Зміст:
  1. Порада 1: Дивіться телевізор на відстані 2-3 м від екрана і не довше 1,5 год поспіль
  2. Порада 2: Відстань від очей до екрана комп'ютера має бути щонайменше 50 см. Відстань від очей до книги – 33-35 см
  3. Порада 3: Не читайте лежачи та в дорозі
  4. Порада 4: Збільште розмір шрифту на смартфоні, щоб не напружувати очі
  5. Порада 5: Перед комп’ютером одягайте окуляри із захисним покриттям від синього світла
  6. Порада 6: Зволожуйте очі краплями під час тривалої роботи за комп’ютером
  7. Порада 7: Чергуйте зорову роботу з відпочинком: 15 хв роботи та 2-3 хв спокою. 
  8. Порада 8: Виконуйте гімнастику для очей. Відволікайтесь з одного предмета на інший, наприклад, з ближнього на дальній
  9. Порада 9: Виконуйте фізичні вправи на верхню частину спини та шию
  10. Порада 10: Грайте в настільний теніс, щоби тренувати зоровий нерв та м’язи ока
  11. Порада 11: практикуйте пальмінг. Потріть долоні, щоби нагрілися і покладіть їх на закриті повіки. Тримайте, поки очі не поглинуть все тепло. Бажано повторити двічі.
  12. Порада 12: використовуйте перфораційні окуляри для тренування зорового м’яза
  13. Порада 13: Відвідуйте заняття з зорової терапії для лікування міопії
  14. Порада 14: Масажуйте скроні для покращення зору
  15. Порада 15: Для здоров’я очей слід їсти моркву, чорницю та брусницю, бажано зі сметаною чи олією, пити морквяний та абрикосовий соки
  16. Порада 16: Приймайте добавки лютеїну та зеаксантину
  17. Порада 17: Не купуйте окуляри, вони викликають звикання та погіршують зір
  18. Порада 18: Носіть лінзи меншого діоптрію, ніж окуляри
  19. Порада 19: Жінкам можна робити лазерну корекцію зору лише після народження дитини 
  20. Порада 20: Жінкам з порушенням зору не можна народжувати природним шляхом

LIGA.Life зібрала популярні поради з мережі щодо покращення зору, а лікарка-офтальмолог І категорії Леся Лисиця прокоментувала, чи дійсно вони дієві.

Порада 1: Дивіться телевізор на відстані 2-3 м від екрана і не довше 1,5 год поспіль

Відстань від екрана до очей залежить від розміру телевізора. Існує ранжування екранів за діагоналлю в дюймах. Щоб дізнатися відстань, на якій ви маєте сидіти від екрана, помножте його діагональ на п’ять . Наприклад, якщо діагональ екрана 43, маєте сидіти на відстані 2,15 м. 

Тобто якщо у вас кімната 3 м, а ви хочете собі величезний екран на пів стіни, подумайте про свої очі і оберіть меншу діагональ.

Щодо часу, то немає чіткого правила, що 1,5 год безперервного перегляду не шкодить, а дві години – серйозна загроза. Взагалі очам шкідливе статичне навантаження – коли людина дивиться в одну точку. Їм потрібна динаміка.

Наприклад, подивіться на близьку відстань, потім – на далеку. Тому такі обмеження стосовно часу не дуже коректні. Я би загалом радила: що менше ви проводите часу за будь-яким екраном, то краще.

Порада 2: Відстань від очей до екрана комп'ютера має бути щонайменше 50 см. Відстань від очей до книги – 33-35 см

Відстань 40-50 см – це мінімальна дистанція між людиною та екраном. Якщо її збільшити до 1-1,5 м, буде незручно. Тому це правильна порада. Головне – не менше цієї дистанції.

33-35 см – це середня довжина передпліччя, на якій легко тримати книгу під час читання. Тривалий час саме від цієї відстані відштовхувались офтальмологи, підбираючи окуляри для людей з пресбіопією (зміни зору на близьку відстань з віком). Ця порада також цілком дієва.

Порада 3: Не читайте лежачи та в дорозі

Не знаю, як напряму впливає читання в транспорті або лежачи на здоров’я очей. Проте є декілька нюансів, які можуть негативно вплинути на здоров’я загалом.

У позиції лежачи ви мимоволі можете обмежити доступ світла, що змушує око більше напружуватися та втомлюватися. У результаті виникає головний біль, свербіння очей та помутніння зору.

Також читання лежачи погіршує поставу, а шия перебуває в постійному напруженні, що опосередковано може спричинити погіршення зору через стискання частини судин.

Читання у транспорті погіршує увагу та може спричинити втому очей через погане освітлення. Тому прямий взаємозв’язок – читання лежачи чи в транспорті та погіршення зору – неправда.

Для уникнення втоми очей та кращої постави читайте сидячи та у приміщеннях з гарним освітленням. Так м’язи всього тіла не перенапружуватимуться.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Порада 4: Збільште розмір шрифту на смартфоні, щоб не напружувати очі

Насправді смартфони не псують зір.

Причина погіршення зору, яку ми пов’язуємо з гаджетами, – це відсутність прогулянок на свіжому повітрі.

Тобто очам шкодить не стільки смартфон чи інший гаджет, як статична робота на близькій відстані та відсутність прогулянок і природного освітлення. Тобто таку ж шкоду для зору матиме книжка чи зошит. Раджу побудувати свій день так, щоби приділити достатню кількість часу не тільки книжкам, комп’ютеру та смартфону, але й прогулянкам.  

Проте будь-яке миготіння екрана та його висока яскравість погано впливає на нервово-психічну систему. У такому разі книжка значно корисніша, ніж гаджети. 

Щодо шрифту, то ця порада більше стосується людей, які мають вікові проблеми з зором. У такому разі рекомендую збільшити шрифт на телефоні або іншому пристрої, бо не завжди є можливість швидко одягнути окуляри. Це питання комфорту, а не покращення зору.

 

Порада 5: Перед комп’ютером одягайте окуляри із захисним покриттям від синього світла

Так звані "окуляри для комп’ютера" мають жовте або синє покриття, яке дозволяє по-іншому заломлювати світло. У них легше дивитися на екран, але у сучасних моніторах передбачений захист очей. Тому такі окуляри – індивідуальний вибір людини.

Якщо їй приємніше дивитися на екран через скельця з захистом, нехай користується окулярами для комп’ютера.

Проте чітких рекомендацій офтальмологів стосовно доцільності окулярів немає.

Порада 6: Зволожуйте очі краплями під час тривалої роботи за комп’ютером

Це слушна порада.

Коли око бачить миготіння екрана (24 кадри), мозок дає імпульс: "Не кліпай якомога довше, бо можеш пропустити щось важливе". 

Людина рідше кліпає, у результаті погіршується зволоження ока, а пил та інші сторонні тіла залишаються на його поверхні.

Око пересихає, порушується цілісність слізної плівки, туди потрапляють мікроби та запускається ряд запальних механізмів.

Також більшість людей працюють за комп’ютером в офісному приміщенні, де є кондиціонування повітря. Потоки повітря шляхом конвенції забирають вологу з поверхні ока. Тому важливо в таких приміщеннях постійно зволожувати око та користуватися штучною сльозою (краплями). 

Як її підібрати? Наша сльоза складається з трьох компонентів: водний, ліпідний та слизовий.

Тому раджу обирати краплі, які містять усі три компоненти. Якщо ви тривалий час їдете за кермом, вам точно не підійде в’язка штучна сльоза. Вона створюватиме плівку, яка заважатиме вам дивитися на дорогу. Те саме стосується людей, які користуються контактними лінзами. В’язка форма залишиться на лінзі, через це її доведеться викинути.

На ніч краще обирати більш в’язкі форми, особливо для людей з вираженим синдромом сухого ока. Такі краплі краще зволожують.

Якщо є пошкодження поверхні ока та ознаки запального процесу, обирайте краплі з декспантенолом або з гіалуроновою кислотою, які загоюватимуть поверхню ока.

Вправи, вітаміни, гімнастика для очей: діє чи ні? Поради з інтернету коментує офтальмолог
Фото: depositphotos.com

Порада 7: Чергуйте зорову роботу з відпочинком: 15 хв роботи та 2-3 хв спокою. 

Ніхто точно не знає, який інтервал має бути між роботою та відпочинком. Проте перерви – обов’язкова частина робочого дня. Не дарма в школі 45 хв урок та 15 хв – перерва. 

Людина має самотужки обрати зручне для неї чергування робота-відпочинок. Якщо боїтесь відволіктися від роботи, то попрацюйте годину, потім налийте собі кави чи чаю, підійдіть до вікна або вийдіть на вулицю та відпочиньте протягом 15 хв.

Ідеальний варіант – 20 хв роботи, 2-3 хв відпочинку.

Проте якщо давати такі рекомендації, то лише 2% пацієнтів регулярно їх дотримуватимуться. Коли людині надходить щодня купа робочих листів, то інколи неможливо себе змусити відпочити. 

Пам’ятайте: бодай раз на годину треба робити перерву. Проте не забувайте, що 15 хв – це не відпочинок для гортання стрічки новин у Facebook, а розслаблення для очей.

Порада 8: Виконуйте гімнастику для очей. Відволікайтесь з одного предмета на інший, наприклад, з ближнього на дальній

Така гімнастика – частина зорової терапії. Вона дозволяє оку відпочити. Головне завдання – змусити його швидко переміщати погляд: з близького предмету на дальній.

Інколи це відбувається мимоволі. Наприклад, під час прогулянки ми можемо подивитися на ноги, а потім перевести погляд на горизонт парку.

Подібну вправу можна робити, працюючи за комп’ютером.

Порада 9: Виконуйте фізичні вправи на верхню частину спини та шию

Це більше пов’язано не з очима, а з сидячою роботою та постійним напруженням у верхній частині тіла. Важливо, щоби комп’ютер був на рівні очей, а не внизу. Інакше доведеться скручувати хребет ще більше.

Окрім цього, судини, які харчують мозок та очі, проходять через шию. Під час неправильного сидіння м’язи можуть перетискати судини, що зменшує живлення ока та погіршує зір. Тому вправи на верхню частину спини та шию не будуть зайвими.

Порада 10: Грайте в настільний теніс, щоби тренувати зоровий нерв та м’язи ока

Існує популярна порада для зорової гімнастики: поставте мітку на склі. Дивіться на неї, потім – у вікно, потім знову на скло та на вікно.

Чесно, ніколи в житті не бачила людину, яка би систематично щодня виконувала цю вправу.

Замість цього раджу займатися бадмінтоном, настільним або великим тенісом. Це корисно як для фізичного розвитку, так і для здоров’я очей.

Проте це неправда, що настільний теніс зміцнює зоровий м’яз. Всередині ока є циліарний м’яз, який, напружуючись під час роботи на близькій відстані та розслабляючись під час погляду вдалечінь, змінює товщину кришталика. У результаті змінюється його заломлювальна сила, тому око бачить добре на різних відстанях. 

Коли ми працюємо лише на близькій відстані, м’яз перебуває в постійному напруженні. Йому важко розслаблятися.

Гра в настільний теніс – це нагадування собі, що потрібно постійно змінювати відстань погляду, тобто напружувати та розслабляти циліарний м’яз. Саме тому в деяких офісних приміщеннях стоїть стіл для настільного тенісу, у який грають працівники між роботою за комп’ютером.

Порада 11: практикуйте пальмінг. Потріть долоні, щоби нагрілися і покладіть їх на закриті повіки. Тримайте, поки очі не поглинуть все тепло. Бажано повторити двічі.

Не чіпайте свої очі! На долонях збираються мікроорганізми з поверхонь, до яких ми торкаємося.

Постійне торкання очей та їх потирання можуть спровокувати інфікування та розвиток запалення.

Тим паче, що техніка пальмінгу не покращить ваш зір.

Порада 12: використовуйте перфораційні окуляри для тренування зорового м’яза

У перфораційних окулярах дійсно краще видно. Адже що менша діафрагма, то більше зайвого світла відкидається, а решта додатково заломлюється. 

Тобто загалом ці окуляри групують та відсікають непотрібне світло. Через це в них краще видно.

Проте це неправда, що перфораційні окуляри покращують гостроту зору, сприяють розслабленню м’язів та лікуванню міопії.

Це радше самозаспокоєння: "У мене є проблема, з нею потрібно щось робити, тому я ношу окуляри в крапинку".

Вправи, вітаміни, гімнастика для очей: діє чи ні? Поради з інтернету коментує офтальмолог
Перфораційні окуляри. Фото: depositphotos.com

Порада 13: Відвідуйте заняття з зорової терапії для лікування міопії

Зорова терапія допомагає простимулювати зір, але вона не має нічого спільного з лікуванням міопії. Якщо у вас є проблеми з зором, потрібна корекція за допомогою лінз та окулярів, адекватний режим зорового навантаження на роботі, вдома та на навчанні. 

Якщо все це не допомагає, офтальмолог може підібрати спецкраплі, лінзи складної будови та зорову терапію. Зрідка бувають випадки, коли зорову терапію рекомендують одразу після призначення окулярів. 

Вправи з затуманюванням-розтуманюванням зору та тренування з лінійкою не потрібні усім. Ви тільки подумайте: у Києві мама з дитиною витратить щонайменше пів години на дорогу до центру терапії. Дитина займатиметься протягом години. Потім знову 30 хв дороги додому. У результаті на терапію витрачається дві години. Дитині ще треба вивчити уроки та встигнути на усі гуртки. Так вся користь від терапії зводиться нанівець.

Виникає запитання: навіщо ці дві години витрачати на малоефективні навантаження? Краще витратьте цей час на прогулянку на свіжому повітрі. Вона матиме значно більше користі для очей, ніж зорова терапія.

Порада 14: Масажуйте скроні для покращення зору

Якщо масаж скронь допомагає вам зробити перерву на роботі, на здоров’я.

Проте такий масаж не допомагає покращити зір.

Порада 15: Для здоров’я очей слід їсти моркву, чорницю та брусницю, бажано зі сметаною чи олією, пити морквяний та абрикосовий соки

Морква, чорниця та брусниця дійсно корисні для здоров’я. Це продукти, багаті провітаміном А та антиоксидантами. Проте не потрібно компенсувати дефіцит вітаміну А споживанням моркви на сніданок, обід та вечерю.

У разі авітамінозу зверніться до лікаря, який підбере комплекс вітамінів, необхідний для компенсації дефіциту.

Споживання моркви не допоможе виправити ситуацію. Проте вона має бути частиною збалансованого раціону, так само як чорниця. 

Також для зору корисні джерела омега-3 поліненасичених жирних кислот (олії, риба, горіхи, насіння) та інші продукти, включені в раціон середземноморської дієти (корисні жири, фрукти, овочі, горіхи, насіння, бобові та цільнозернові).

Читайте також: 

Порада 16: Приймайте добавки лютеїну та зеаксантину

Лютеїн та зеаксантин – це каротиноїди з потужною антиоксидантною дією. Вони найбільш відомі своєю користю для здоров’я очей. Проте насправді їх необхідно споживати чітко за призначенням лікаря та лише за умов патології сітківки.

Добавки цих каротиноїдів не мають профілактичної дії.

Серед інших розповсюджених рекомендацій – ліки з екстрактом чорниці. Вони також не працюють.

У період ранньої весни та пізньої осені, коли на прилавках недостатньо продуктів з вітамінним запасом, лікар може порадити комплекс вітамінів, який буде корисний не лише очам, але й всьому організму. Бездумний прийом жмені вітамінів не має сенсу.

Проте усі ці препарати мають виписуватись під час візиту до офтальмолога. Дорослим до 40 років потрібно відвідувати спеціаліста щонайменше раз на рік. Після 40 років – раз на пів року для того, щоб виміряти внутрішньоочний тиск.

Здоровим дітям необхідно відвідувати лікаря в три місяці, один рік, три роки, шість років. Далі – бодай один раз на рік для перевірки гостроти зору.

Діти з патологіями мають відвідувати офтальмолога відповідно до графіка, який складає педіатр. Наприклад, діти з неврологічною патологією мають частіше відвідувати офтальмолога. Якщо дитина народилась недоношеною, її слід водити до спеціаліста з першого дня народження щодва тижні, допоки повністю не дозріє око. 

Якщо у батьків була внутрішньоочна пухлина, дітям потрібно частіше ходити на огляд до офтальмолога протягом першого року життя.

На кожному огляді педіатр має перевіряти наявність червоного рефлексу – лікар світить ліхтариком в очі, перевіряючи наявність відблисків та патологічних тіней. 

Рефлекс можна перевірити власноруч, сфотографувавши дитину зі спалахом. Червоні зіниці на світлинах – прояв червоного рефлексу. Якщо зіниця засвітилась червоним світлом, з сітківкою все добре. Якщо є тіні або збільшення розміру очного яблука, зверніться до офтальмолога.

Цікавий факт: за світлинами можна визначити близько 50-60 офтальмологічних захворювань.

Порада 17: Не купуйте окуляри, вони викликають звикання та погіршують зір

На жаль, ця порада досі популярна серед моїх колег. Учені провели дослідження за участі дітей. Учасників поділили на дві групи: в одних повна корекція зору за допомогою окулярів, в інших – недокорекція (окуляри не дають 100% зору). 

Дослідження припинили, тому що у дітей з недокорекцією значно швидше прогресувала короткозорість.

Це підтвердження того, що окуляри не псують зір, а от їхня відсутність може значно його погіршити.

Важливо, щоби корекція була повною та постійною. Для цього потрібно пройти комп’ютерну діагностику, а не просто підбирати скельця в окуляри.

Порада 18: Носіть лінзи меншого діоптрію, ніж окуляри

Лінзи та окуляри – вид корекції. Головна задача лікаря – визначити аномалію рефракції та її ступінь.

Вид корекції, матеріал з якої виготовлена контактна лінза та оптична сила лінзи вносить у цей процес корективи. Тобто лінзи та окуляри можуть мати різні діоптрії. Проте це не правило, а радше результат індивідуального підбору виду корекції.

Окуляри розташовані на відстані 11-12 мм від ока, контактні лінзи – безпосередньо на поверхні рогівки. Через це оптична сила дещо різниться. Більшість виробників лінз пропонують таблицю перерахунку діоптрію з окуляр на лінзи, щоб уникнути додаткового навантаження. 

Вправи, вітаміни, гімнастика для очей: діє чи ні? Поради з інтернету коментує офтальмолог
Фото: depositphotos.com

Порада 19: Жінкам можна робити лазерну корекцію зору лише після народження дитини 

Перш за все, лазерна корекція зору – не лікування, а корекція. Тобто це своєрідна пластична хірургія ока: людині заважав поганий зір, тому вона вирішила його виправити. Не знаю точно, звідки виникло це твердження, але маю здогадку.

Раніше для корекції зору лікарі робили насічки на оці лезом, що проходять від зіниці до периферії рогівки у вигляді візерунка, подібного до спиць колеса. Рогівка вирівнювалась, через це гострота зору покращувалася. Проте місця розрізу на все життя залишалися слабкими.

Будь-яка травма могла спричинити розриви рогівки в місцях насічки. Можливо, саме це призвело до виникнення міфу. Проте це лише моє припущення.

Проте місця розрізу на все життя залишалися слабкими. Через деякий час пацієнти звертались у травмцентри зі скаргами на хірургічні насічки. Жінки, які робили корекцію зору до пологів, відчували наслідки операції в потужний період через збільшення напруження. Можливо, саме це призвело до виникнення міфу.

Завдяки сучасним технологіям такі ускладнення залишилися в минулому. Жінкам можна спокійно робити лазерну корекцію до народження дитини. Проте я би не радила робити це під час грудного вигодовування. Адже в цей період жінка переживає порушення сну, тому повноцінного відновлення після корекції не буде.

Цікавий факт: жінки часто скаржаться, що після пологів зір погіршився, а згодом покращився. Насправді причина не в пологах і не в зорі, а в тому, що нарешті налагодився якісний сон.

Порада 20: Жінкам з порушенням зору не можна народжувати природним шляхом

Раніше існувало таке обмеження. Проте нині немає регламенту, де чітко прописані подібні заборони.

Офтальмолог не може заборонити жінці народжувати природним шляхом.

Він може лише рекомендувати уникнути потужного періоду або вказати гінекологу на підозрілі зміни, які могли би викликати подальші проблеми з зором.

Остаточне рішення може ухвалювати лише акушер-гінеколог.