Мрійте та дійте. Як зробити своє життя радіснішим – поради психотерапевта
Фото: depositphotos.com

Радість – це рівень вище щастя. Першим кроком до того, щоб зробити своє життя радіснішим, є побудова фундаменту, який синхронізує ваші цінності, бажання та мрії.

Про це йдеться у статті психотерапевтки Андреа Брандт для видання Psychology Today.

Але яка структура цього фундаменту? Це думки, вибір, дії, мислення, досвід дитинства, генетику, моделі поведінки, стосунки з іншими та звички – все, з чого складається ваше життя.

Щоб побудувати міцний фундамент, який буде підтримувати ваші мрії, проаналізуйте рішення, які ви приймаєте протягом дня. Наприклад, вибір між корисною вівсяною кашею та жирними французькими тостами з беконом на сніданок – це також важливе рішення, яке може повпливати на ваше самопочуття протягом дня.

Так ваш фундамент буде трішки крихким від французького тосту, адже споживання некорисних жирів може призвести до дискомфорту у шлунку та швидкому відчуттю голоду. Проте інше рішення, наприклад, прогулянка під час обідньої перерви, може зміцнити ваш фундамент, подарувавши заряд енергії.

У кінці дня перегляньте усі свої рішення та внесіть невеликі зміни у свій графік на наступний день. Потім спробуйте вправу ще раз.

Оцініть свій графік

Тепер, коли ви починаєте будувати життя, яке може надати вам відчуття радості, слід оцінити, звідки ваша радість походить і де її немає. Так ви зможете приділяти більше часу на заняття, які приносять вам найбільше радості, і поступово прибрати з життя те, що пригнічує вас.

Візьміть чистий аркуш паперу. Перелічіть усі щоденні дії. Оцініть їх від 1 (не приносить радості) до 10 (робить мене неймовірно щасливим). Наприклад, ви можете оцінити "Відповідь на робочі листи" трійкою, а "Похід у спортзал" п'ятіркою.

Усвідомлення того, що ви в силі змінити свій графік таким чином, щоб ваше життя було більш радісним, може допомогти вам у втіленні мрій та бажань.

Можливо, вам не вдасться зовсім уникнути діяльності, яка не приносить вам задоволення, але ви зможете створити кращий баланс між повсякденними діями.

Не піддавайтесь страху

Ваш внутрішній опір все одно проявиться під час побудови фундаменту та досягнення ваших мрій. Люди забезпечені системою виживання на основі страху. Тільки ви сформулювали своє справжнє бачення, як ваше раціональне мислення почне піддавати сумніву його обґрунтованість, ваш авторитет і здатність до його реалізації та наявність можливостей рухатися вперед.

Щоб примножувати радість, ви повинні не піддаватися страхам. Як тільки ви виявите, що приносить вам радість, ви повинні перетворити ці знання на план, який зможете виконати. Адже саме дія – це те, що робить мрії реальними. 

Читайте також:

  • Добрі вчинки – це легко. Як проявляти доброту щодня – пояснюють психологи
  • Як подолати страх невдачі та побороти перфекціонізм. П’ять простих способів
  • Піклування про себе. Як розпізнати свої психічні та фізичні потреби