Дихальна гімнастика для відновлення після COVID-19. Радять фахівці
Фото: pexels.com

За словами спеціалістів клініки Pure Sport Medicine, що навіть у відносно легких випадках це справді неприємний вірус, після якого ще доволі довго відчуваються проблеми з диханням.

Подібно до того, як аеробні вправи покращують роботу серця та зміцнюють м’язи, дихальні вправи можуть зробити так, щоб наші легені працювали ефективніше, та будуть корисним інструментом для відновлення.

Під час ефективного дихання діафрагма виконує близько 80% роботи з переміщення кисню та інших газів у легені та з них. Covid-19 робить так, що легені втрачають частину пружинистості, тобто вони не приймають кисень та не випускають відпрацьовані гази настільки ефективно, як до хвороби.

Через це ми намагаємось компенсувати цю нестачу й починаємо використовувати інші м’язи на шиї та плечах, щоб допомогти отримати більше повітря. Це призводить до кількох проблем – зниження рівня кисню загалом та потрапляння меншої кількості повітря нижню частину наших легенів, де їх об’єм найбільший.

Коли повітря не досягає тієї області, альвеоли (маленькі мішечки з повітрям, де легені та кровотік обмінюються киснем та вуглекислим газом) колапсують. Цей стан відомий як ателектаз.

Регулярні заняття дихальними вправами можуть поліпшити функцію діафрагми та покращити надходження кисню до наших легенів та альвеол.

У наступному відео інструктор пілатесу Лорен Макдональд демонструє цілий ряд дихальних вправ, які можуть бути корисними. Почніть повільно з 1-2 вправ та поступово нарощуйте об’єми тренувань. Обов’язково прислухайтесь до себе. Робіть по 2–3 повторення кожної вправи приблизно 4–5 разів на день.

Дихальні вправи від фітнес-тренерки Ксенії Літвінової

Задишка при коронавірусній хворобі: що робити в домашніх умовах. Поради від лікаря Юрія Солодова

Повертатися до своїх звичних фізичних навантажень слід лише тоді, коли вам стане краще й ви зможете впоратися зі своєю звичайною щоденною діяльністю вдома без відчуття втоми та задишки. Робити це слід поступово через сім днів після хвороби.

Почніть з ходьби (найкраща форма загальних вправ для початку). Це може бути п’ятихвилинна прогулянка. Якщо все гаразд, наступного дня збільште час або відстань, яку ви пройшли першого разу, на 10%.

Після того, як ви зможете спокійно ходити протягом 30 хвилин (в ідеалі ви повинні спокійно вести розмову з кимось під час прогулянки), можна додати навантаження – пагорби, сходи або просто пришвидшіть темп. Можливість спокійно без задишки розмовляти під час таких інтенсивних прогулянок може стати вашим маркером.

Бережіть себе та будьте здорові!

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.