Як приготувати дійсно пухнастий омлет та при чому тут лимонний сік. Радить дієтолог
Фото: depositphotos.com

Всі люди різні, й у кожного з нас свої смаки та улюблені страви. Іноді у звичні страви додається новий смак, який, здавалось би, не дуже туди підходить, але результат дуже приємно дивує.

Наприклад, що ви можете додати до яєчні або омлету? Сіль, чорний та гострий перець, сухі трави на смак – це звичайний, "класичний" варіант. Але дехто може додавати туди банани й присягається, що це дуже смачно!

Але якщо ви не хочете занадто віддалятися від класичної страви, подумайте про додавання лимонного соку для приготування дійсно пухнастого омлету.

Зрозуміло, що поєднання цитрусових та яєць – це дуже й дуже дивне для нас поєднання продуктів. Але ви просто спробуйте цей трюк і побачите, що сік лимона дійсно розпушує омлет.

Макензі Брайсон Джексон, доктор медичних наук, спеціаліст з харчових продуктів, каже, що це відбувається з двох причин. Перша пов’язана з хімічною реакцією між білками яєць та кислотністю лимонного соку. Вона пояснює, що при нагріванні структура білка яєць (60 відсотків яких лежить у яєчному білку, а 40 відсотків знаходиться в жовтку) почне змінюватися, згортатися та створювати цю 3D-структуру, яку ми знаємо як омлет.

"Збивання яєць з такою кислотою, як лимонний сік, може створити більш жорстку структуру, яка утримує бульбашки повітря", – говорить Джексон. Додайте кілька вичавок лимона безпосередньо перед тим, як вилити збиті яйця на сковороду. Кислотність виступає каталізатором, який створює та підтримує цю ідеальну, повітряну структуру.

Друга причина, через яку лимонний сік робить омлет настільки пухнастим і м’яким, – це вода в соку. Подібно до додавання води або молока, рідина уповільнює швидкість скрембування яєць. 

"Вода в соку розбавляє ці яєчні білки, тому вони не так швидко згортаються", – говорить Джексон. "Вони готуються повільніше, оскільки більше води випаровується, і вода створює пар у процесі готування, створюючи більш м'яку і пухнасту структуру".

Що стосується смаку, не хвилюйтеся – ваш омлет не буде мати смак лимонаду. Він навпаки дуже витончений, і Джексон каже, що це також пов’язано з кислотністю, яка, ймовірно, врівноважує та покращує яйця, так само як і потрібна кількість солі.

Єдине, на що потрібно звернути увагу, – це кількість доданого лимонного соку. "Занадто багато кислоти, і яйця згорнуться і відокремляться", – говорить Джексон. "Занадто велика кількість рідини може створити водянистий, грудкуватий безлад!" 

Ідеальна порція – приблизно 1/2 чайної ложки на 6 яєць. Спробуйте цей варіант, коли знову будете готувати омлет,  і ваш рецепт сніданку зміниться назавжди.

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.