Стабільні цінності і міцне фізичне та психічне здоров’я – запорука того, що ви не тільки встоїте, але й впораєтеся з викликами сьогодення.

Без гумору, вміння абстрагуватись та фокусуватись на досягненні результатів, а не на "все пропало", краще не вступати в битву. 

Тому важливими є ваш внутрішній ресурс та ставлення до труднощів. 

Лідерство – це вміння співпрацювати з іншими

Якщо хочемо розвитку системи, маємо прийняти факт, що вона не може триматись на одному керівнику та його лояльних підлеглих. Час монополії на лідерство поступово витісняє кооперація лідерів.

Застаріла модель влади передбачала жорстку ієрархію, вірність традиціям, закритість від підлеглих та прагнення попри все зберегти статусну першу позицію. Легкий доступ до інформації зробили світ "гіперз’єднаним". 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

Саме через це потрібно розвивати людей у команді, давати їм відчуття дотичності до змін та ухвалення рішень, виховувати нових лідерів та тих, хто здатен продовжувати зміни, започатковані вами.

Так, ваших майбутніх конкурентів, але при розумному підході – партнерів.

Лідерство зараз – це вміння співпрацювати з іншими лідерами, де провідним є той, хто вміє склеювати різноманітності групи лідерів, робити з них єдину команду та рушійну силу змін.

Для справжніх лідерів важливо не лише вміти об’єднувати, а й мотивувати

Дружина експрезидента США Мішель Обама у своїй біографічній книзі пише: коли важко працюєш і нарешті чогось досягнеш, радіючи новим відкритим дверям, не варто одразу зачиняти їх за собою. Навпаки, потрібно відкривати можливості для інших, хто йде за вами. 

І тут я б хотіла звернути увагу на підтримку та мотивацію жінок.

На шляху до професійного визнання, особливо в політиці, перед жінками постає безліч упереджень та бар’єрів. Стереотипи так глибоко вкорінилися у нашому суспільстві, що заважають бачити реальних політикинь та їхні досягнення. 

Потрібно давати дорогу жінкам в політиці, в управлінні, підтримувати в кар'єрному зростанні і об'єднувати зусилля. Жінки часто застряють на середній ланці, побоюючись йти вище. Але різноманітність точок зору на найвищих рівнях – запорука прийняття більш збалансованих рішень.

Єдина річ, яка дозволяє витримувати турбулентність, – дисципліна

Письменник Мейсон Каррі, досліджуючи звички талановитих людей, звертає увагу на те, що їх об’єднує наявність режиму дня.

Дисципліна – міст між цілями та досягненнями у будь-якій праці, якою б творчою вона не була. Кожна людина винаходить свій спосіб "приручення" повсякденності. Без графіку з чітким розумінням, де робота, відпочинок, друзі, родина, а де час для себе – не вижити.

Це важлива складова, про яку потрібно пам’ятати. Адже часто ті, хто приходять на держслужбу, намагаються зробити спринт. А у роботі на державу спринту немає, є марафон, а часом і декілька поспіль.

Усі нові керівники проходять через 16-18-ти, і навіть 20-годинні робочі дні, коли все інше залишається поза увагою. 

Але пізніше приходить розуміння, що головне – вміти працювати збалансовано, бо вигорання завжди приходить після стресового перевантаження. Невміння управляти собою та власним навантаженням – буде нагадувати сніжну лавину, яка згодом накриє вас з головою.

Легкого успіху не буває 

Очікуйте складного шляху і морально підготуйтеся зустрітися з реальними перешкодами. Тому обирайте бути наполегливими – тільки так у вас будуть зрушення навіть у часи відчаю. Кожна перешкода – можливість для вдосконалення. 

Заплануйте собі те, що може стати вашими маленькими перемогами, тоді буде легше досягти високої мети.

Життя – це американські гірки, потрібно бути готовим до злетів і падіння.

На старті роботи у держустановах, люди не підозрюють, наскільки швидко можна щось змінити.

Сильна мотивація – це плюс, але потрібно розповідати новачкам про реальність очікувань, аби ті, хто дійсно можуть щось змінити, не перегорали. Важливо ділитись з ними не тільки перемогами і поразками, а й розповідати про всі нюанси внутрішньої кухні. 

Найчастіше бойовий запал зникає при першій зустрічі з бетонною стіною тих, хто не бажає нічого змінювати, та бюрократією. 

Якщо вас не надихає те, що ви робите, – кидайте

Робота або чи будь-яка інша діяльність без натхнення – шлях до емоційного вигорання й відсутності результату. 

Успішних людей об'єднує пристрасть до того, чим вони займаються. А для пристрасті потрібні віра у те, що робите і велика мрія, заради якої ви це робите. 

Держслужба – це служіння і можливість формувати довіру до інституцій та до себе. 

Але це ще й важка праця, яка часто обертається розчаруванням, вигоранням та зневірою. Робіть свідомий вибір.