Як подолати страх невдачі та побороти перфекціонізм. П’ять простих способів
Фото: depositphotos.com

Доктор Олівія Ремес – науковиця з Кембриджського університету. Сферою її уваги є психічне здоров'я. У зв'язку з пандемією вона дає журналісту Psychology Today п’ять простих, але дуже дієвих порад, які допомагають знизити тривожність та подолати страхи невдачі.

Знайдіть у завданні те, що вам подобається

Боячись невдач та постійно турбуючись про завдання, яким ви хочете зайнятися, ви потрапляєте в негативну ситуацію, підвищуєте рівень стресу та занепокоєння – все це робить вас менш щасливими в цілому.

Замість того, щоб думати, як це все зробити ідеально, та як ви боїтеся все провалити, пошукайте аспекти, які вам подобаються. Подумайте, чи можна змінити фокус й побачити позитивні сторони завдання або роботи, яку потрібно виконати.

Ухвалюйте рішення та, дотримуйтесь їх

Коли нас замикає й ми ніяк не можемо розпочати роботу або годинами сидимо над деталями, проєкт зупиняється. Час спливає, термін наближається, а ви навіть ще не починали виконувати завдання. 

Для того, щоб зрушити з місця, треба ухвалити рішення. Наприклад: "Я використаю сьогоднішній день для роботи над цією частиною проєкту та виконання цього завдання".

Не менш важливим є дотримання свого рішення. Це додасть вам більшої впевненості у собі та своїх силах. Змістіть точку контролю ззовні на внутрішню – ви керуєте своїм світом і знаєте, що з ним робити,  не дозволяти іншим чи суспільству ухвалювати рішення за вас (що неминуче станеться, якщо ви цього не зробите).

Перфекціонізм може дуже заважати. Замість того, щоб витрачати години, вирішуючи, як зробити все ідеально, просто зробіть це! Ухваліть рішення щодо того, що саме ви робитимете, і дотримуйтесь його. Навіть якщо ви усвідомлюєте, що занадто амбітно ставилися до встановлення цілей або не зможете виконати все так, як хотіли.  Це нормально, адже це можливість вчитися та вдосконалюватися.

А якщо все станеться саме так, як ви планували з самого початку – це чудово! Найгірше почуття – це нічого не робити, витрачати години на розв’язання проблеми, а  в результаті не виконати зобов’язання.

Люди, які не ухвалюють рішень, часто страждають від депресії та низької самооцінки. І це дуже сумно, адже вихід з ситуації може бути дуже простим. 

Прогуляйтеся або займіться спортом

Заняття спортом роблять людей щасливішими, підвищують рівень енергії, змушують почуватися продуктивнішими та покращують загальне самопочуття. Щоб працювати продуктивніше, потрібно вкладати енергію у фізичну активність.

Навіть звичайна прогулянка або перебування на природі підвищують рівень креативності та здатність розв'язувати проблеми. Одне цікаве дослідження показало, що вправи лише раз на тиждень також можуть допомогти побороти депресію.

Для боротьби з перфекціонізмом використовуйте техніку Помодоро.

Через зволікання іноді залишається багато роботи на завтра. Щоб розірвати це замкнене коло, можна скористатися технікою Помодоро.

Візьміть усі завдання, які у вас є, і розбийте їх на кроки або менші завдання. Встановіть таймер на 15 хвилин і працюйте над кожним упродовж цього часу. За  годину зробіть перерву. Потім знову повторіть.

Пізніше можна поступово збільшувати кількість часу на виконання кожного завдання – 20 хвилин, потім 30 хвилин тощо.

Медитуйте

Замість перевірки телефону або соціальних мереж під час перерв у роботі або в кінці дня, проведіть цей час з користю – помедитуйте. Медитація підзарядить вашу силу волі та подарує спокій. Уже давно доведено, що ця діяльність не лише зменшує тривогу та стрес, а  навіть може змінювати структуру мозку, якщо робити це послідовно.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин