Чому вам обов’язково треба віддати дитину на плавання: п’ять наукових причин
Фото: pexels.com

Заняття плаванням позитивно впливають на когнітивні здібності, вчать тайм-менеджменту та розвивають командний дух й здорову жагу до перемог – усі ці навички згодяться й у дитячому садочку, й у школі, й у дорослому житті.

А ще вони зміцнюють імунітет, виправляють поставу й взагалі роблять дітей щасливішими! Тож, розглянемо ці переваги кожну окремо й подивимось, що про це кажуть вчені.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин 

Розвиває фізично

Плавання позитивно впливає на фізичний розвиток дитини: формує м’язи та правильну поставу, розвиває витривалість та значно покращує координацію та орієнтування у просторі (відчуття свого тіла). При цьому травматичність знижується практично до нуля через зниження навантаження на суглоби завдяки підтримці води.

Цей вид спорту також чудово підходить для здоров’я серцево-судинної системи, він допоможе зміцнити серце, легені, мозок та судини вашого малюка.

Покращує відчуття рівноваги та балансу

Час, проведений у басейні, може допомогти вашій дитині поліпшити координацію та рівновагу. Нелегко навчитися рухати маленькими руками й ногами одночасно, але по-різному. Навіть прості, але скоординовані рухи – це великий стрибок у розвитку вашої дитини.

Дослідження, проведене у 2003 році, виявило, що заняття плаванням позитивно впливають на поведінку дітей в міру їх дорослішання. 

Покращує когнітивні здібності

Плавання – це складнокоординаційний вид спорту, тобто нашому мозку треба докласти неабияких зусиль для того, щоб вивчити новий рух або цілу зв’язку. Це стимулює розвиток нових нейронних зв’язків, прискорює мислення й робить нас дійсно розумнішими.

Ці перехресні рухи формують нейрони по всьому мозку, але особливо в мозолистому тілі. Це полегшує спілкування, зворотний зв'язок та модуляцію з одного боку мозку до іншого. Також покращує навички читання, розвиток мови, навчання у школі та позитивно впливає на навички орієнтації у просторі.

Під час плавання ваша дитина рухає руками, б’ючи ногами. І вони роблять ці дії у воді, а це означає, що їх мозок реєструє тактильне відчуття води плюс її опір. Тобто тіло відчуває на собі третю силу!

Чотирирічне дослідження, у якому брали участь понад 7000 дітей, проведене Австралійським університетом Гріффіта, показало, що діти, які плавають, мають кращі успіхи у фізичному та розумовому розвитку в порівнянні з однолітками, які не плавають.

Зокрема, трьох – п’ятирічні діти, які займалися плаванням, випереджали однолітків на 11 місяців у словесних навичках, на пів року у математиці та на два місяці – у грамотності. Вони також краще запам’ятовували та переказували інформацію та розумілися у напрямках.

Розвиває впевненість у собі

Щодо розвитку впевненості, юні плавці повинні вчитися взаємодіяти у групі, а задоволення від виконаного завдання та фізичний розвиток додають впевненості.

Дослідження 2010 року показало, що 4-річні діти, які відвідували уроки плавання у віці від 2 місяців до 4 років, були краще пристосовані до нових ситуацій, мали більшу впевненість у собі та були більш незалежними, ніж ті, хто не займався плаванням.

Адже більший самоконтроль, сильніше бажання досягти успіху та краща самооцінка – усе це риси багатьох успішних спортсменів.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Покращує сон та апетит

Як ми вже згадували раніше, час у басейні забирає у дітей багато енергії. Вони перебувають у новому середовищі, використовують своє тіло абсолютно по-новому й посилено працюють фізично, щоб залишатися в теплі. Все це потребує багато енергії, тому після тренувань діти засинають дуже швидко та без проблем.

Через ці ж самі причини ваша дитина з’їсть усе, що ви запропонуєте на обід. Адже джерело живлення цього маленького "вічного двигуна" потребує пального.

І остання у нашому списку, але не остання за значенням перевага – вам буде набагато спокійніше, тому що ви будете впевнені у тому, що ваша дитина почувається себе у воді наче риба, і буде знати, як правильно поводити себе у небезпечних ситуаціях! 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин