Що і як їсти під час ультрамарафону? Пояснює експерт на власному досвіді.
Фото: Unsplash

Ультрамарафон ‒ це забіг на дистанцію понад 42 кілометри. Зважаючи на тривалість та фізичне навантаження, учасники забігу мусять регулярно та ефективно поповнювати запаси енергії. Власним досвідом харчування під час забігів ділиться ультрамарафонець та нейробіолог Олександр Скороход.

Під час ультрамарафону організм людини може зовсім по-іншому сприймати їжу, яка не викликає жодних проблем у повсякденному житті. Це зумовлено тим, що більшість крові "обслуговує" м’язи та мозок, а до шлунку та кишківника її надходить значно менше. До того ж постійний рух – це мініструси кишківника та шлунку, які теж аж ніяк не сприяють травленню. Однак, їсти під час тривалого бігу потрібно.

Приблизно через півтори години бігу в хорошому темпі запаси глікогену (полісахариду, запасу глюкози у людини ‒ прим.ред.) у м’язах та печінці виснажуються, тому організм вже не може ефективно підтримувати задану швидкість. Залежно від рівня тренованості, людина ще досить тривалий час може бігти "на жирових запасах", тобто отримувати енергію з ліпідів. Такий біг буде значно повільнішим та травматичнішим. 

Я використовую спортивне харчування: вуглеводні батончики та гелі, зазвичай одне приймання на кожні тридцять хвилин бігу. Крім того, на пунктах харчування, розташованих на шляху, і підживлююся бананами, апельсинами, яблуками. Також, п’ю ізотонік (спеціальний напій, який потрібен для підтримки водного балансу і заповнення електролітів в організмі: хлориди кальцію, магнію, натрію і калію ‒ прим.ред.) або їм сольові таблетки аби компенсувати втрату електролітів з потом.

До такого харчування я прийшов тільки після кілька років емпіричних спроб і помилок. Єдиний раз на ультра марафоні у Каппадокії після 100 км було таке, що не хотілося ні гелів, а ні батончиків. Тоді просто набрав на пунктах харчування мандаринів, яких чомусь хотілося, і добіг останні двадцять кілометрів на них.

Якщо ви бажаєте бігати ультрамарафони та отримувати від цього задоволення, то відпрацювання індивідуальної системи харчування-гідратації – це один із ключових компонентів успіху. Потрібно починати її відпрацьовувати ще під час тренувань, наприклад під час довгих пробіжок.