На жаль, наш ресурс вичерпний. У нас не вистачить часу на те, щоб відвідати всі курси професійного та особистого зростання, прочитати всі гідні книги та подивитись всі цікаві відео в інтернеті. Тож вкрай важливо навчитись швидко обирати та не витрачати час на обмірковування. 

Lifehack 1. Зменшення кількості варіантів

Піднімаючи планку та свої стандарти, ви швидко позбудетесь варіантів, які не варті уваги. Черпайте знання у фахівців, які мають профільну освіту, постійно підвищують кваліфікацію, мають досвід та напрацювання в своїй галузі. Довіряйте курсам, в яких якість викладання постійно контролюється, або курсам від авторитетних університетів. 

Lifehack 2. Довіряйте інтуїції

Джон Лерер у книжці "Як ми вирішуємо" наголошує на тому, що рішення приймає не наш раціональний розум, а підсвідоме. В той момент, коли нам здається, що ми знайшли рішення, насправді воно вже було прийняте підсвідомістю шляхом швидкого аналізу нашого досвіду та оцінки ситуації. Цей процес відбувається неконтрольовано. Чим більше у нас досвіду в певній галузі, тим краще працює інтуїція, адже вона опирається на більшу кількість пережитого та вивченого.

Обираючи освітній заклад, факультет, курси, прислухайтесь до себе. Можливо, щось всередині підкаже, що у вас та викладача занадто різні типи особистостей та цінності. Можливо, серце підкаже, що відчуває енергію в курсі, який не користується популярністю, і йти треба саме туди. Завантаживши в мозок всю можливу інформацію про можливі варіанти освітніх джерел, відкладіть все та проведіть час в своєму місці сили та дайте вашій підсвідомості проаналізувати все за вас та підказати вам. 

Lifehack 3. Важко знайти найкраще, але можна знайти ваше

Ми завжди хочемо знайти найкраще за ту суму грошей, яка у нас є. Але є ризик провести все життя в пошуку ідеалу. Тож шукайте те, що відповідає вашому духу, шукайте "ваше". Шукайте тих викладачів, які вас захоплюють та викликають повагу своїм творчим доробком. Якщо ви естет, шукайте ті школи, в стінах яких вам буде приємно проводити по кілька годин свого часу. Можливо, вашим виявиться онлайн-курс, бо інші люди будуть викликати дискомфорт, а можливо, навпаки, повернення за парту подарує давно забуті щасливі шкільні моменти. 

Lifehack 4. Завершуйте те, що почали

Під час Covid-19 велика кількість людей почала паралельно кілька онлайн-курсів, але більшість не закінчила жодного. Подібні незакриті гештальти забирають безліч нашої енергії і викликають не завжди помітне фонове відчуття незавершеності. Вміння відкласти книгу, яка не цікава, дійсно викликає повагу. Але важливо зробити невеликий ритуал "закінчення", щоб наш мозок позначив цю справу як виконану і більше не забирав енергію. Тож розберіть всі незавершені курси та звільніть свій простір для нового. Важливо розставити пріоритети та зосередитись на одному важливому навчанні та не розпиляти увагу на три паралельні курси, якщо у вас брак енергії. 

Lifehack 5. Освіта – як окрема сфера інвестиції

Велика кількість українців були народжені в Радянському Союзі та звикли, що освіта та медицина – безкоштовні. В капіталістичному світі існують інші правила. З однієї сторони всі найцінніші речі безкоштовні – кохання, дружба, творче самовираження. З іншої сторони, за якість завжди доводиться платити і праця професіоналів заслуговує на щедру винагороду. Тож хороша освіта – це завжди інвестиція, на яку потрібен окремий бюджет. Обираючи правильний освітній заклад або онлайн-курс, ця інвестиція зазвичай виправдовує себе.