Зупинити кровотечу без джгута. Інструкція від лікаря з "Академіка Вернадського"
Ілюстративне фото: пресслужба КМДА

За відкритої кровотечі існує великий ризик загибелі саме через втрату крові. Лікар Андрій Хитрий, який перебуває з командою полярників на українській антарктичній станції "Академік Вернадський", показав, як зупинити кровотечу підручними засобами.

"Демонструю використання джгута-закрутки з підручних засобів. Замість футболки можна використовувати інші матеріали, які можуть забезпечити подібний ефект: бандану, косинку, скотч, доволі товстий гнучкий кабель або лише його зовнішній ізоляційний шар тощо", – написав лікар.

За темою: "Дихає? Не дихає". Перед вами падає без свідомості людина – ваші дії. Які правила допомоги

Також він додав відеоінструкцію, як зупинити кровотечу в ділянках, де неможливо накласти турнікет/джгут або додатково до джгута – методом тампонади рани.

"У критичній ситуації (вибір між смертю від кровотечі і ризиком наступних ускладнень) тампонаду можна проводити нестерильним матеріалом. Водночас, важливо якнайшвидше такого пораненого доставити до лікарів", – пояснив лікар.

 

А тут докладне відео про кровотечі – курс "Домедична допомога в умовах воєнного часу для цивільних осіб".

3 березня буде тиждень від моменту, коли Росія атакувала низку українських міст, зокрема, Київ. Після невдалої операції проти українських військових, російська армія почала атакувати з повітря житлові райони – ракетами, артилерією, бомбардуванням. Страждають Харків, Київ, Чернігів і ще низка міст.

Кордони українських міст захищають ЗСУ та ТрО. Наземна і повітряна техніка ворога не витримує опору.

Увесь цивілізований світ підтримує Україну – грошима, зброєю, інструментами для ізоляції росіян. Українці налаштовані на перемогу, єднаються та продовжують підтримувати свою армію.

Докладніше: Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка