Що означає колір шмарклів: білі, жовті, червоні, чорні та зелені соплі
Фото: Wikimedia.org

Нежить – запалення слизової оболонки носа, що супроводжується закладеним носом чи надмірним виділенням носового слизу – стан вельми неприємний і дискомфортний, однак він є невіддільним етапом у подоланні деяких хвороб. 

"Слиз є важливою речовиною, яку організм виробляє для захисту від вірусів та бактерій", – зазначає доктор наук, отоларинголог, Філіп Чен. "Шмарклі липкі й затримують сторонні частинки, від яких згодом тіло позбавляється."

Звідки беруться шмарклі?

Носовий слиз складається з води, хлориду натрію (солі), відмерлих клітин епітелію та муцину. Муцин має здатність утворювати гелі. Він входить до складу більшості слизових виділень організму, та виконує функцію змащення. Також він бере участь у передачі інформації між клітинами та здатен формувати хімічні бар'єри. 

Доведено, що муцин MUC5B, що переважає у слизі ротової порожнини та жіночих статевих шляхах, перешкоджає прикріпленню до стінок зокрема бактерії стрептококу (Streptococcus mutans), що є причиною карієсу.

MUC5B не вбиває бактерії, а підтримує їх у так званій планктонній фазі. Тобто бактерії утворюють здорову мікрофлору, але не шкодять організму. Подібні ефекти MUC5B та інших муцинів відмічали й з іншими патогенами, такими як грибок Candida albicans та бактерія Helicobacter pylori. У ротовій порожнині муцини можуть також "збирати" антимікробні білки, які діють на бактерії та мінімізують ризик розвитку різних хвороб. 

Саме тому у носі є слиз, навіть коли людина здорова.

"Тіло виробляє від 1 до 1,5 літра слизу на день", – говорить доктор Чен. "Багато ми просто ковтаємо, не помічаючи." Потрапляючи в шлунок слиз розчиняється без жодної шкоди для здоров'я.

Але коли ви погано почуваєтесь, слизу стає набагато більше.

Види шмарклів

Мабуть, усі принаймні раз у житті бачили свої шмарклі (іноді цього просто не вдається уникнути). Чи звертали ви увагу на колір слизу: він був прозорим, білим, жовтим, зеленим чи, можливо, у вас були коричневі соплі?

Колір виділень, так само як і їхня консистенція, здатен багато розповісти про ваш стан. Так, видання Healthline наводить стани організму, за яких слиз набуває того чи іншого кольору. 

  • Прозорий слиз може бути ознакою алергічного синуситу, неалергійного риніту, риніту вагітних або варіантом норми. Риніт вагітних виникає внаслідок гормональних змін. Найчастіше вагітні мають цей стан між 13 та 21 тижнем вагітності. У цей період відбуваються гормональні зміни, які можуть спричинити набряки, зокрема набряк слизової оболонки носа.  
  • Білі шмарклі можуть бути ознакою простуди або синуситу. Слиз набуває білого кольору, тому що тіло "виштовхує" білі кров’яні тільця – лейкоцити – для боротьби з інфекцією.
  • Жовтий або зелений колір слизу, також може бути ознакою простуди або запального процесу чи грипу. Жовтого та зеленого відтінку шмарклі набувають завдяки білку, що виділяється з, уражених хворобою, клітин. Вони знищують мікроби, які намагаються потрапити всередину.
  • Червоний або рожевий колір слизу вказує на травми або подразнення слизової оболонки носа, неалергійний риніт та риніт вагітних. Такий колір слизу характерний, якщо є пошкодження судин у носі чи горлі. Іноді червоні чи рожеві шмарклі є ознакою раку. Тому  варто звернутися до лікаря, щоб з'ясувати достеменну причину. 
  • Слиз коричневого або помаранчевого кольору буває у людей, що мають у хронічні захворювання легенів. Колір утворюється від суміші крові та речовини, що виділяються під час запалення в легенях.
  • Чорні шмарклі можуть бути ознакою грибкової інфекції. Також чорні виділення з носа бувають у курців.

Густина слизу також може вказати на стан організму. Так, густий слиз може бути ознакою не лише хвороби, а й зневоднення. 

Вкрай рідко водянисті виділення з носа можуть бути ліквором – спинномозковою рідиною. Витік ліквору може трапитися, якщо в мембранах, що оточують мозок виникає розрив внаслідок травми або хвороби. До інших ознак витоку ліквору належать нудота, блювота, скутість шиї, чутливість до світла і звуку, позиційні головні болі: наприклад, ви можете відчувати біль більше, сидячи, а не лежачи. За таких обставин необхідно негайно звернутися по медичну допомогу.

Чому закладає ніс?

Навіть тимчасово закладений ніс приносить неабиякий дискомфорт – він ускладнює або й взагалі унеможливлює дихання носом. Тому погіршується сон, болить голова, виникає роздратованість. Усі намагання прочистити ніс, тобто позбутися шмарклів, можуть бути марними – ніс все одно залишатиметься закладеним. Причина – набряк.

Так, найчастіше саме набряк слизової оболонки носа, а не слиз, є причиною закладеного носа. Всередині ніс складається з раковин – довгих вузьких кісткових пластин. Їхня основна функція – нагрівати повітря, яке людина вдихає, до температури тіла і зволожувати його, щоб повітря, потрапляючи у легені, не створювало дискомфорт.

Раковини збільшуються у розмірі (набрякають) у відповідь на холодне та сухе повітря. Це відбувається тому, що є потреба активніше нагрівати та зволожувати повітря. За таких умов виникає закладений ніс. 

Це пояснює, чому у багатьох людей закладений ніс, коли вони прокидаються вранці: дехто спить з відчиненим вікном, а у декого в кімнаті занадто сухе повітря.

Також раковини можуть набрякати, коли організм бореться з інфекцією. До раковин надходить більше крові, щоб принести більше білих кров’яних тілець. І так знову виникає закладений ніс.