Рецепти десертів. Як приготувати домашній зефір
Фото: depositphotos.com

Ще трішки й почнеться новий сезон свіжих та ароматних ягід, тоді зараз саме час почистити морозилку й використати залишки літнього замороження. Для максимально насиченого смаку та кольору рекомендуємо взяти чорну смородину або чорницю.

Рецепт перевірений редакцією, тож можемо впевнено сказати, що приготувати смачний зефір в домашніх умовах можливо й не так складно, як здається на перший погляд. Головна умова – добре збити білки у міцну піну й взяти якісний агар-агар.

Рецепт ягідного зефіру

Рецепти десертів. Як приготувати домашній зефір
Ягідний зефір, фото – depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 600 г чорної смородини або чорниць (або будь-якої іншої ягоди); 

  • 8 г агар-агару;

  • 150 мл води;

  • 600 г цукру; 

  • 1 яєчний білок. 

Як приготувати.

  1. Ягоди розморозити та злити зайвий сік. 

  2. Скласти в чашу блендера та перемолоти у пюре. Далі отриману масу перетерти через сито, щоб вона стала однорідною.

  3. Перекласти її в невелику каструлю й уварити. Це означає, що пюре треба довести до кипіння і на слабкому вогні, постійно помішуючи, позбутися зайвої вологи. В процесі уварювання пюре стане більш густим та в'язким. Й будьте обережними – воно починає "стріляти" бризками й може обпалити. Це може зайняти хвилин 10, а може й більше – все залежить від кількості рідини. Тут дуже важливо, щоб пюре було дійсно густим, інакше зефір буде погано застигати.

  4. Далі в гаряче пюре додайте 200 г цукру, перемішати до повного розчинення цукру та відставте  охолоджуватись до кімнатної температури.

  5. Коли пюре охололо, перекладіть його в чашу міксера або в велику миску, якщо ви використовуєте ручний міксер. Дуже рекомендую використовувати потужний стаціонарний міксер або ж якщо ручний, то краще з двома вінчиками.

  6. Тепер час приготувати цукровий сироп з агар-агаром. Для цього налийте воду в невелику каструлю й додайте агар-агар.

  7. Доведіть до кипіння та кип'ятіть хвилину, помішуючи суміш.

  8. Далі додайте решту 400 г цукру.

  9. Постійно помішуючи доведіть до кипіння. Варіть, поки цукор не розчинився, а суміш не закипіла. Як тільки сироп знову закипів, перемішувати вже не можна.

  10. Як тільки сироп закипів, додаємо в ягідне пюре білок й стартуючи з низьких оборотів починаємо збивати суміш. Вона поступово почне збільшуватися в об'ємі та світлішати.

  11. До цього моменту якраз повинен приготуватися сиром – для цього обмокніть ложку й подивиться, як стікає він стікає – цівка повинна стати тягуча. 

  12. Не вимикаючи міксер, почніть доливати до ягідної маси сироп тонкою цівкою Лити потрібно по стінці чаші, але краще – в простір між чашею і рухається віночком, щоб сироп не розлітався в різні боки по всій кухні. Якщо сироп зварений правильно, то він буде абсолютно однорідний, прозорий і "текучий". 

  13. Коли весь сироп влили, збивайте масу ще хвилин 5-7. Вона повинна помітно збільшитися в обсязі й утворити круті білі піки як для безе.

  14. Викладіть зефірну масу в кондитерський мішок, оберіть фігурну насадку й обережно вичавіть невеликими порціями на підготовлену поверхню (у мене був лист з папером для випічки). 

  15. Залиште підсихати на добу. 

  16. Готовий зефір посипте цукровою пудрою – готово!

На фото цьому фото результат, який отримала редакція.

Рецепти десертів. Як приготувати домашній зефір
Зефір, фото з власного архіву

Смачного!

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.