Погані звички, які роблять нас неуважними, та як їх уникнути. Радять психологи
Фото: pixabay.com

На жаль, ми живемо в епоху, коли технології та деякі повсякденні звички погано впливають на здоров'я нашого мозку. Експерти погоджуються у тому, що сучасний спосіб життя має серйозний ризик для сірої речовини, руйнує нейрони та робить наш мозок повільнішим, менш креативним та менш продуктивним.

Психологиня Меліса Берклі у своїй колонці на Psychology Today розповідає, що робити, щоб підтримувати свій мозок здоровим та уникати шкідливих чинників.

Харчуватися корисними продуктами, займатися спортом та приділяти достатньо часу для сну – це все і так зрозуміло, але що ще ми можемо зробити для свого когнітивного здоров'я у нашому переповненому зовнішніми стимулами світі?

Сенсорні перевантаження

Подумайте про величезну кількість уривків інформації, якими ваш мозок повинен жонглювати в типовий день. А тепер порівняйте цю цифру з тим, що було, коли ваші батьки були у такому ж віці.

Ми живемо в золотий вік сенсорних перевантажень. Електронні листи, тексти, стрічки соціальних мереж, цілодобові новини, трансляція, цілодобове все! Цей постійний потік інформації означає, що наш мозок рідко отримує шанс щось по-справжньому переробити та засвоїти дані.

Ви можете подумати, що насправді чудово працюєте в режимі багатозадачності, але ви помиляєтесь. Дослідження знову і знову показують, що багатозадачність завжди призводить до гіршої ефективності, а також притупляє мозок.

Згідно з дослідженням, проведеним в Грешам-коледжі, просто наявність електронного листа, який лежить непрочитаним у вашій поштовій скриньці, поки ви намагаєтеся зосередитися на якомусь завданні, може знизити вашу здатність розв’язувати проблеми на еквівалент 10 балів IQ.

Як пояснює нейрологія MIT Ерл Міллер, людський мозок "не створений для багатозадачності. Коли люди думають, що працюють в такому режимі, насправді вони просто дуже швидко переходять від одного завдання до іншого. І щоразу трапляються когнітивні витрати".

Щойно ви визнаєте, що ефективна багатозадачність – це міф, з’являється можливість краще визначити способи захисту своєї дорогоцінної енергії мозку. Наприклад, замість того, щоб перевіряти електронну пошту в будь-який час доби, сплануйте це на ранок та вечір – один раз вранці та один раз вдень. Також можна використовувати програми, які обмежують найбільш заманливі фактори, що відвертають увагу у визначені вами години.

Відсутність особистого спілкування

Взаємодія віч-на-віч вже й так мала тенденцію до зменшення, а пандемія лише погіршила її. 

Цифрові інструменти швидко замінюють фізичну взаємодію, і хоча це полегшує віддалену роботу, але зовсім не приносить користі нашому мозку. Річ у тім, що людський мозок міцно підключений для соціальних взаємодій. 

Саме вони стимулюють ріст нейронів і дають нашому мозку можливість налагодити нові зв’язки. Одне дослідження Мічиганського університету показало, що лише 10 хвилин щоденної розмови з людьми віч-на-віч призвели до помітного поліпшення когнітивної діяльності та пам'яті. Соціальна взаємодія також зменшує відчуття самотності та депресію.

Намагайтеся отримати хоча б невелику дозу соціальної взаємодії протягом дня. Вечеряйте разом з родиною без телефонів та гаджетів за столом, гуляйте з коханими та друзями – спілкуйтеся особисто, а не через екрани телефонів. Через пандемію зараз краще робити це на свіжому повітрі.

Забагато фонового шуму

Люди часто не помічають, а іноді й не знають, яку життєво важливу роль відіграють вуха у когнітивному здоров’ї. Слух є одним з найважливіших способів отримання інформації нашим мозком із зовнішнього світу.

І якщо обробка інформації ускладнюється, мозку доводиться надмірно працювати, щоб виконати своє завдання. Тож не дивно, що втрата слуху у літніх людей пов’язана з тим, що у них зменшується кількість сірої речовини та зростає ймовірність розвитку деменції.

На жаль, проблеми зі слухом зростають і у молодих людей. Це стається через постійний фоновий шум від працюючих гаджетів, автотраси за вікном, музики в навушниках тощо.

Щоб захистити свої вуха носіть вушні затички під час виконання шумних робіт, не забувайте про них на концертах, використовуйте шумопоглинальні навушники в літаках та зробіть мінімум гучності на всьому електронному обладнанні. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.