Відео аспірантки з нейронаук Емілі Макдональд стало вірусним у TikTok, набравши понад 10 млн переглядів. У ньому Емілі розповіла про 3 речі, які робить щодня для захисту здоров’я мозку, а саме: відмова від телефону зранку, позитивне мислення та уникнення оброблених продуктів

У коментарі для Business Insider Джейсон Шеферд, ад’юнкт-професор нейробіології в Університеті Юти, та Талія Лернер, асистентка професора нейронаук у Північно-Західному університеті, стверджують, що поради Емілі є дійсно корисними. Але цей список здорових для мозку звичок можна розширити.

  • Спіть

Сон протягом 6-8 год щоночі з дотриманням відповідної гігієни – одна з найкращих речей, які ви можете зробити для мозку, стверджує Шеферд. 

Сон допомагає мозку обробляти нову інформацію, формувати спогади, зміцнювати нові ідеї та прибирати токсичні накопичення білків (амілоїдні бляшки), які зазвичай накопичуються в мозку людей з хворобою Альцгеймера.

Сон також допомагає підвищити пластичність мозку, його здатність адаптуватися до нових ситуацій і досвіду. Дослідження показали: що більше мозок може адаптуватися до нових викликів, то більше ви можете покращити та зберегти свої когнітивні функції з віком.

  • Прискорюйте серцебиття

Регулярна фізактивність збільшує приплив крові до мозку. А сильне серце допомагає перекачувати достатню кількість крові до нього, щоб підтримувати оптимальну роботу.

Дослідження доводять: люди з регулярною рухливістю мають менший ризик хвороби Альцгеймера. Окрім того, фізичні вправи можуть уповільнити зниження когнітивних функцій у процесі старіння.

Офіційна рекомендація Centers for Disease Control and Prevention (CDC): 150 хвилин на тиждень фізичних вправ помірної інтенсивності. 

Читайте також: Як привчити дітей до фізактивності. Історії та поради від спортивного лікаря
  • Сходіть на обід з другом

Самотність може завдати шкоди психічному здоров’ю людини, емоційному добробуту та здоров’ю мозку. Тому важливо залишатися на зв’язку з іншими, каже Лернер.

"Загалом люди з сильними соціальними зв’язками живуть довше. Проводити час з іншими людьми – добре для вашого емоційного життя, а також корисно для здоров’я мозку", – стверджує Лернер. 

Міцні соціальні зв’язки також можуть знизити ризик депресії та тривоги та допомогти краще справлятися з труднощами, доводять дослідження.

Але залишатися на зв’язку з іншими може бути проблемою, особливо з віком, каже Лернер. Відтак радить не нехтувати соцмережами для підтримки зв’язку з близькими. 

Ще один ефективний спосіб завести нові знайомства – волонтерство.

  • Пробуйте нове

Знайомство з новими людьми, місцями та викликами може зберегти гостроту розуму, зміцнити мозок та покращити його пластичність, стверджує Шеперд. Він активно практикує це правило, подорожуючи в нові локації та знайомлячись з іншими культурами. 

Шеперд також має хобі – фотографування та прослуховування класичної музики.

Тобто необов’язково витрачати купу грошей на дослідження нового. Є й простіші способи дотримання цього правила – розв'язування нової головоломки, або потрапляння до нових соціальних умов, де мозок зможе навчитися адаптуватися до різних людей.

  • Дотримуйтеся здорового збалансованого раціону

Оброблена їжа (чипси, сосиски, солодощі, фастфуд, солодкі йогурти) пов’язана зі зниженням когнітивних функцій і підвищеним ризиком деменції.

Багато досліджень показали, що харчові продукти з високим ступенем обробки можуть негативно впливати на загальний стан здоров’я та підвищувати ризик захворювань, таких як діабет, високий рівень холестерину або кров’яного тиску.

Ці захворювання по-різному впливають на системи та органи, але загалом можуть завдати шкоди всьому організму, включно з мозком.

"Якщо у вас, наприклад, високий кров’яний тиск, може бути підвищений ризик проблем з мозком, таких як інсульт або судинна деменція. Тож є багато причин, чому їжа з високим ступенем обробки шкідлива для вас", – стверджує Лернер.

Щоб мозок і тіло були здоровими, обмежте споживання оброблених продуктів і намагайтеся дотримуватись збалансованого раціону з фруктами, овочами, нежирним м’ясом та цільнозерновими.

Читайте також: Операційний директор мозку. Як гіпоталамус впливає на нервову та ендокринну системи