Як зберігати стосунки у парі міцними у таких важких і стресових умовах – 5 порад
Unsplash.com

Україна вже 9 місяців живе в умовах повномасштабної війни. Стресові умови можуть посилювати напруження у стосунках і призводити до конфліктів, яких у мирний час не виникало б. Психолог Дейв Своллен дає 5 порад, які допоможуть стосункам пройти цей етап, у Phycology Today. LIGA.Life коротко переповідає головне.

1. Обговоріть, як кожен з вас реагує на стрес

Кожен реагує по-своєму. У стресі ми можемо не враховувати, що кохана людина може реагувати інакше, ніж ми. 

Наприклад, вам у стресі потрібна підтримка, обійми та заспокоєння від пари. А чоловік чи дружина натомість у стресі шукають самотність для заспокоєння. Якщо у стресі зараз обоє, то один почуватиметься відкинутим, а інший – що на нього тиснуть.

Коли ви в парі проговорюєте свої схильності до реакції в стресовій ситуації, можете будувати взаєморозуміння і не сприймати поведінку партнера на свій рахунок.

2. Пам'ятайте про відновлення

Коли стрес висмоктує сили і нерви, між вами може початися розбрат. Нічого дивного. Для довготривалих стосунків важливо не те, чи є у вас конфлікти, а як ви відновлюєте свій звязок після того, як конфлікт вщух. Психологи називають це відновленням.

Коли можете, вибирайте час, щоб всю увагу приділяти одне одному і слухати без засудження. Старайтеся зрозуміти та поважати погляди одне одного. Переконайтеся, що доносите своїй парі, наскільки вона вам дорога.

3. Чітко поясніть, якої підтримки потребуєте

У важкі часи може допомогти чітко проартикулювати в своїй парі, які дії потрібні, аби ви відчули підтримку коханої людини. Наприклад, вам необхідне "вухо", яке вислухає після важкого дня. Або допоможе з практичними речами у розв'язанні проблем. 

Кожен має свої індивідуальні уподобання щодо виду підтримки залежно від ситуації. Наприклад, є люди, які не хочуть практичної підтримки від пари, натомість потребують емоційної, щоб мати сили самостійно долати те, що непокоїть.

4. Диверсифікуйте підтримку

У важкі часи нелегко бути всім одне для одного – і другом, і коханим, і партнером, по роботі зокрема. Обдумайте, звідки ще ви можете черпати підтримку – від родини, друзів, колег тощо. 

5. Помічайте та відзначайте позитивні миті

Коли маєте можливість – дякуйте своїй парі. Обіймайтеся. Відзначайте, що зараз важкі часи, але кохана людина чудово дає з купою речей раду. Це показує, що вам небайдуже, що ви помічаєте старання свого чоловіка чи дружини. А це важливий нюанс для того, аби тримати стосунки укупі.