COVID-19 з нами не лише в 2020-му. Вірус буде з нами або дуже довго, або завжди. І це потрібно чітко розуміти. Рік, що минає, запам’ятається нам постійними стресовими ситуаціями, локдаунами, втратами близьких чи знайомих нам людей.

Коронавірус впливає на нас не лише коли ми хворіємо ним. Окрім того що він вражає нервову систему постраждалих, він ще й тримає в страху та напрузі здорових людей. Навіть ті, хто не зустрічався з вірусом, мають ті чи інші психологічні наслідки його існування. 

Але ми не маємо дозволити коронавірусу заповнити всі сфери нашого життя, а маємо навчитись жити в нових умовах – в безпечних та якісних для нашого здоров’я попри нового учасника такого рівняння. 

Перше, що нам допоможе – це прийняття реальності. 

Ми не відкладаємо життя на потім, не чекаємо, що вірус кудись зникне. Ми робимо все потрібне але безпечно та дотримуючись нових правил. "Потім" вже ніколи не дорівнюватиме "як раніше". 

2021-й не буде схожим на 2019-й. Системні управлінські рішення мають бути направлені на довгострокові зміни, але система потребує більше часу ніж кожен з нас задля впровадження змін. Тож на цьому етапі ми маємо правильно носити маски, не соромитись тримати дистанцію, вчитись працювати з дому, якщо робота це дозволяє, а якщо ні – брати ініціативу в свої руки і вимагати можливості гнучкого графіку аби не користуватись транспортом в години пік. 

Знаю, що не всім зручно бачити родичів в Zoom, але давайте чесно – бачились ви з ними раніше не частіше ніж в 2020-му. Тому опануйте всі цю програму і робіть сімейні вечірки безпечно та весело. 

Друге – полюбіть себе, навчіться стежити  за своїм здоров’ям, розуміти своє тіло та  прийміть здоровий спосіб життя як життєво необхідну звичку. Не знаєте, що подарувати на Новий рік близьким людям? Сертифікати на скринінги загального стану здоров’я/онкоскринінги/перевірку родимок стануть чудовим презентом. Мої друзі тягнуть до ветеринарів своїх улюбленців, бо їм просто здалося, що треба, натомість самі ніяк не можуть обрати собі сімейного лікаря. 

Попіклуйтесь про себе та своїх близьких – знайдіть лікаря, з яким вам комфортно і якому ви довіряєте. Перевірте, за якими інформаційними ресурсами про здоров’я ви вже слідкуєте і чи все з ними добре, чи не пропонують там лікувати рак содою, чи не просять прикладати подорожник до ран та чи не спонукають шукати зв'язок з космосом, коли у вас депресивний стан. Взагалі перевірте всіх, за ким слідкуєте у соціальних мережах на адекватність. Токсичні ресурси псують вам життя не менше ніж токсичні знайомі. 

Третє – вакцинація врятує світ. Від коронавірусу також. За даними дослідження Групи Рейтинг, яке було проведено наприкінці листопада, 55% українців готові вакцинуватись від COVID-19, якщо вакцина буде безкоштовна. Цього ще недостатньо для набуття колективного імунітету, але це добре для старту вакцинальної кампанії. Нової та наймасштабнішої за всю історію людства. 

Вакцина від ковіду - це прорив у сфері імунізації, оскільки для її створення були застосовані абсолютно нові методики. Вона безпечніша за усіх попередників, а імунний захист буде значно кращий ніж після перенесеної хвороби. Такі результати роботи передових розробників. Такі напрацювання – це нова реальність, яка дає надію на створення захисту від інших інфекційних хвороб, з якими раніше людство не могло впоратись. 

При збереженні тенденції перемоги здорового глузду разом із виробничими можливостями фармсфери людство буде готове набувати колективний імунітет та почувати себе в безпеці. Велика Британія вже наступного тижня розпочинає вакцинацію груп ризику. Україна, відповідно до умов програми COVAX, почне захищати медиків вже в першій половині 2021 року. 

Тож чекаємо виробництва своєї дози вакцини, працюємо з антиваксами і переводимо їх на світлу сторону, носимо маски, тримаємо дистанцію, миємо руки та ще більше любимо себе та близьких.