Зміст:
  1. Для кого підходить стиль
  2. Головні правила, яких варто дотримуватись у мінімалізмі
    1. Не перевантажуйте простір декором 
    2. Робіть акцент на функціональності 
    3. Уникайте перегородок
    4. Використовуйте світлі кольори та натуральні фактури
    5. Обирайте меблі правильних геометричних форм
    6. Використовуйте приховане освітлення 
  3. Як облаштувати кухню, ванну та спальню у мінімалізмі

Спроєктувати помешкання у стилі мінімалізму — досить складна задача для дизайнера. Адже мінімалізм — це не просто голі стіни та один матрац на підлозі. Це самобутній стиль дизайну, для втілення якого потрібно знати певні правила та закономірності. Важливо дотримуватись балансу, щоб не перевантажити простір і водночас — щоб не зробити його стерильним та нудним.

LIGA.Life поспілкувались із засновником дизайн-бюро Secret Design Studio Тарасом Масловським та попросили дизайнера розповісти про головні лайфхаки для мінімалістичного інтер’єру.

Для кого підходить стиль

Мінімалізм підійде не усім. Він пасує спокійним, охайним та навіть педантичним особистостям. Зазвичай його обирають люди ділові, які рідко бувають вдома, для яких квартира — своєрідний "острівець спокою". Ваш дім має бути місцем, де можна відпочити від міста, перевантаженого візуальним шумом, та розслабитись.

"Перш за все треба проаналізувати свій спосіб життя та смаки. Наприклад, якщо у людини 100 статуеток, які вона хоче всім демонструвати, або ж вона ерудит і їй потрібно вмістити усі свої книги у велетенську книжкову шафу, тоді мінімалізм не зовсім ваш стиль", — пояснює Тарас Масловський. 

Обравши мінімалізм в інтер’єрі, маєте бути певні, що цей стиль буде практичним, відповідатиме вашим цінностям та не набридне через кілька років.

Шість правил спокою або як облаштувати помешкання у стилі "мінімалізм"
Фото: unsplash

"Але якщо ви дуже хочете мінімалізм, то в проєкті слід врахувати особливості вашого життя і тоді міксувати його з якимись іншими стилями", — каже Тарас і додає, що на практиці "чистий" мінімалізм зустрічається рідко. 

Головні правила, яких варто дотримуватись у мінімалізмі

Якщо ж ви все-таки вирішили, що хочете жити у мінімалізмі, то щоб втілити його правильно у своєму помешканні, дотримуйтесь наступних правил:

Не перевантажуйте простір декором 

Найкраще суть мінімалізму описує фраза "менше означає більше" — це принцип німецько-американського архітектора, засновника інтернаціонального стилю Людвіга Міса ван дер Рое. В інтер'єрі цей принцип працює так само, як в архітектурі — що менше елементів використовуємо, то більше простору отримуємо. 

Надмірна кількість декору, кольорових акцентів і взагалі будь-яких малофункціональних деталей тільки шкодить мінімалізму. Все повинне мати своє місце й функцію — якщо декор і використовують, то — великих розмірів, щоб візуально збалансувати приміщення. Це може бути велика підлогова ваза, торшер або артоб'єкт.

Робіть акцент на функціональності 

"Оскільки ми забираємо декор та зайві речі, то потрібно розуміти, що загострюється питання функції, вона має бути добре продумана у кожній деталі", — каже Тарас. 

У мінімалізмі практичними мають бути й зонування, і меблеве наповнення. Тобто навіть "пустий" простір можна функціонально обіграти й використати з користю, наприклад, біла стіна може слугувати тлом для проєктора. 

Доречним також є використання вбудованого устаткування та прихованого зберігання — коли шафи наповнюють максимальною кількістю полиць, шухляд. 

Уникайте перегородок

Мінімалізм — стиль, який доцільно втілювати на великих площах, адже, щоб "розкрити" такий інтер’єр, потрібно чимало простору. Тож планування зазвичай передбачають без перегородок та надмірної фрагментації простору, яка тільки створюватиме відчуття тісноти. 

Зонувати простір все ж можна, каже Тарас, але доречно застосувати скляні перегородки або використовувати для зонування меблі. "Реалії ринку такі, що зараз популярними є порівняно невеликі помешкання. Тому, якщо ми хочемо реалізувати мінімалізм, наприклад, у смартквартирі, краще не робити там перегородок", — зазначає дизайнер. 

Використовуйте світлі кольори та натуральні фактури

Для мінімалізму доречні легкі, спокійні кольори та відтінки — білий, бежевий, молочний, світло-сірий. Фон у такому помешканні не повинен дратувати чи втомлювати. Разом із тим, мінімалізм добре поєднується з натуральними фактурами — деревом, мармуром, каменем чи його імітацією. 

"Білий колір стін, дерев’яна підлога та акценти з натурального каменю — це класика, яка не набридне ніколи, якщо її гарно поєднати", — розповідає Тарас. 

Мінімалізм можна виконати й у темному або яскравому кольорі, але варто розуміти, що тоді більшість поверхонь (стіни, стеля) повинні бути також пофарбовані у цей колір. "І чи буде це тривалий час актуально, чи людині не набридне це?" — додає Масловський.

Шість правил спокою або як облаштувати помешкання у стилі "мінімалізм"
Фото: unsplash

Також Тарас ділиться "правилом трійки" — коли маємо світлу основу, а контрастний колір використовуємо у трьох місцях як акцентний. Наприклад, бежевий колір та дерев’яні акценти на кухні, на підлозі та біля зони з телевізором. Але у мінімалізмі це правило слід використовувати обережно і не концентрувати кольори в одному місці. 

Обирайте меблі правильних геометричних форм

Меблі повинні бути однотонні, без надлишкового декору, правильних геометричних форм — наприклад, коло, квадрат чи прямокутник. 

Якщо йдеться про м’яку зону (дивани, пуфи), то краще обирати меблі без ніжок або ж із дуже короткими ніжками. Взагалі Масловський радить усі каркасні меблі виготовляти на замовлення — бо таким чином їх можна зробити якнайбільше функціональними. В першу чергу це стосується шаф — індивідуально виготовлені шафи найкраще "впишуться" у форму приміщення, не матимуть шпарин.  

Шість правил спокою або як облаштувати помешкання у стилі "мінімалізм"
Фото: unsplash

Перевагою мінімалізму є те, що шафу можна замаскувати під поверхню стіни, продовжити або розширити її, водночас передбачивши додаткове зберігання. В цьому випадку шафа має бути того ж кольору, що й стіни. Втім меблі, що стоять окремо (диван, стіл), повинні контрастувати з фоном, виділятись.

"Хороший інтер'єр — непомітний. Щоб цього досягти, нам потрібен контраст, мають бути якісь фонові елементи й акцентні. Саме завдяки цьому у нас з’являється відчуття гармонійності приміщення", — каже Тарас.

Використовуйте приховане освітлення 

Освітлення у мінімалізмі відіграє важливу роль, адже з його допомогою ми можемо візуально розширити простір або закцентувати на деталях. Можна комбінувати різні джерела та відтінки світла, та найкраще для такого інтер’єру пасує приховане освітлення. 

"Прибираємо видимі акценти світла — люстри, громіздкі світильники – й робимо світло прихованим. Це можуть бути як точкові світильники, так і LED-стрічки, вони дуже добре вписуються у мінімалізм і сховати їх легко в будь-якій площині", — пояснює Тарас. 

Як облаштувати кухню, ванну та спальню у мінімалізмі

Кухня:

Зону кухні важливо позбавити усіх видимих елементів та декору, все, що можна — максимально приховати. Тарас радить кухонний гарнітур також виготовляти під замовлення, навісні секції робити однотонними, без зайвих деталей, щоб вони обов’язково примикали до стелі, а ручки — прихованими. 

На кухні можна збільшити кількість елементів освітлення, не варто обмежуватись одним лише верхнім світлом. "Я б радив якусь комбінацію, наприклад: точкові світильники над робочою стільницею, прихована світлодіодна стрічка у зоні фартуха та акуратні навісні лами над столом", — каже дизайнер.

Ванна кімната:

Практичність ванної кімнати обумовлює головну вимогу до неї — щоб ванну було зручно прибирати. Мінімалізм дозволяє втілити цю вимогу тут повною мірою, адже простір ванної не буде захаращеним. Бачок унітаза варто приховати, саму ванну зробити підмурованою, якщо це душ — обов’язково мурованим. "Для душу в жодному разі не варто обирати готову кабінку, яка схожа на космічний скафандр", — наголошує Тарас. 

Шість правил спокою або як облаштувати помешкання у стилі "мінімалізм"
Фото: unsplash

Якщо обираєте тумбу під рукомийник, бажано, щоб вона була без ніжок, ще краще — підвісна. У ванній вдалим доповненням буде акцентне освітлення мокрої зони. 

Спальня:

Мінімалізм у спальні — це велике зручне ліжко без ніжок, однотонний текстиль та легке розсіяне освітлення, бажано приховане. Можна використати компактні бра над узголів’ям, які замінять нічники. В спальні у ролі декору можуть слугувати торшер чи акцентна картина на стіні. 

У цьому просторі Тарас радить уникати комодів та громіздких тумб — усе зберігання краще перенести у вбудовану шафу. "Ліпше одна велика шафа, ніж комод та шафа", — зауважує дизайнер.