Руханкая для очей. П’ять вправ, які допоможуть покращити зір
Фото: pexels.com

Наші очі містять шість м’язів, назви яких напрочуд схожі на ті, що утворюють черевний прес – чотири прямих та два косих м’язи. Вони допомагають нам відстежувати рухомі об’єкти, сканувати область чи фокусуватись на стабільному зображенні. 

Ці м’язи важко працюють з моменту пробудження до моменту, коли наша голова торкається подушки.

Як і з будь-якими м’язами, для того, щоб вони добре працювали, потрібно підтримувати їх форму, тобто виконувати вправи, які будуть їх тренувати та підтримувати у здоровому тонусі.

Дослідження показують, що тренування очних яблук може допомогти зменшити напруження, поліпшити зір та виправити такі проблеми, як короткозорість або сухість очей. 

Спробуйте виконати ці п’ять вправ, щоб накачати очні яблука та зміцнити свої вторинні "кубики пресу".

Правило 20/20/20

Якщо ви працюєте за комп'ютером більшу частину дня, дослідження, опубліковане в Optometry Times, рекомендує кожні 20 хвилин дивитись на щось, що знаходиться на відстані шести метрів, протягом 20 секунд, щоб дати очам відпочити від яскравості та близькості монітора

Фокус Покус

Тримайте палець приблизно на відстані 2,5 см від одного ока й сфокусуйтесь на ньому. Потім повільно відсуньте палець від обличчя, зберігаючи фокус. Далі потрібно зосередитись на предметі на відстані, повернутися до пальця й знову наблизити його до ока. Вправу потрібно повторити по три рази на обидва ока. 

Повільний рух очей

Закрийте очі, а потім повільно рухайте ними по всьому їх діапазону рухів – подивіться вгору-вниз тричі, потім тричі вліво-вправо. Якщо вам до душі, виконайте кругові рухи за годинниковою стрілкою та проти неї по три кола в кожному напрямку. Виконайте по три підходи.

Намалюйте 8

Подивіться на порожню стіну або відкриту площу підлоги приблизно на відстані 2,5 метри, а потім малюйте очима на її поверхні уявну вісімку протягом 30 секунд. Виконайте цю вправу в обох напрямках.

Вправа з олівцем

Тримайте олівець на відстані витягнутої руки й зосередьтеся на ньому. Повільно рухайте його до носа, зберігаючи фокус якомога довше, а потім знову повільно відсуньте. Виконайте 20 повторень.

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.