Загадка мозку на мільйон. Мотивація до навчання, схуднення, успіху: куди вона зникає?
Ілюстрація: depositphotos.com
Зміст:
  1. Система винагород
  2. Зовнішня та внутрішня мотивація
  3. Помилка передбачення винагороди
  4. Чи можливо уникнути такої "дофамінової пастки"? 

За вікном було темно. Після двокілометрової пробіжки по снігу та сотні відтискань, присідань, вистрибувань, пресу, ми, півтора десятки хлопців та кілька дівчат, стояли у спортзалі, затамувавши подих. 

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Президент федерації мав оголосити, хто з нас склав іспит на синій пояс.

Піт стікав по чолу. Пів року я готувався до іспиту з карате. Мені було 14 і я хотів не просто отримати синій пояс, а стати найкращим на іспиті, тому старанно виконував техніку, ефектно відправляв у нокдаун спаринг-суперників та чітко виконував кожне відтискання та інші вправи. 

Я дуже хотів отримати синій пояс! І вже уявляв, як будуть завтра заздрити друзі на тренуванні. А ще, як ввечері порадую батьків…

- Не здав… – коротко сказав голова федерації.

Мене немов оглушили битою. Це жарт? Звучали наступні прізвища, але вже їх не чув. На очі навернули сльози, я стис мозолисті кулаки, аби не розревітися. Як таке можливо? Пізніше тренер пояснив мої помилки. Виявилося, що через неуважність кілька комбінацій я завчив неправильно. 

- Нічого страшного, виправиш помилки та складеш іспит наступного разу, – запевнив він.

Але вийшло інакше. Я покинув тренування. Після невдалого іспиту, в підготовку до якого я вклав стільки зусиль, щось "зламалося" всередині. Зникло будь-яке бажання тренуватися. І ні я, а ні батьки, ні тренер не знали, що з цим робити…

Наш мозок – досі велика загадка для вчених. Часто він модулює наші реакції зовсім не так, як ми очікуємо. Тільки в 2017 році, коли нейрофізіологи  Пітер Даян, Рей Долан та Вольфрам Шульц отримали престижну Brain Prize Award і 1 млн євро за відкриття механізмів роботи системи винагород мозку, став зрозумілим один із важливих шматочків пазлу, як саме працює наша система мотивації.

Цей механізм – універсальний. Тож якщо і вам доводилося втрачати мотивацію до справи, яка так подобалася, ймовірно, ви так само колись натрапили на ті ж "граблі". 

Система винагород

З точки зору нейробіології, мотивація – це активність певних зон головного мозку. Зі 100 млрд нейронів в мозку людини тільки близько 0,5% залучені у вмотивування нас, синтезуючи дофамін. Це нейромедіатор, за допомогою якого ці нейрони передають сигнал іншим нейронам.

Дофамінові нейрони є частиною так званої системи винагород (dopaminergic reward system) – нервових структур, відповідальних за стимулювання бажань й отримання задоволення (їжа, секс, наркотики), крім того – підкріплення позитивного досвіду, в тому числі й навчання.

Ми охоче працюємо, робимо певні дії, коли знаємо чи очікуємо на винагороду.

Щоразу, коли десь "на горизонті" у мріях, планах, очікуваннях, замайорить можливість винагороди, матеріальної чи нематеріальної, дофамінові нейрони "радісно" збуджуються.

І синтезують дофамін, стимулюючи інші області мозку цієї винагороди досягати.

Еволюційно така система виникла, аби допомогти людині вижити в складних і мінливих умовах світу. Її функція – закріплювати дії і поведінку, корисні для виживання, які сприяють поширенню генів та просуванню у соціальній ієрархії.

Але якщо все так просто – чому мотивація може зникати? Перш ніж відповісти на це питання, слід звернути увагу на два основні типи мотивації.

Зовнішня та внутрішня мотивація

Найчастіше дослідники виділяють внутрішню і зовнішню мотивацію.

Внутрішня пов’язана зі змістом діяльності, яка є цікавою та слугує "винагородою" сама по собі. Вважають, що ця мотивація базується на глибинних цінностях, мріях та пов'язана з потребами саморозвитку, самореалізації і навчання.

Зовнішня стосується не того, що ми робимо, а викликається зовнішніми обставинами, які обіцяють винагороду (матеріальну чи нематеріальну) або ж покарання.

В реальному житті обидва типи мотивацій тісно переплітаються. Однак, для певної діяльності, один з цих типів мотивацій буде домінуючим.

Як гадаєте, якою була моя мотивація, коли я готувався складати іспит з карате?

Помилка передбачення винагороди

Тепер можна по-справжньому оцінити відкриття, яке зробили троє вчених нейробіологів та зрозуміти, чому може несподівано зникати мотивація. 

Численні експерименти на гризунах, мавпах і людях показали, що кількість дофаміну, який виділяють нейрони, залежить від "підкріплення" винагородою. 

Наші дофамінові нейрони немов мають терези і постійно порівнюють винагороду "очікувану" та "отриману". Від того, яким буде співвідношення очікування / результат, залежатиме і кількість синтезованого дофаміну, відповідно й рівень мотивації:

  • Винагорода більша, ніж очікувалося: посилення синтезу дофаміну, сильна мотивація повторювати успішну стратегію отримання винагороди; 
  • Винагорода була приблизно такою, як і очікувалася: синтез дофаміну приблизно на тому ж рівні, мотивація зберігається, але не зростає;
  • Винагорода менша за прогнозовану: значне зниження синтезу дофаміну, розчарування та падіння мотивації.

Третій випадок отримав назву помилка передбачення винагороди (negative revard prediction error). Часто він і є причиною того, чому ми втрачаємо мотивацію, коли наші сподівання не виправдалися. Особливо якщо зовнішня мотивація була домінуючою. Як у мене, при підготовці до іспиту на синій пояс, наприклад.

Хотіли пробігти марафон за 3 години, а фінішували за 3:05? Мозку байдуже, що результат – на 10 хвилин кращий за попередній ваш рекорд. Ціль була 2:59? Тоді якою б красивою не була медалька – ви неодмінно відчуєте розчарування.

Наполегливо готувалися до іспиту, робили всі домашки, не пропускали лекції? А тут – "трійка"? Тепер ви гарантовано задумаєтеся: навіщо витрачати стільки часу та зусиль на вивчення цього предмету? У наступному семестрі будете готуватися до семінарів з цього предмету не так завзято. Все рівно ж ніхто не оцінить, правда?

Бажали схуднути на 3 кілограми за 2 тижні, а вийшло тільки на півкіло? Як прикро. Тепер ви точно знаєте, що пробіжки для схуднення не працюють і немає сенсу себе ними мучити (байдуже, що після тренування ви споживали калорій в півтора рази більше, ніж без пробіжок). Може, спробувати ще кетодієту?

За великим рахунком, в усіх трьох випадках ми самі собі "копаємо яму" – своїми завищеними очікуваннями. А також фокусуванням на зовнішній винагороді за докладені зусилля (фінішний час, оцінка, кілограми), а не самому процесі, який приносить задоволення та змінює нас на краще. 

Не дивно, що коли отримуємо гірший результат, дофамінові нейрони "невдоволено кривляться" і не хочуть виділяти дофамін, відповідно, мотивувати нас продовжувати бігати, навчатися чи худнути.

Помилка передбачення винагороди – універсальний механізм. Дофаміновим нейронам байдуже, чи готуєтеся ви до іспиту з карате чи здаєте TOEFL, чи не їли тиждень пончиків, аби схуднути, чи працювали екстра години заради підвищення на роботі… 

Вони будуть всіляко вас підтримувати і стимулювати у досягненні цілей, але… Це триватиме доти, доки є позитивні зрушення і шанси цілі досягнути, а очікування більш-менш виправдовуються. Однак, пильнуйте! 

Щойно ви провалите іспит, наберете занадто мало балів на тесті, поправитеся, не отримуєте підвищення, яке "заслужили" – ось тут, повірте, 0,5% нейронів мозку зроблять усе, аби вас демотивувати і так вберегти від продовження діяльності, яка "не дає результатів".

Чи можливо уникнути такої "дофамінової пастки"? 

Звісно, еволюція не для того створила помилку передбачення винагороди, аби покепкувати з надто амбітних Homo sapiens.

Цілі ставити потрібно, амбітні та великі. Від таких дофамінові нейрони шаленіють і у вас буде море мотивації! Принаймні на початку. Однак, щоб цю мотивацію не втратити, варто враховувати кілька нюансів:

  • Ставити в основу мотивації її внутрішню, а не зовнішню складову: тобто задоволення від самого процесу, а не результату. Тоді навіть якщо ви не досягнете цілі, дофамінові нейрони не надто "образяться" і ви сприйматимете ці невдачі як досвід та готові будете спробувати ще раз.

  • Не завищувати надміру очікувань, залишати "певний люфт": наприклад, формулювати ціль не "скинути 2 кг за 2 тижні, а, скажімо, скинути 1,5-2 кг за 2 тижні", не "перемогти у змаганнях, а потрапити у топ-3 фінішерів". Тоді, навіть якщо ви схуднете на 1,7 кг за два тижні чи здобудете "срібло" у змаганнях – це стане не "кінцем світу", а точкою для нової, більш вдалої спроби. Працюйте на максимальний результат, але залишайте простір для маневру. 

  • Правильно використовувати "зовнішню мотивацію": підсилювати почуття компетентності, а не робити винагороду "контролюючою" (гроші, кар’єрне зростання тощо), адже так вона може суттєво підірвати внутрішню мотивацію. Альтернативою грошовим преміям можуть стати: усна відзнака в присутності колективу, титул "гравця матчу" і так далі. Так не тільки підсилюється внутрішня мотивація, а й уникається помилки передбачення винагороди, коли наші очікування зовнішньої винагороди не виправдалися.

Відкриття особливостей роботи дофамінових нейронів мозку й помилки передбачення винагороди – здобутки фундаментальної науки. Втім, така наука може стати в пригоді у найрізноманітніших сферах життя, адже дає можливість уникнути багатьох розчарувань та збудувати шлях до довголіття професійного, творчого чи спортивного. 

Не бійтеся ставити амбітні цілі. Але – бережіть свою мотивацію!

Олександр Скороход, науковець, ультрамарафонець, для LIGA.Life