Зміст:
  1. Що занепокоїло науковців
  2. Що особливого у цьому штамі COVID-19
  3. Вакцина, яка є зараз, захищає від цієї мутації? 
  4. Як радять вберегтися від B.1.1.529
  5. Що кажуть у світі та як реагує ВООЗ

25 листопада 2021 року Національний інститут інфекційних захворювань (NICD) у Південній Африці оголосив про виявлення нового варіанту вірусу, що викликає COVID-19. Новий варіант коронавірусу позначили як B.1.1.529. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

LIGA.Life публікує переклад заяви Африканських центрів з контролю та профілактики захворювань.

Що занепокоїло науковців

Появу цього варіанту вірусу пов’язують із раптовим збільшенням числа випадків захворювання в провінції Гаутенг за останні дні і загалом у країні. Зазначимо, що Гаутенг – найбільш густонаселена провінція Південної Африки.

Денна кількість інфікованих у країні 26 листопада досягла 2 465, порівняно з приблизно 300 хворими тиждень тому.

До 25 листопада 2021 року варіант B.1.1.529 був виявлений у 77 зразках, зібраних з 12 до 20 листопада у провінції Гаутенг у Південній Африці, чотирьох зразках з Ботсвани та одному зразку у Гонконзі. 

Що особливого у цьому штамі COVID-19

Виявлений штам має кілька мутацій у геномі вірусу, у тому числі понад 30 мутацій в ділянці, що кодує білок-спайк, відповідальний за проникнення вірусу в клітини-організму.

Деякі мутації були виявлені у попередніх варіантах вірусу, таких як Alpha та Delta, серед них – його ухилення від імунітету людини.

Багато інших ідентифікованих мутацій ще недостатньо добре вивчені і не були ідентифіковані в інших циркулюючих на даний час варіантах.

Вакцина, яка є зараз, захищає від цієї мутації? 

Нині проводяться додаткові дослідження, щоби визначити можливий вплив цих мутацій на здатність вірусу до більш ефективної передачі. Так само вченим треба час, щоби дослідити вплив штаму на ефективність вакцини та ухилення від імунної відповіді та/або до виникнення більш тяжкого або легшого захворювання.

Новий штам був відкритий лише цього тижня, і вченим можуть знадобитися тижні, щоби визначити, який вплив він матиме на здоров’я населення.

Але в Центрі контролю захворювань Африки наголошують, що вакцини проти COVID-19 залишаються ключовим засобом запобігання важким випадкам та смертям від інфекції.

Як радять вберегтися від B.1.1.529

Державам-членам Африканського союзу рекомендують впровадити заходи громадської охорони здоров'я та соціальні заходи, включно з носінням масок, фізичним дистанціюванням та миттям рук як вирішальних для обмеження передачі COVID-19 незалежно від появи нових варіантів вірусу.

Також Нацорганам охорони здоров’я рекомендували прискорити імунізацію свого населення, приділяючи пріоритетну увагу групам високого ризику.

Забороняти поїздки мешканцям країн, де виявили цей штам, Центр контролю захворювань Африки настійно не рекомендує.

"Фактично, протягом цієї пандемії ми спостерігали, що запровадження заборон на мандрівників із країн, де повідомляється про новий варіант вірусу, не дало значного результату", – йдеться у повідомленні.

Що кажуть у світі та як реагує ВООЗ

Світова влада з тривогою відреагувала на новий варіант коронавірусу, виявлений у Південній Африці, у тому числі ЄС і Великобританія, які посилили прикордонний контроль, оскільки вчені намагалися з'ясувати, чи є мутація стійкою до вакцин.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вже відстежує ситуацію і призначила екстрену нараду з цього приводу на 26 листопада.

"Занепокоєння полягає в тому, що коли так багато мутацій, це може вплинути на поведінку вірусу", – сказала Марія Ван Керхове, технічна керівниця ВООЗ із COVID-19 на віртуальному пресбрифінгу 25 листопада.

Разом з тим, у ВООЗ теж кажуть не поспішати обмежувати поїздки і закривати кордони.

"ВООЗ рекомендує країнам продовжувати застосовувати науковий підхід, що ґрунтується на оцінці ризику, за умов вжиття заходів щодо поїздок", – заявив прессекретар організації Крістіан Ліндмайєр, пише Reuters.

Люди повинні продовжувати носити маски, коли це можливо, уникати великих зборів, провітрювати кімнати та підтримувати гігієну рук, додав Ліндмайєр. 

Марія ван Керхове, епідеміологиня та технічна керівниці ВООЗ з COVID-19 додала: "Ми ще не дуже багато знаємо про це. Що ми дійсно знаємо, так це те, що цей варіант має велику кількість мутацій. І проблема полягає в тому, що коли у вас так багато мутацій, це може вплинути на поведінку вірусу".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин