Сім міфів про оптимізм та песимізм та як стати трохи щасливішими. Розповідає психологиня
Фото: pixabay.com

Оптимізм є однією з найвідоміших якостей людини. Багато досліджень показали, що оптимісти зазвичай живуть краще ніж їхні друзі-песимісти. Принаймні, коли справа стосується фізичного та психічного здоров'я, стійкості, стосунків, кар'єри, управління болем і навіть довголіття. 

Але чи все так просто? І чи справді нічого хорошого в тому, щоб бути песимістом?

Дослідження психологині Джулі Норем свідчать про інше.

Протягом майже чотирьох десятиліть докторка Норем вивчала феномен захисного песимізму – когнітивну стратегію встановлення низьких очікувань та розгляду найгірших сценаріїв майбутніх подій. Виявляється, звичка не очікувати, що все обов’язково буде добре, може допомогти впоратися з тривогою та отримати почуття контролю.

"Без сумніву, захисники-песимісти більше занепокоєні ніж їхні оптимістичні колеги, – пояснює докторка Норем, – але вони також активно докладають більше зусиль для управління своїм життям".

І це не все! Тож, що не так з нашим уявленням про песимізм та оптимізм?

Міф № 1. Ви можете бути або оптимістом, або песимістом

Помилкове уявлення. Перспективи людей різняться залежно від сфери життя, якої вони стосуються. Наприклад, ви можете бути оптимістичними щодо свого соціального життя та песимістичними щодо роботи. 

Також ми можемо розглядати оптимізм-песимізм як тенденцію сподівання на хороші чи погані речі або як  ступінь відчуття людьми  позитиву чи негативу.

Це лише тенденції. Вони не визначають конкретних очікувань у конкретних ситуаціях. Генетика може впливати на це, але тенденції просто вказують нам на певний напрямок. "Свобода пересування" в нас залишається і ми можемо мандрувати між настроями. 

Міф № 2. Оптимістами народжуються, а не стають

Цей міф занадто всеосяжний, щоб бути правдою. Хоча ми не маємо великих доказів того, що можемо позбутися наших тенденцій до негативного впливу, дослідження когнітивної терапії свідчать про те, що люди можуть навчитися переглядати свій погляд на ситуацію. Це важко, але можливо.

Міф № 3. Бути оптимістом – це завжди краще за песимізм

Дослідження з Японії виявили, що песимісти з захисною позицією працюють краще за оптимістів з боку відчуттів та фактичної ефективності. Дослідження з США показують, що в середньому такі люди роблять не менше за оптимістів. Так, вони відчувають більше негативу, але не обов'язково менш позитивного.

Загальна думка – що більше позитивного ефекту, то краще. Якщо ви відчуваєте негативні емоції, вас часто спонукають позбутися цього. В інших культурах, включно з Японією, ідеальне життя є більш збалансованим. Добре налаштована людина усвідомлює, що у житті є як негативні, так і позитивні сторони, і дозволяє собі пережити й те, й інше.

Міф № 4. Песимісти частіше впадають у депресію

Це правда лише стосовно загальних рис – песимісти дійсно більше схильні до депресії. Однак загальна картина є більш складною. Дослідження показують, що песимісти з оборонною позицією насправді рідше впадають у депресію в порівнянні з іншими песимістами, але не частіше за оптимістів.

А ось що збільшує ризик депресії, то це те, коли песимізм поєднується з безнадією. Тобто, коли песимісти не відчувають, що мають якийсь контроль над обставинами.

Тут важлива різниця між захисним песимізмом та фаталістичним. Захисні песимісти орієнтовані на покращення ситуації у своєму житті або на те щоби щось зробити.

Фаталістичні песимісти схоже переживають негативні емоції, але замість активного пошуку відповіді такі люди припускають, що їм судилося бути такими, що все безнадійно. Це шлях, який веде прямісінько до депресії.

Міф № 5. Оптимізм є ключовим компонентом процвітання людини, тоді як песимізм – основна перешкода для добробуту

Цей міф надмірно спрощений. Якщо ви визначаєте процвітання з точки зору позитивних емоцій, то оптимізм справді дає нам набагато більше варіантів. Але оскільки це співвідноситься з темпераментом та нашою схильністю відчувати позитивні емоції, то менш емоційні люди також можуть відчувати позитив, але  вони проявлятимуть свою радість стриманіше. Хоча іншим може здаватися, що така людина насправді не така щаслива, це обов’язково потрібно виправити.

Міф № 6. Песимісти також можуть бути щасливими

Правда. Цінність, яку люди приділяють щастю як результату, надзвичайно різниться. Песимісти з захисною позицією, безперечно, також відчувають багато моментів щастя й радіють багатьом речам у своєму житті. Але вони зосереджені не на цьому. Вони хочуть не шкодувати, що щось не зробили, йі працюють над досягненням своїх цілей. Такі люди хочуть почуватись так, ніби докладають якнайбільше зусиль у тій чи іншій ситуації, і відчувати, що вони керують своєю тривогою, щоб це не заважало їхнім цілям.

До того ж захисні песимісти здатні терпіти негативні емоції. Для багатьох людей, коли вони усвідомлюють, що переживають, основною метою стає позбавлення від тривоги та почуття щастя. Сила таких песимістів полягає у здатності сказати: "Я усвідомлюю, що відчуваю занепокоєння. Я знаю, що робити з цим занепокоєнням, і я не дозволяю йому заважати мені ". Це зовсім інша поведінка, аніж спроба заперечувати це, намагання придушити або уникнути цього усвідомлення.

Міф № 7. В оптимізмі немає недоліків

Наразі оптимізм майже завжди виглядає добре, тому що часто він вважається рівним відчуття щастя. Недоліки можна відчути тоді, коли ви дивитеся на плани та передбачення людей стосовно подій у майбутньому.

Песимісти ніколи не дивуються, коли щось піде не так, тоді як оптимісти часто вражені невдачами. Непередбачуваний негативний результат зазвичай переживається як більш негативний, ніж якби його очікували. Іноді віра в те, що все завжди буде добре, може заважати досягненню поставлених цілей  та нормальному життю.

Джон Маккейн чудово писав про оптимістів, які найбільше страждають у таборах. Вони постійно повторювали собі, що звільняться до певної дати, а коли цього ніколи не траплялося, вони впадали у глибоку депресію. 

Інший ризик оптимізму полягає в тому, що постійне позитивне мислення може зробити вас надмірно впевненим у собі, і, в свою чергу, змусити вас ігнорувати потенційні ризики та проблеми, до яких потрібно ставитися серйозно.

Як додати у своє життя трохи більше оптимізму

  • Намагайтеся регулярно проводити час, розмірковуючи про моменти, коли у вашому житті все склалося добре. Це дозволить швидше викликати у пам’яті ці позитивні спогади, які допоможуть вам у подальших сценаріях.

  • Спробуйте створити різні можливі уявні картинки для даної ситуації та зауважте, що вони можуть бути не властивими ситуації. Це допоможе зрозуміти, що перед вами може бути вибір розв`язання проблеми. Та коли це буде можливо, обирайте більш позитивний сценарій.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин