Корисна прокрастинація або як отримати користь від зволікання
Фото: pexels.com

У своїй колонці на Psychology Today науковий письменник Брюс Грієрсон розповідає про те, чому іноді прокрастинація може принести користь.

Творчість

Є дуже багато прикладів, коли зволікання з важливими робочими справами спонукало людей робити те, що їм насправді подобається, аби не виконувати свої прямі обов’язки. Там було написано багато цікавих книг та віршів.

Коли ми відчуваємо, що застрягли, відкладення роботи може спрацювати як перемикач. Багато людей ставляться до цього як до проблеми й шукають допомоги у лайф коучів, щоб повністю розкрити свій заклятий потенціал.

Але прокрастинація може бути плідною, і не лише тому, що це іноді єдиний спосіб очищення свого мозку або будинку (в кого які звички). Насправді вона робить нас більш креативними й допомагає зрушити з місця, на якому ми застрягли.

Науковий погляд

Також, Анжела Хсін Чунь Чу і Джин Нам Чой стверджують, що існує більше одного типу прокрастинації, і що різні вони можуть мати різні результати.

У дослідженні, результати якого опубліковано в журналі "The Journal of Social Psychology", Чой і Чу цитують попередні роботи, які стверджували, що "не всі затримки призводять до негативних результатів". Вони припустили, що "затримки, пов'язані з часом, витраченим на планування та збір життєво важливої ​​підготовчої інформації, можуть бути корисними".

Таким чином, вони розрізняють два типи прокрастинаторів:

  • Пасивні прокрастинатори не мають наміру зволікати з вирішенням завдання, але все одно роблять це, оскільки вони не в змозі "швидко приймати рішення і швидко діяти".

  • Активні прокрастинатори цілеспрямовано зволікають з вирішенням завдань, оскільки вони вважають за краще працювати під тиском, який дозволяє їм "почувати себе більш мотивованими".

Чой і Чу стверджують, що психологічний профіль "активних прокрастинаторів" наближається до профілю непрокрастинаторів, і що, в їхньому випадку, зволікання може принести несподівану користь.

Вони можуть організовувати свою діяльність, але не обмежуються дотриманням заздалегідь запланованого графіка або часу.

Такі прокрастинатори дозволяють собі бути гнучкими у вирішенні внесення змін та нових вимог у міру їх надходження, тому вони можуть спонтанно вирішити кілька конкурентних завдань. 

Якщо з’являється щось несподіване, вони перемикають передачі та беруть на себе нові завдання, які сприймають як більш актуальні. Іншими словами, активні прокрастинатори краще вміють структурувати час та робити свій розклад гнучким, й тако вони краще пристосовуються й швидше реагують на мінливі вимоги у своєму середовищі.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин