Зміст:
  1. Що таке сексуальність
  2. Коли формується сексуальність
  3. Що може пригнічувати сексуальність
  4. Як покращити свою сексуальність

Що особисто для вас означає слово "сексуальний"? Це який? Імовірно, найближчий синонім – "зовнішньо привабливий". Найцікавіше, що для кожної людини поняття привабливості й сексуальності буде відрізнятися. Адже у головному мозку кожного з нас є набір "маркерів привабливості", що є еволюційним механізмом. Відтак для вас конкретна людина може бути привабливою, а для вашого друга – ні. 

Однак на відміну від своїх прикметників, слова "привабливість" і "сексуальність" не є синонімами. Остання є набагато глибшим поняттям і не обмежується лише зовнішністю. 

Про те, що таке "сексуальність", коли вона формується та як її покращити LIGA.Life розпитала Анну Вершебнюк, сексологиню, сімейну психологиню й аналітично орієнтовану психотерапевтку.

Анна Вершебнюк

Що таке сексуальність

Якщо коротко: це частина людської ідентичності, а точніше – спосіб, у який ми відчуваємо свої романтичні й еротичні бажання, дії, емоції тощо. Щоб краще зрозуміти сутність сексуальності, розберімо її чотири основні складові:

"Перші цеглинки сексуальності закладаються в людині ще в період ембріонального розвитку. Так на другому місяці вагітності починають формуватися ендокринні залози. Згодом вони дуже впливають на відчуття "я – сексуальний" і вироблення статевих гормонів – тестостерону й естрогену. На 2-3 місяці також закладається анатомія статевих органів, а на 3-5-ому – формується мозок. Робота цих органів важлива для розвитку сексуальності", – пояснює експертка.

Окрім того, кожна людина має генетично закладений набір індивідуальних сексуальних реакцій, активності та потреб, тобто статеву конституцію. Вона також зумовлена біологічними властивостями організму і є складовою сексуальності. 

Детальніше про статеву конституцію, читайте: Як повернути сексуальне бажання та що таке лібідо. Пояснюють психологині
  • Емоційна – здатність людини будувати та розуміти взаємовідносини, бути емпатичним, отримувати задоволення, а також проявляти пристрасть.
  • Соціальна – сукупність культурних і соціальних чинників: стереотипи, норми, мораль, сексуальна освіта, релігія тощо. 

"Соціальна складова змінювалась залежно від епохи. Наприклад, у період Ренесансу вважалося, що чоловік має бути емоційним, чуттєвим, тонким, а жінка – вихованою, стриманою, холодною та недоступною. Такі суспільні установки й норми впливають на сприйняття людиною своєї сексуальності", – додає Анна. 

Окрім того, у деяких культурах є значний релігійний вплив. Тож секс сприймають як щось гріховне, брудне і сороміцьке. Така установка може пригнічувати сексуальність людей, ба навіть призводити до психологічних розладів, додає експертка.

  • Ідентичність охоплює сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність. Часто ці два поняття ототожнюють. Однак це неправильно. 

Сексуальна орієнтація – визначення статі (ей), до яких людина відчуває сексуальний потяг. Наприклад, є гетеросексуали (відчувають потяг до протилежної статі), гомосексуали (до своєї статі), бісексуали (і до чоловіків, і до жінок), пансексуали (до людини, незалежно від статі та гендеру) тощо.

Гендерна ідентичність – ідентифікація своєї статі. Біологічно маємо лише дві – чоловіча та жіноча. Проте є небінарні ідентичності – людина не ідентифікує себе зі своєю статтю або якоюсь одною. Наприклад, андрогіни визначають себе, ніби між чоловічою та жіночою статтю. Натомість агендери взагалі заперечують поняття гендеру. 

Але поняття "сексуальності" настільки складне й комплексне, що не обмежується лише чотирма складовими.

Є декілька елементів, які винесені за рамки цих складових, як:

  • сексуальна поведінка (фетиші, вподобання в ліжку);
  • сексуальний інтелект – сукупність знань про секс, емоційного інтелекту та фізичного комфорту (гармонія з власним тілом, цінність власних кордонів тощо). 

А є ті, що поєднують у собі декілька згаданих складових. Наприклад, зовнішня привабливість – це про біологічну (згадаймо про "маркери привабливості" у мозку) і соціальну (вплив культури, релігії, тенденцій) складові. Сексуальний досвід і психологічні травми – це про ідентичність та емоційну складову. 

"Наприклад, травми можуть вплинути на ідентичність і заблокувати можливість людини отримувати задоволення. А сексуальність – це про налагоджений контакт зі своїм задоволенням і бажанням, а також вміння розслабитись та довіряти іншій людині", – пояснює Анна.

Тобто поняття сексуальності набагато складніше і глибше, ніж просто зовнішня привабливість чи тільки сексуальна орієнтація. Це про сукупність факторів, які впливають на наше сприйняття себе, а також взаємодію з потенційними партнерами.

Більше, ніж привабливість і орієнтація. Що таке сексуальність та як її покращити
Фото: freepik

Коли формується сексуальність

Основа закладається ще в утробі матері. Адже саме тоді починають розвиватися органи та системи, які впливають на сексуальність. Однак перші її видимі прояви можна помітити у молодшому віці – до трьох років. 

"Рання сексуальність базується на тілесному контакті в першу чергу з мамою. Поступово починає формуватися статеворольова ідентичність: дитина спостерігає за поведінкою чоловіків і жінок. Може виникати рання випадкова мастурбація, коли дитина досліджує своє тіло, зокрема статеві органи", – пояснює сексологиня.

З 3 до 6 років настає активна фаза пізнання дотичних до сексу та сексуальності тем: "звідки я зʼявився?", "як сперматозоїд потрапляє до маминого животика?" тощо. Дитина починає називати статеві органи, продовжує досліджувати своє тіло. 

"Батьки дуже бояться, що в садочку чи в школі діти будуть показувати статеві органи іншим, наприклад, під час гри в лікарню. Однак це абсолютно нормальний і природний етап розвитку сексуальності – інтерес до своєї чи іншої статі", – стверджує Анна.

У початковій школі зазвичай знижується цікавість до цієї теми і зростає лише в пубертатному віці. 

Підлітковий період – найбільш маніфестний у темі сексуальності. Її прояв відбувається на трьох стадіях:

  1. Платонічний потяг і перша закоханість;
  2. Еротичний потяг, сексуальні фантазії, цікавість до еротичної літератури та порно;
  3. Статевий акт. 

"У підлітковому віці секс може відбутися необовʼязково з людиною протилежної статі, але й своєї. Це ще не говорить про сексуальну орієнтацію підлітка, а лише елемент дослідження", – зазначає Анна.

Як не пригнічувати розвиток сексуальності у дітей. Поради для батьків:

• Не використовуйте дитину для уникнення сексуальних стосунків з партнером. Наприклад, коли берете дитину третьою в ліжко заради цього.
• Уникайте еротизованого середовища під час сну з дитиною. 
• Привчайте малечу до самостійної гігієни та сну.
• Не забороняйте і не демонізуйте мастурбацію. 
• Не цілуйте дитину в губи, особливо якщо це дитина протилежної статі.  
• Не сваріть за ігри, де залучається демонстрація тіла. Це може бути банальна цікавість. Натомість спокійно знайдіть спосіб поговорити про це з дитиною.
• Не розповідайте про свій сексуальний досвід. 
• Хочете поговорити про секс – створіть комфортні умови для дитини. Наприклад, дівчатам, імовірно, буде зручніше говорити з мамою про це, а хлопчикам – з батьком.

Після підліткового віку надмірна романтичність знижується, натомість розвивається зріла сексуальність. Людина контролює свій статевий потяг, не піддається йому так легко як раніше, більш уважно обирає потенційного партнера тощо.

У 55-60 років починається інволюційний період сексуальності, коли статевий потяг знижується. Стає складніше підтримувати збудження, важче перемикатися на сексуальний настрій з робочих чи побутових питань тощо. Однак це не означає, що секс зникає. У літніх людей може бути активне статеве життя. Просто їхня сексуальність змінюється після чоловічого та жіночого клімаксу.

Що може пригнічувати сексуальність

За словами Анни, є багато факторів негативного впливу:

  • психічні й емоційні проблеми: депресія, стрес, тривожність;
  • хвороби й інші фізичні проблеми. Наприклад, сексуальну функцію можуть пригнічувати діабет і серцево-судинні хвороби;
  • гормональні порушення;
  • деякі лікарські засоби. Наприклад, антидепресанти пригнічують лібідо та мають інші неприємні побічні дії;
  • незадоволення своїм тілом, низька самооцінка, невпевненість у собі;
  • релігійні та культуральні впливи, які викликають сором щодо сексу;
  • рутинність і втома в стосунках. Саме тому парам важливо постійно працювати над своїми стосунками, щоб відійти від монотонності та підтримувати сексуальний інтерес один до одного;
  • конфлікт та емоційна напруга в стосунках;
  • негативний сексуальний досвід і травми.

"Секс – дуже вразлива сфера. Часто це найвищий рівень довіри. Відтак у разі негативного сексуального досвіду чи травми слід попрацювати з психотерапевтом, щоб бути відкритим до інтимних відносин", – радить Анна.

Як покращити свою сексуальність

Перший крок – подбайте про своє здоровʼя. Проходьте регулярні річні чекапи, зокрема перевіряйте стан ендокринної та репродуктивної систем. Також не забувайте про безпечний і здоровий секс: гігієна до та після статевого акту, догляд за секс іграшками й використання контрацепції

Не переставайте досліджувати та пізнавати себе, радить сексологиня. Звертайте увагу на свої бажання, сексуальні фантазії, реакції свого тіла тощо. Вивчайте літературу, дивіться тематичні фільми про сексуальність, секс-освіту тощо. Це все допоможе "прокачати" сексуальний інтелект.

 

"Розвивайте навички комунікації та побудови відносин. Говоріть з партнером, відкривайтесь йому/їй, ведіть чесний діалог і проговорюйте свої бажання. Розуміти себе та своє тіло – це добре, але треба вміти озвучувати й обговорювати з партнером те, що вам хочеться реалізувати", – радить Анна.

Не бійтесь фантазувати. Це один з елементів підтримки сексуальності. Люди, які фантазують, набагато довше залишаються сексуально активними, тому що мають більше ресурсу та простору для експериментів. Відтак не застрягають у своїй рутині. 

І останнє – прийміть свою сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність. 

"Почніть нарешті отримувати задоволення від себе такого, яким вас створила природа. Не боріться з цим, а приймайте себе!" – підсумовує сексологиня.

Читайте також: Секс у кіно VS у житті. Як кінематограф формує міфи про статевий акт

я