Любі читачі й ще любіші читачки, вітаю вас із новим випуском нашої мовно-дорадчої рубрики!

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Недавно я помітив, що пишу тут переважно про слова, а про знаки між ними, навпаки, ніби забуваю — хоча вони, ніде правди діти, теж важливі, якщо хочеться не лише говорити, а й писати українською без помилок. Тому віднині вряди-годи почну перемежовувати стилістику граматикою, аби врізноманітнити нашу спільну мандрівку мовними ландшафтами. 

Сьогодні поговоримо з вами про коми. Їх мало хто любить, їх часом ставлять за якимись дивними принципами (і це я ще не беру "авторську пунктуацію"!) — але без них у тексті настає абсолютний розгардіяш, тому, якщо хочете, вважайте їх необхідним лихом.

Правописний параграф "Кома в простому реченні" має 18 підпунктів і 31 окрему примітку. Параграф "Кома в складному реченні" — ще 4 підпункти й близько 10 приміток. Як ви можете здогадатися, повністю ці мудрощі читають хіба з великої любові або крайньої потреби. Але для вас, любі читачі й ще любіші читачки, я їх прочитав — і обрав сьогодні найцікавіші. Поїхали!

1. Піду подивлюся на небо. Потім ляжу посплю. Далі сяду поїм. 

У таких компактних скороченнях від "зроблю А, щоб зробити Б" (піду подивлюся — це піду, щоб подивитись, ляжу посплю — ляжу, щоб поспати) кома не ставиться.

2. Жду не діждусь, коли він приїде, — та й дитина втішається не навтішається.

У конструкціях, де два спільнокореневі дієслова (доконане й недоконане) поєднані часткою "не", коми теж не ставимо: їм не наїмся, п’ю не нап’юся.

3. Стадіон так стадіон

Пам’ятаєте цей виборчий мем 2019 року? Для мене він передусім пов’язаний зі зробленими в ньому потім на письмі помилками. Більшості людей хотілося поставити кому перед "так" — але вона там абсолютно зайва. Сім’я так сім’я, мама так мама, стадіон так стадіон. Без ком. 

4. І хочеться і колеться, і туди і сюди, і так і сяк

Тут теж усе просто: бачите таку конструкцію зі словами, що мають протилежне значення, — збережіть коми до ліпших часів.

5. Милувались молодята. Цілувались тощо

Перед "тощо" в кінці переліку не має бути коми (примітка в дужках: якщо у вас дуже невеликий перелік і можна навести його повністю, не скорочуючи словом "тощо", — зробіть це!)

6. Господи помилуй, боронь Боже, дай Боже

Пункт для набожних. У конструкціях такого типу коми теж не ставлять: звертання тут втратило свою звертальну функцію й перетворилось на чистий вигук — щоправда, в кличному відмінку. А де немає звертання, немає й ком, якими його виділяють.

7. Звичайно, я буду там, бо звичайно туди ходжу

В цьому реченні два різні "звичайно": перше — вставне слово, а друге — ні. Перше, отже, слід виділяти комами, а друге (яке можна замінити на "зазвичай") — не слід. Така сама ситуація з "до речі": крім вставної конструкції, це може бути й прислівник зі значенням "доречно": До речі, я люблю слова, сказані до речі.

Не плутайтеся в комах, шукайте красивих шляхів!