так собі. Письменник значно кращий", – зауважує вона.

3. Віра Агеєва "За лаштунками імперії"

Прочитала книжку за одне останнє екстрене відключення. "Топаналіз того, як русня століттями намагається видати чуже за своє, про боротьбу нашої літератури та ідентичності, про нашу культуру останніх століть у світовому контексті", – пояснює Новосад.

Наталія Піпа 

нардепка Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій

Наталія ловить момент для читання будь-де: у подорожах, потягах, перервах, коли потрібно "переключитися" чи відпочити. Книжка, свічка і теплий чай для неї – найкращий відпочинок.

1. Ганс Рослінг "Фактологія" 

Книга про те, як правильно трактувати факти, "бачити" інформацію між рядків. "Адже всі ми схильні драматизувати, і причина не в поганій поінформованості чи інтелекті", – розповідає Наталія.

2. Елена Ферранте "Моя неймовірна подруга"

"Історія дружби дівчаток у 50-ті роки в Італії. Вони мріяли стати багатими, але кожна обрала різний для цього шлях. Насправді хибного немає, але через особливості тодішнього суспільства кожна зіткнеться зі своїми проблемами", – зацікавлює депутатка.

3. Іван Багряний "Сад Гетсиманський"

У книзі вражаюче, правдиво і болюче зображено віроломства радянського режиму. Вкотре перечитуючи, каже, щоразу бачить, що "методи у русні не змінюються".

4. Вадим Денисенко/Юрій Вишневський "Політики не брешуть"

Цікаві роздуми про політичні процеси у різних країнах, з актуальними політичними темами та скандалами. Буде захопливо для тих, хто хоче орієнтуватися, як формується політична культура у Європі й не тільки.

5. Александер Гранах "Ось іде людина"

Цього автора знають і поважають у Німеччині. Але мало кому відомо, що він українець за походженням. Книга про любов до життя, гумор і про реалії Галичини початку XX століття.

6. Томас Бойл "Музика води"

XVIII століття – пригоди, маври, кохання і чудові історії про дружбу, відкриття і цінності.

7. Ніна Джордж "Маленька паризька книгарня"

Історія про те, як стати вільним від сумнівів, як потрібно жити й знову відчувати весь спектр емоцій.

8. Ірина Вільде "Повнолітні діти"

"Люблю Вільде за легкість написання та глибину думки", – каже Піпа. А це історія про перше кохання, розчарування, про перешкоди й прийняття дорослості.

9. Оксана Забужко "Музей покинутих секретів"

Родинна сага трьох поколінь, події якої охоплюють період від 1940-х років до весни 2004-го. Велика література і жорстока правда – про владу минулого над майбутнім, про кохання, зраду і смерть, про споконвічну війну людини за право бути собою.

10. Фредрік Бакман "Чоловік на ім'я Уве"

Смішна, іронічна, зворушлива та мудра історія про людей, які через ті чи інші причини стали непотрібні суспільству. Твір про щоденну мужність жити й бути собою.