Вважається, складання списків справ допомагає виділити головне, прибрати зайве та встигнути зробити все, що ви запланували.

Для цього навіть є окрема система GTD (Getting Things Done), розроблена Девідом Аленом. Вона вчить не просто правильно складати списки. Це ціла філософія управління часом.

Як працюють списки справ з точки зору психології. Експеримент

Психолог Тімоті Піхіл, викладач кафедри психології Університету Карлтон (Оттава, Канада), у своїй статті на Psychology Today підіймає важливе й цікаве питання – чи справді складання таких списків спрацьовує?

Тим паче, скоро Новий рік, й багато в кого є традиція – складати списки справ на наступний рік. Звісно, це не те саме, що To-Do листи з робочими задачами або домашніми справами на кожний день, але механізм роботи будь-якого списку однаковий – записати, щоб потім обов’язково виконати!

Все почалося з невеликого експерименту зі студентами. Старший докторант Шамарух Чоудхурі взялася за дослідницький проєкт. Його учасниками стали 300 студентів. Ціль проєкту проста – виявити, як працює складання списків.

Дослідниця роздала анкети з питаннями про те, чому, коли та як учасники створювали списки справ. Там також були питання, які дозволили розподілити списки за видами (структуровані, організовані, деталізовані тощо) та зрозуміти схильності самих учасників, аспекти їхньої особистості (наскільки вони відповідальні, чи схильні відкладати справи на потім).

Більшість учасників (184) створили офіційні письмові списки справ у своїх щоденниках, 51 – робили випадкові списки справ, записані на серветках, які трапилися під руку, або клаптиках паперу, а 65 учасників повідомили, що склали списки подумки, тобто просто фіналізували бажане у себе в голові у вигляді уявного списку.

Ті, хто створив офіційні списки справ, зволікали у їх виконанні набагато менше, ніж будь-яка інша група. Вони були більш сумлінними й доводили розпочате до кінця.

Процес складання списків у чоловіків та жінок відрізняється. Жінки роблять це частіше, ніж чоловіки. Крім того, атрибути списків справ відрізнялися – жіночі варіанти більш структуровані, упорядковані та деталізовані у порівнянні з чоловічими, і для жінок ця справа виявилася більш звичною. 

Складання списків справ дійсно працює, але лише у випадку, якщо ви їх використовуєте! А це певною мірою залежить від вашого характеру. Але що робити, коли майже всі ваші списки – уявні?

Вихід є – треба зробити їх своєю звичкою! Але як цього досягти? Є певні трюки!

Як змусити себе виконувати списки справ

За результатами трьох нових досліджень Університету Британської Колумбії, ключовим фактором для виконання завдань із вашого списку справ є усунення психологічного дискомфорту та страху. Ці відчуття негативні та неприємні, саме тому в нас виникає бажання позбутися їх якомога швидше. 

Хоча в дослідженні також говориться про те, що позитивне бажання негайного задоволення, скажімо, морозива, завжди перевершить негативне очікування або страх. Тож трюк про жахливі наслідки можна спробувати у разі, якщо всі інші стандартні методи не працюють.

Наприклад, якщо у вас є неприємна та болісна справа, ви підсвідомо будете намагатися прискорити своє звільнення від цього тягаря. 

Виявляється, люди затримують і зволікають з глибоко негативними подіями та завданнями набагато менше, ніж заведено вважати. Коли в нас болить зуб, ми ж не сидимо вдома, а швиденько біжимо до лікаря, й вже байдуже на дитячій страх перед стоматологом! Але що робити, якщо це заповнення податкової декларації або прибирання у шафі?

Уявіть, що якщо ви це не зробите, станеться щось дуже-дуже жахливе! Щось, що лякає вас до смерті!

Пам’ятаєте, як в дитинстві уявляли, що якщо ви не встигнете добігти до тротуару, поки світлофор не почне блимати, станеться щось страшне (впадете у прірву, наздожене злий собака – залежить від дитячої уяви). Спробуйте пригадати та відтворити ці відчуття.

Такий трюк можна повторити й у дорослому житті, але наслідки, які виникнуть у разі невиконання задачі, можуть бути більше реальними й лякаючими. 

Стандартні заохочувальні методи:

Чарівний ключик до виконання задуманого може ховатися у вашому оточені.

Шукайте те, що вас мотивує. Намагайтеся знайти у справах те, що вас мотивує по-справжньому!

Перетворіть свої списки у ваш свідомий вибір – це може дати вам відчуття контролю й значно полегшить перетворення мрій та справ з вашого записнику у реальність.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин