Чотири загальні помилки, які ми робимо, працюючи з дому. Цікаві дослідження
Фото: pexels.com
Зміст:
  1. Що ще цікавого можна робити на робочому місці
  2. Екстраверти та інтроверти
  3. Робота поруч з близькими

Під час пандемії велика кількість людей перейшла на режим праці з дому. Досвідченні фрилансери знають, як організувати свій час так, щоб використати його найпродуктивніше. Якщо ж ви – початківець, скоріш за все ви не так обізнані, й певний час будете припускатися помилок.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Психолог Марк Треверс у своїй колонці на Psychology Today розповідає про типові помилки, які ми робимо, працюючи з дому.

Працюючи з дому ми більше сидимо, діти або інші члени сім'ї відвертають нашу увагу, нам може бракувати продуктивного робочого простору, можуть виникати технічні проблеми, а мотивації на весь день просто не вистачає.

Нове опитування, проведене на замовлення американського виробника комп’ютерних периферійних систем і ресурсів Plugable, показало, що прокрутка стрічки в соціальних мережах, покупки в Інтернеті, перегляд серіалів на Netflix та неважливі поїздки поза домом – чотири найпоширеніші шкідливі звички людей, яким довелося почати працювати з дому через  пандемію COVID-19.

Це базується на недавньому опитуванні 2000 дорослих американців, які зараз працюють віддалено.

"Згідно з результатами нашого дослідження робота вдома пропонує нову гнучкість, яку високо цінують співробітники", – сказав засновник Plugable Берні Томпсон. 

Але це також призводить до певних проблем, які в офісі були б неможливі.

  • Тривале сидіння без перерви на рух.

  • Відволікання уваги від роботи на соціальні мережі, дітей та інших членів сім'ї.

  • Відсутність продуктивного робочого простору та технічні проблеми.

  • Пошук мотивації протягом дня.

Що ще цікавого можна робити на робочому місці

Робота вдома також відкрила двері для інших форм поведінки на робочому місці, яку б ви собі ніколи не дозволили, якби працювали в офісі. 

Приблизно 17% людей визнають, що вживали алкоголь протягом робочого дня, а 13% займалися сексом в робочий час.

З іншого боку, лише приблизно кожен шостий вказав, що з моменту переходу на домашній офіс працював так само сумлінно, як і в офлайнові часи. Хто ж ці зразкові працівники? 

Дані свідчать про те, що люди, які високо оцінюють особисту добросовісність (вміння бути впорядкованим, дисциплінованим та орієнтованим на дії), найімовірніше потрапляють до цієї категорії. Це збігається з попередніми дослідженнями, які показують, що добросовісність є однією з найкращих рис для професійного успіху.

Але навіть сумлінні люди не застраховані від того, щоб все ж таки перейняти кілька шкідливих і дуже приємних звичок при переході на повний режим роботи вдома. 

Дослідники виявили, що добросовісні особи частіше за інші типи особистості користуються своїми телефонами, щоб переглядати стрічку в соціальних мережах або просто серфити Інтернетом протягом робочого дня. Вони також були схильні до покупок в Інтернеті в робочий час.

Екстраверти та інтроверти

Цікаво, що дані свідчать про те, що екстраверти зробили перехід до домашнього робочого середовища легше, ніж можна було очікувати. Ідеальним сценарієм для екстравертів є гібридна модель зайнятості, за якої вони проводять частину часу, працюючи вдома, а частину в офісі. З іншого боку, інтроверти, схоже, раді перейти на постійну роботу вдома.

Робота поруч з близькими

Дані також висвітлюють деякі плюси та мінуси роботи в безпосередній близькості від партнера чи дружини. Виявилось, що люди розглядають збільшення часу, проведеного разом, як вигоду для їхніх стосунків, повідомляючи, що їх загальний зв’язок, а також статеве життя покращились.

Але багато працівників скаржаться на те, що партнер легко відвертає увагу, й вони почуваються менш продуктивним. До речі, чоловіки частіше називають негативні сторони роботи поруч з дружиною, ніж жінки, а приблизно 30% людей заявляють, що заздрять графіку свого партнера.

Хай там як, але пандемія показала, що працювати вдома можливо, і працювати продуктивно, тож повертатися до офісу на повний робочий день зовсім не обов’язково. Виявилось, що більшість працівників віддали б перевагу продовженню роботи вдома (47%), 35% обрали б гібридний варіант, і лише 17% залюбки б повернулися до офісу. 

А що обрали б ви?

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин