Як допомогти дитині побороти страх перед щепленням. Поради зі статті CNN

Страх перед голками, якими вводять ліки і вакцини, є досить поширеним серед дітей. Але дитині можна допомогти підготуватися до щеплення, йдеться в статті CNN, посилаючись на поради Келлі Фой і Пет Макларні, фахівців з виховання дітей у Дитячому медичному центрі Коннектикуту.

LIGA.Life переклала головні тези:

  • Важливо довіряти своїй інтуїції та думати про кожну дитину як про особистість. Якщо ви знаєте, що вашу дитину збентежить інформація про майбутній запис – ймовірно, краще почекати до призначеного часу, щоб вона не проводила дні, наповнені тривогою. Якщо вашій дитині навпаки потрібно більше часу, щоб обміркувати це, зробіть попередження заздалегідь. 
  • Використовуйте нейтральну мову. Діти часто ставлять багато запитань, намагаючись зібрати інформацію та зрозуміти, що на них чекає. Дайте короткий покроковий опис того, чого їм чекати. 
  • Покладіться на силу гри. Маленькі діти обробляють свої емоції за допомогою гри, тому відправте лікареві кілька м'яких іграшок або ляльок для вакцинації, перш ніж поведете дитину на щеплення.
  • У дітей віком 8-11 років можуть бути докладніші питання. Дайте чесні відповіді та шукайте додаткову інформацію, якщо ви не знаєте, як відповісти. 
  • Запропонуйте старшим дітям скласти список запитань, які потрібно поставити медсестрі або лікарю на прийомі, щоб полегшити їхнє занепокоєння.
  • Продумайте елементи, які можуть допомогти малюкові відволіктися. Дитина може захотіли пом’яти щось у руках під час щеплення (іграшку антистрес, наприклад), або взяти вас за руку.
  • Заплануйте перегляд цікавого відео під час щеплення, щоб відволікти дитину. Або запропонуйте їй скласти особистий плейлист для прослуховування.
  • Дихальні вправи. За кілька тижнів до візиту виділіть час перед сном, щоб зробити деякі вправи на глибоке дихання. Практикуйте квадратне дихання (рахуючи чотири, обводячи квадрат на долоні) всією сім'єю в дні, що передують щепленню.
  • Незалежно від віку вашої дитини, принесіть на прийом предмети, які асоціюються з комфортом: улюблена м'яка іграшка, затишна ковдра, в яку можна загорнутися, або улюблена книга. Запитайте дитину, що допоможе, якщо вона відчує занепокоєння під час прийому. 
  • Виберіть нагороду. Це чудова ідея мати план після прийому, бо є чого чекати. Чи то ріжок морозива чи сімейний кіносеанс на дивані.

Насамперед, зосередьтеся на позитиві. Вакцинація означає багато чудових речей для багатьох дітей, таких як побачення з друзями та обійми з бабусями та дідусями, тому не забудьте поговорити про те, що станеться, коли вакцина подіє.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин