Зміст:
  1. Хто така Марі
  2. Метод Марі Кондо
  3. Правило № 1. Доручіть собі прибирання та візьміть на себе відповідальність за цей процес
  4. Правило № 2. Уявіть своє ідеальне життя
  5. Правило № 3. Спершу викиньте непотрібні речі
  6. Правило № 4. Прибирайте за категоріями, а не за локаціями
  7. Правило № 5. Дотримуйтесь правильного порядку
  8. Правило № 6. Запитайте себе, чи це викликає ця річ радість
  9. Інші поради від Марі Кондо

Хто така Марі

Марі Кондо – експертка з прибирання, авторка бестселерів, зірка хітового шоу Netflix "Прибирання з Марі Кондо" та засновниця KonMari Media, Inc.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Зачарована організацією з дитинства, Марі розпочала свій шлях як бізнес-консультантка з прибирання ще 19-річною студенткою університету в Токіо. 

Сьогодні Марі – відома фахівчиня з прибирання. Вона допомагає людям у всьому світі перетворити свої захаращені будинки на простори безтурботності та натхнення.

У своєму бестселері №1 "Нью-Йорк Таймс" "Магія, що змінює життя", Марі вивела порядок на абсолютно новий рівень, який дозволить вам більше не займатися цим виснажливим заняттям, якщо ви зробите це один раз, але правильно.

Точніше було би сказати, що це не зовсім прибирання – це ціла філософія, яка вчить правильному ставленню до речей у вашому домі: одягу, меблів, посуду – всіх речей, яким ви дозволяєте "гостити" у своєму просторі. І це стосується не тільки будинку чи квартири, а й самого життя.

Метод Марі Кондо

Метод KonMari заохочує прибирання за категоріями, а не за місцем розташування речей. Ви починаєте з одягу, потім переходите до книг, паперів, різних предметів й, нарешті, речей, які викликають у вас сентиментальні почуття. 

В результаті ви зберігаєте лише те, що говорить до вашого серця, і відкидаєте предмети, які вже не викликають радості, навіть якщо вони нові, дорогі або красиві. 

Подякуйте їм за послугу – тоді відпустіть.

Метод складається з шести правил, слідування яким обіцяє вам чисту та світлу оселю, наповнену позитивною енергією. 

Правило № 1. Доручіть собі прибирання та візьміть на себе відповідальність за цей процес

Цей метод – не спосіб просто швидко прибирати в брудній кімнаті або підхід до прибирання, який можна використовувати раз у раз. 

Його мета – перезавантажити все ваше життя, але лише якщо ви зобов’язуєтесь слідувати його принципам.

Встановлення серйозного наміру навести порядок та рішення докласти до цього зусилля й витратити час – це перше правило прибирання. Коли ви ставитеся до цього процесу з чітким баченням і ставленням до справ, ви знайдете енергію та мотивацію, які необхідні для того, щоб навести лад у всіх своїх речах одним рухом.

Зрештою, докладені зусилля того варті. Ви не тільки відчуєте радість проживання з улюбленими предметами, але й, можливо, знайдете шлях до свого ідеального способу життя.

Правило № 2. Уявіть своє ідеальне життя

Процес прибирання за методом Марі – це не про те, щоб розібрати брухт у вашому будинку чи зробити його привабливим для відвідувачів. Йдеться про такий порядок, який запалить радість у вашому житті та назавжди змінить його.

Подумайте, в якому будинку ви хочете жити та як саме. Іншими словами, опишіть свій ідеальний спосіб життя. Якщо вам подобається малювати, намалюйте, як це виглядає. Якщо ви віддаєте перевагу писати, опишіть це в зошиті. Можна навіть зробити колаж – підійде будь-який спосіб.

Процес прибирання перетворюється на щось більше, ніж позбавлення від бруду. У такий спосіб ви прибираєте непотрібне з будинку та зі свого життя.

Правило № 3. Спершу викиньте непотрібні речі

Починаючи прибирання за методом KonMari, не забудьте зосередитися на тому, що ви хочете зберегти. Бережіть речі, які приносять вам радість, а решту відпустіть із вдячністю.

Викидання не є суттю методу, але воно – важлива частина процесу, оскільки дає можливість вчитися на своєму минулому досвіді. Якщо ви відпустили річ, якою ніколи не користувалися, це означає, що у вас немає мети робити щось подібне у своєму житті. 

Якщо глибоко замислитись над кожним викинутим предметом, це вплине на ваше життя та майбутні покупки.

На практичному рівні викидання речей на самому початку прибирання також дозволяє точно зрозуміти, скільки насправді вам потрібно. Тільки після того, як ви відмовитесь, можете спрямувати всю свою енергію та увагу на те, що приносить вам радість.

Для того, щоб у вашому житті з’явилось щось нове, потрібно звільнити для нього місце.

Правило № 4. Прибирайте за категоріями, а не за локаціями

Ми звикли прибирати кімнатами, але Марі впевнена, що така система прирече вас на безлад. Для того, щоб повністю навести порядок і назавжди змінити своє життя, потрібно прибирати за категоріями, а не за місцем розташування.

Люди часто зберігають один і той же предмет у кількох місцях. Коли ви прибираєте кожне місце окремо, ви повторюєте одну й ту ж роботу декілька разів. 

Так важко зрозуміти загальний обсяг кожної категорії речей (одяг, кухонне приладдя, канцелярія тощо). Наприклад, ви, найімовірніше, збережете скріпки у своєму кабінеті, якщо не врахуєте запас на горищі. У результаті ви потрапляєте в нескінченний цикл прибирання.

Правило № 5. Дотримуйтесь правильного порядку

Порядок, в якому ви прибираєтесь, має вирішальне значення. Прибирання речей у такому порядку –  одяг, книги, папери, комоно (різні предмети), а потім сентиментальні предмети – виявилося найбільш ефективним та результативним.

Починаючи з одягу (відносно легко) і закінчуючи сентиментальними предметами (складним завданням), ви вдосконалюєте свої навички ухвалення рішень. 

Є ще одна причина, з якої одяг стоїть на першому місці: заповнення цієї категорії є вагомим підтвердженням ваших зусиль. Іноді найважче викинути улюблені речі, й після того, як ви впораєтеся з цим завданням, розібратися з канцелярією або посудом буде значно легше.

Правило № 6. Запитайте себе, чи це викликає ця річ радість

Тільки ти можеш знати, яке середовище робить тебе щасливим – це основний принцип Методу KonMari. Це також те, що відрізняє його від інших технік прибирання, які спираються на суворі вказівки, а не на особисті критерії. 

Ви, напевно, чули такі поради як "Викиньте все, чим не користувались два роки", або "Щоразу, коли купуєте щось нове, позбудьтеся чогось старого". Але метод Марі інший.

Ваші почуття – основа для ухвалення рішень. Якщо річ викликає радість, вона залишається. Щоб визначити це під час прибирання, потрібно підібрати кожен предмет по черзі й тихо запитати себе: "Чи це викликає в мене радість?" 

У процесі вибору лише тих речей, які викликають радість, ви можете точно визначити, що вам подобається й що вам потрібно.

Інші поради від Марі Кондо

У своїй новій книзі Spark Joy Кондо визнає важливість створення власного дзен-простору – чи то ваша спальня, кухня, чи куточок кімнати. Воно повинно дарувати вам радість та наповнювати енергією. Прибирання – доречний час, коли ви можете обрати для себе місце своєї сили. 

Під час прибирання у шафі будьте уважні та іноді непохитні. Якщо ви не збираєтесь носити футболку, не тримайте її. Не треба залишати її на потім для випадку "а раптом?!" Кондо каже, що повсякденний одяг – це милиця, яка дозволяє нам зберігати одяг, якого вже давно слід позбутися.

Ми також маємо звичку зберігати речі, які, на нашу думку, можуть ще згодитися. "Повірте, цього ніколи не станеться", – пише Кондо у своїй останній книзі. "Вам буде краще без цього". І якщо це все ж таки вам знадобиться, завжди можна придбати нову версію, яка доставить вам радість. 

Розташуйте речі у шафі у такому порядку – від темного і теплого до яскравого і легкого. Таким чином одяг, на думку Марі, зберігатиметься в компанії "родинних речей" і краще "відпочине".

Коли ви навчитеся правильно вибирати свої речі, вам залишатиметься лише та кількість, яка ідеально вписується у той простір, який у вас є!

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин