Зміст:
  1. Гарний апетит чи заїдання стресу
  2. Як схуднути дитині – поради лікаря
    1. Чому для дитини важливо мати здорову вагу
    2. Психологічні наслідки ожиріння
  3. Поради дієтолога

Як допомогти дитині безпечно схуднути, LIGA.Life розповіли педіатр Анастасія Бабляк та дієтологиня Анна Бєлокоз.

Гарний апетит чи заїдання стресу

У Вікторії Заболотньої – двоє синів, молодшому – вісім. При зрості 137 см важить 44 кг (норма близько 30 кг. – Ред.). Стрімко набирати вагу син Вікторії почав з п’яти років.

"Він непомітно гладшав. Спочатку ми у родині раділи його апетиту, адже старший син завжди був худорлявий, погано їв. Молодший навпаки – майже ні від чого не відмовляється. Особливо любить пиріжки, пельмені, тортики, може й дві тарілки борщу з’їсти", – розповідає Вікторія.

Сімейна лікарка радила хлопцеві побути на дієті й позбавитися хоча б кількох кілограмів, проте успіху у цьому родина не досягла.

"Ми спробували і порції менші робити, й обмежувати вироби з борошна. Але, чесно зізнаюся, сили волі забороняти синові щось їсти, коли дуже просив, не було, тож поки у схудненні не просунулися", – зітхає мама і сподівається, що з часом син "переросте" зайву вагу.

Донці Ксенії Максименко – 11 років, її вага наближається до 50 кг (норма до 42 кг. – Ред.). Жінка намагалася змусити доньку дотримуватися дієти, але та постійно зривалася й намагалася з’їсти "заборонені" продукти потайки.

"Десь три роки тому я помітила, що дитина почала гладшати. У неї з’являлися боки, живіт. Вона займалася танцями й тренерка постійно говорила, що треба худнути".

"Але замість цього донька почала ще більше їсти, у неї був якийсь неконтрольований апетит", – скаржиться мама.

Вона могла з’їсти кілька булочок одразу. Витрачала на них у школі ледь не всі кишенькові гроші. Розмови й вмовляння їсти менше доводили дитину до сліз і результату не приносили. Згодом вона покинула танці.

Читайте також: Ідеальний ланчбокс дитині в школу: поради дієтолога та шеф-кухаря

Пізніше родина з’ясувала, що над дівчинкою збиткувалися однолітки, тому вона почала "заїдати" стрес. Ксенія водила дитину до психолога. Ситуація трішки покращилася й донька стала більш спокійно ставитися до їжі.

Каже: останній рік через карантин вона багато часу перебувала вдома, мало рухалася, тож поки особливо схуднути не вдалося. Та Ксенія сподівається, що завдяки контролю і спорту дівчинка повернеться у форму.

Як схуднути дитині – поради лікаря

Педіатриня й дитяча психіатриня Анастасія Бабляк розповідає, що ожиріння стало однією з найважливіших проблем медицини, бо росте живіт – ростуть і супутні захворювання. 

"Тому надзвичайно важливо, щоб медпрацівники виявляли дітей із зайвою вагою, щоб можна було проводити консультації та лікування.

Деякі супутні захворювання, такі як  цукровий діабет ІІ типу та стеатогепатоз, які колись вважалися "захворюваннями дорослих", сьогодні регулярно є у дітей із ожирінням.

Також надлишкова вага у підлітковому віці збільшує ризик серцево-судинних захворювань та передчасної смерті у дорослому віці". – розповідає лікарка.

Додає, що ризик розвитку хвороб через ожиріння залежить від його тривалості. Діти і підлітки із зайвою вагою страждають від ранніх і віддалених наслідків захворювання.

Лікарка додає, що про надмірну вагу дитини має розповісти вам її сімейний лікар чи педіатр. Для цього треба виміряти зріст дитини, її вагу та обчислити індекс маси тіла (ІМТ).

"Лікар або медсестра використовуватимуть ІМТ дитини, щоб визначити, чи здорова її вага відповідно до зростання. Коли індекс маси тіла занадто високий, стан іноді називають "ожирінням", – додає Бабляк.

Чому для дитини важливо мати здорову вагу

За словами педіатрині, діти з зайвою вагою можуть мати:

  • Астму – стан легенів, який може ускладнити дихання;
  • Гіпертензію (у народі гіпертонію) – підвищений артеріальний тиск;
  • Біль у коліні або спині;
  • Проблеми з печінкою;
  • Апное сну – стан, який змушує людей на короткий час зупиняти дихання під час сну.

Лікарка додає: основні причини надлишкової ваги в дітей є такими ж, як у дорослих. Вони зумовлені поведінкою та, рідше, генетикою. Тобто більше вага залежить від харчової поведінки, активності, інтенсивності заняття фізичними вправами та ліків.

"Діти з ожирінням можуть вести малорухливий спосіб життя і вживати надто багато калорій", – пояснює лікарка і каже, що це характерно для українців, а ще ми мало їмо здорової їжі.

Тому дитині важко робити здоровий вибір вдома, у дитсадку, школі чи інших колективах, які не є ідеально здоровими. А ще не забувайте про рекламу, продаж шкідливої їжі в дитячих закладах, замало безпечних і зручних місць для ігор та іншої активності. Коли у родини обмежені можливості, щоб купувати корисні продукти.

Також у нас поширені і доступні різні фастфуди та солодкі напої, у яких багато калорій, та й порції ми можемо їсти завеликі, пояснює Бабляк. 

Каже: одним з найбільш ранніх факторів ризику є ожиріння матері під час вагітності. Ризик ожиріння дітей у такому випадку підвищується в 3-5 разів. 

Психологічні наслідки ожиріння

За словами Бабляк, поширені і психосоціальні наслідки ожиріння серед дітей. Йдеться про соціальну ізоляцію, спотворені стосунки з однолітками, погану самооцінку, змінений образ тіла, тривогу та навіть депресію. Ризик таких наслідків росте з віком і більший серед дівчат. Він стосується як дітей молодшого шкільного віку, так і старших.

"Підлітки з ожирінням відчувають упередження та знущання з боку однолітків. У багатьох, особливо дівчат, формується негативний образ себе, який зберігається і в зрілому віці. Дані Національного лонгітюдного опитування молоді вказують на те, що жінки, які страждали ожирінням у пізньому підлітковому та ранньому зрілому віці, мали менше років поглибленої освіти та нижчий сімейний дохід, нижчий рівень шлюбності та вищий рівень бідності в порівнянні з однолітками", – розповідає лікарка. У чоловіків такої тенденції не помітили.

Експертка пояснює, що зусилля, спрямовані на зниження ваги, можуть спричинити або погіршити розлад харчової поведінки, тому слід обережно підходити до процесу.

Щоб допомогти дитині мати здорову вагу, треба, щоб у неї було правильне харчування й активність:

Нехай дитина їсть п’ять порцій фруктів або овочів щодня. 

Свіжі або приготовані фрукти та овочі враховуються, а фруктовий сік – ні. Порція зазвичай – це один цілий фрукт (наприклад, яблуко або банан) або півтори склянки овочів. 

Якщо немає свіжих фруктів та овочів, можна використовувати заморожені або консервовані.

Обмежте "екранний час" дитини. 

Мова про телевізор, відеоігри або комп’ютер чи інші гаджети для речей, окрім шкільних. Експерти рекомендують, щоб маленькі діти (від двох до п’яти років) мали не більше ніж годину на день екранного часу. 

Дітям старшого віку теж слід обмежити час перед екраном. Довготривалий перегляд телевізора або використання електроніки підвищує ризик зайвої ваги.

Нехай дитина займається фізактивністю протягом години або більше щодня. 

Ходити на спорт чи танці, чи просто активно гратися. 

Не давайте дитині ніяких солодких напоїв. 

Це газована вода, спортивні напої та всі соки. 

За словами Бабляк, одразу досягти всіх цілей неможливо, і це нормально. Змінити спосіб життя може бути важко, особливо спочатку, тож говорить робити все поступово.

Лікарка радить намагатися заносити в дім якнайменше шкідливої їжі (чипсів, печива, випічки). 

"Якщо вдома є нездорова їжа, ваша дитина, швидше за все, з’їсть її, навіть якщо ви забороните. Нормально, коли дитина інколи їсть це, але не часто", – пояснює Бабляк

Переконайтеся, що дитина висипається, недосип може впливати на набір ваги. Діти від трьох до п’яти років повинні спати 10-13 годин (включаючи дрімоту). Діти старшого віку -  9-12 годин щоночі, підлітки – 8-10 годин.

Щоб нормалізувати сон, Бабляк радить встановити час сну та пробудження щодня – навіть у нешкільні дні. А перед сном не дозволяти дитині дивитися телевізор або грати у відеоігри.

"Залучайте сім’ю. Нехай усі в родині правильно харчуються і будуть фізично активними навіть ті, хто має здорову вагу. Поясніть дитині, що мета – бути здоровим і сильним, а для цього треба їсти здорову їжу і займатися спортом", – каже лікарка. 

Якщо надмірна вага викликає у дитини сум, занепокоєння чи важкі переживання у школі, або є проблеми з тим, щоб правильно харчуватися і позбавитися зайвої ваги, вона радить звертатися по допомогу фахівців. Наприклад, дієтолог може спланувати харчування й підібрати особисте меню.

Поради дієтолога

Багато батьків не звертають увагу на те, що дитина набирає зайву вагу і звертаються по допомогу, коли з’являються серйозні проблеми, каже дієтологиня Клініки дієтології Самойленко Анна Бєлокоз.

Якщо ви – батьки – хочете виправити ситуацію, зверніть увагу на два моменти:

  • якщо у родині їдять нераціонально, у надлишку ковбаси, хлібобулочні вироби, солодощі, слід "почистити" холодильник і прибрати висококалорійні продукти, які мають мало якісних жирів, білків та вуглеводів й не містять вітамінів та мікроелементів.
  • слід звернутися до сімейного лікаря, дієтолога, ендокринолога та обстежити дитину.

"Проблема ожиріння може бути генетичною, тоді її потрібно вирішувати з профільним спеціалістом. Може бути ендокринологічна – порушення функцій підшлункової залози чи наднирників, тоді може знадобитися гормональна корекція. Якщо ж дитина здорова й до ожиріння є схильність, але до зайвої ваги привело порушення у харчуванні, тоді буде корекція з дієтологом чи самостійно". – розповідає Бєлокоз.

У цьому випадку вона радить звернути увагу на кількість вуглеводів і солодощів у раціоні дитини: "За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість доданого цукру не має перевищувати 10% від загальної кількості калорій. В ідеалі має бути близько 5% (не більше 25 г). Сюди ж входять мед, фруктові й інші сиропи, а також столовий цукор".

Пам’ятайте, що мед не є здоровою альтернативою цукру – це теж цукор, але з вітамінами. Надлишок меду шкодитиме вазі та здоров’ю. Замість цукерок пропонуйте дітям пастилу або цукерки з сухофруктів, у невеликих дозах. І обов’язково додавайте овочі в раціон .

"Багато сучасних дітей не люблять і не їдять овочі. Це проблема, бо є неправильний перерозподіл норм білків, жирів і вуглеводів.

Овочі – клітковина, необхідна для того, аби правильно засвоювалися вуглеводи, не було різких стрибків глюкози, щоб правильно працював кишківник і всі фактори, які відповідають правильному травленню", – розповідає дієтологиня.

Овочі мають бути у раціоні дитини у трьох основних прийомах їжі – на сніданок, обід та вечерю. Проте багато батьків ігнорують цей пункт, бо не їдять їх самі.

Сосисок та ковбас треба споживати поменше, а то й повністю прибрати їх із раціону. Там багато вуглеводів, які часом ще й небезпечні для здоров’я дітей – фарбники, підсилювачі смаку, консерванти.

До дієт для дітей треба ставитися обережно, застерігає Бєлокоз: "Дітям не корисні монодієти, які обмежують у деяких продуктах і роблять акцент лише на чомусь одному. Наприклад, для білкової дієти мають бути чіткі медпокази. Самостійно батьки не повинні застосовувати на своїх дітях якісь типи дієт, навіть ті, які мама чи тато пройшли самі і їм здалося, що це правильно. Тільки лікар може вирішити, що підходить дитині у конкретний момент".

 Читайте також: Дитина усвідомила, що м'ясо було тваринкою й не хоче їсти: що робити. Поради батькам