Зміст:
  1. Якщо лунає попередження про загрозу вибуху, а я на вулиці? 
  2. Чим захистити органи дихання
  3. Яке укриття підійде
  4. Що робити, коли дістанусь укриття
  5. Що можна їсти та пити 
  6. Якщо лунає попередження про загрозу вибуху, а я в квартирі 
  7. Якщо вибух вже стався, я в квартирі, і лунає повідомлення від ДСНС: стався обстріл ядерною зброєю 
  8. Чи треба вдягати маску в квартирі
  9. Якщо вибух стався, а я в авто
  10. Чи можна вдягнути маску і шукати на авто рідних по місту
  11. Чи треба купувати дозиметр? 
  12. Чи треба неодмінно купувати дощовики, бахіли? 
  13. Радіо на батарейках купувати, якщо електроніка не працюватиме?
  14. Скільки сидіти в укритті 
  15. Коли починати пити йодид калію
  16. Як збиратися в евакуацію, коли влада про це оголосить?

Ураження від ядерної зброї, з точки зору радіаційного зараження, менш небезпечне, ніж аварія на АЕС. Від аварії на АЕС наслідків набагато більше, і охоплять вони більшу площу, каже кандидатка біологічних наук, співзасновниця наукпоп-ресурсу Chornobyl Insight Катерина Шаванова. "Ядерна зброя дуже страшна. І це страшні людські втрати. В епіцентрі вибуху, очевидно, буде багато руйнувань, світлова і теплова хвиля, вибухова хвиля. Але якщо ви перебували на відстані, то, з точки зору радіоактивного забруднення, можна безпечно відбутися і вже потім евакуюватися", – підкреслює експертка. 

Якщо ядерний вибух стався, головне:

  1. Сховатися в найближчому укритті.

  2. Не виходити звідти до отримання офіційних вказівок від влади.

  3. У цей час споживати виключно чисту їжу та воду.

Які укриття захищають краще? Чи можна залишатися в квартирі? Що робити, якщо вибух застав на вулиці? LIGA.Life розпитала кандидатку біологічних наук, співзасновницю наукпоп-ресурсу Chornobyl Insight Катерину Шаванову, професора, патофізіолога Віктора Досенка та доктора хімічних наук Юрія Халавку

Якщо лунає попередження про загрозу вибуху, а я на вулиці? 

Негайно треба сховатися всередині найближчої будівлі (найкраще – в укритті). Це захистить від самого вибуху, високих температур та радіації.

Якщо в момент вибуху залишаєтеся назовні: не дивіться на спалах. Велика доза первинної радіації може осліпити. Важливо спробувати укритися від вибухової хвилі. Для цього лягти обличчям до землі та сховатися за якусь захисну споруду, рів чи глибокий бордюр. "Коли ударна хвиля мине – закрийте всі органи дихання і сховайтеся в найближче укриття", – каже Юрій Халавка. 

Після вибухової хвилі найважливіше мінімізувати перебування на вулиці й не потрапити під радіоактивний дощ, якщо він буде, зауважує Шаванова. Радіоактивні опади найнебезпечніші в перші години після вибуху. Але вони падають на землю не відразу. Маєте 10-15 хв добігти до укриття і уникнути значного впливу радіації. 

Чим захистити органи дихання

Маскою, респіратором. Навіть замотати обличчя шарфом краще, ніж нічого. Це важливо, щоб вберегтися від внутрішнього опромінення, пояснює Шаванова: "Розкладіть маски по всіх кишенях собі, дитині, адже їх треба ще змінювати періодично". 

Яке укриття підійде

Найкраще захищають бетонні чи цегляні підземні приміщення, каже Досенко: "Але будь-яке укриття значно зменшує рівень радіації, що проникає". Для захисту підійде і центральна зона великих будівель. Треба уникати зовнішніх стін і даху. 

У багатоквартирному будинку, наприклад, найбезпечніше перебувати якомога далі від вікон у внутрішніх кімнатах, розповідає Халавка. Звісно, це має сенс тільки, якщо вікна вціліли після вибуху: "Бо головне – захиститися від можливих радіоактивних опадів". Тобто якщо вікна пошкоджено або винесено вибуховою хвилею – треба шукати інше укриття.

Визначте вже зараз можливі укриття поруч із домом, школою, дорогою на роботу, якщо досі цього не зробили, додає Шаванова. Ділянки просто неба чи транспортні засоби для укриття не годяться. 

Що робити, коли дістанусь укриття

Якщо потрапили в приміщення з вулиці після появи радіоактивних опадів, верхній шар одягу треба обережно зняти, герметично запакувати та тримати подалі. Це треба зробити для профілактики. "Ви не можете знати, забруднений одяг чи ні", – зауважує Юрій Халавка. 

"Найкраще скласти речі в цупкий поліетиленовий пакет, замотати скотчем. Якщо це щось дуже забруднене – його потім мають утилізувати як радіоактивні відходи", – розповідає Шаванова.

Якщо людина потрапила в зону безпеки з забрудненої території, то все, на що могли потрапити радіоактивні елементи, має залишитися в цій зоні, погоджується Досенко. Цього не було зроблено, каже, в Хіросімі і Нагасакі: "Тому ті, хто не загинули від пожежі, залишалися в забрудненій одежі, внаслідок чого отримали в рази більші ушкодження від радіоактивних елементів, ніж від променів".

Після того як зняли одяг, якщо є можливість – прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Одягніть чистий одяг, бажано, щоб закривав більшу частину тіла. 

Щоб помитися, можна, наприклад, зцідити воду з бойлера або з бачка для унітазу, розповідає Халавка: "Якщо немає забруднення водогону, то в перші години вода в трубах всередині будинку відносно чиста".

Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. 

Якщо гуляли з твариною на вулиці, то в разі радіаційної аварії домашнього улюбленця треба теж добре покупати з шампунем. Голити шерсть тварин не треба, підкреслює Катерина, – такі "поради" можна зустріти на просторах інтернету. "Якщо на момент вибуху перебували всередині приміщення та спустилися в укриття, немає потреби в підвалі ретельно митися і здирати з себе шкіру", – зауважує Шавалова. 

Що можна їсти та пити 

Те, що не контактувало з відкритим повітрям. "Тобто якщо у вас розбиті вікна, а в квартирі стояла каструля з борщем – цей борщ не вживати", – пояснює Катерина.

Безпечною для вживання є вода в пляшках, у бутлях. Можна вживати напої та продукти з холодильника чи морозилки. Безпечні продукти, які зберігали в контейнерах, консерви, продукти тривалого зберігання. "Перед відкриттям протріть контейнер ганчіркою чи вологою серветкою", – каже Юрій Халавка. 

Треба зберігати вдома запас води на сім’ю щонайменше на добу. А краще – на тиждень, вважає Шаванова. На роботі, каже експертка, теж тримати запас води та їжі (умовні снікерси). 

Якщо лунає попередження про загрозу вибуху, а я в квартирі 

Закрити всі вікна та двері, заліпити скотчем щілини або закласти мокрими ганчірками, вимкнути системи вентиляції. "Завдання в тому, щоб усередину будівлі потрапляло якомога менше радіоактивного пилу. Якщо у вас сучасні пластикові вікна, потрібен зимовий режим. Цього достатньо. Скотч нічого особливо не додасть", – пояснює Шаванова.

Відійдіть якомога далі від вікон, які можуть винести вибуховою хвилею. "Якщо у квартирі кілька кімнат – краще зайти у внутрішні кімнати і там перебувати", – каже Юрій Халавка. 

Якщо вибух вже стався, я в квартирі, і лунає повідомлення від ДСНС: стався обстріл ядерною зброєю 

Якщо ви вижили, у вас цілі вікна, маєте воду і припаси їжі – не треба залишати квартиру, зауважують експерти. 

"З погляду радіаційної безпеки, треба залишатися там, де ви є", – підкреслює Шаванова. 

Якщо вікна пошкоджено – треба спускатися в підвал або найближче укриття такого типу, додає Халавка. Тут насамперед важлива герметичність, щоб зайвий раз не наражатися на радіоактивні опади. 

Чи треба вдягати маску в квартирі

Це не буде зайвим, переконані Досенко та Халавка. "Радіоактивні елементи може розносити вибуховою хвилею і вітром, вони навіть на значній відстані потраплятимуть через вентиляційні отвори", – пояснює Віктор Досенко.

"Якщо є можливість походити добу в масці – це незайве", – додає Юрій.

Якщо станеться ядерний вибух: як підготувати будинок, себе, дітей та домашніх улюбленців
Ілюстрація: Федеральне агентство з надзвичайних ситуацій США

Якщо вибух стався, а я в авто

Якщо перебуваєте всередині транспортного засобу, зупиніться у безпечному місці, не залишайте автомобіль. Щоб сховатися від вибуху, швидко пригніться. Коли мине ударна хвиля – найкраще сховатися в укриття. 

Бо автомобіль неможливо герметизувати. Тому перебування там не захистить від радіації, пояснює Шаванова. 

Крім того, нагадує експертка, потужний електромагнітний імпульс може пошкодити електропристрої або спричинити перебої у функціонуванні. Ваш автомобіль може банально не завестися. А час витрачаєте. 

"Важливе питання здорового глузду. Якщо були в ТЦ, додому вам 10 хв і стоїть вибір – укриття ТЦ або дім, і дороги не завалені, можна спробувати поїхати додому. Але якщо ви біля епіцентру вибуху, не розумієте, чи зможете проїхати – не гайте час і біжіть в укриття", – зауважує Шаванова. 

Чи можна вдягнути маску і шукати на авто рідних по місту

Ні. Це кепська ідея. Ваша машина може бути і сама забруднена. Можете, крім того, потрапити в затор і отримати значну дозу радіації. 

"Якщо вдається, встановіть з рідними зв'язок. Якщо потрібно, повідомте рятувальників, які мають відповідні засоби захисту, і вони зможуть розшукати людину", – зауважує Халавка.

Дітей також рекомендовано лишати, де вони перебувають. Садочок, школа. Там мають бути навчені вихователі, які спустять дітей в укриття і забезпечать їхнє перебування до евакуації, додає він. 

Чи треба купувати дозиметр? 

Немає сенсу, кажуть опитані експерти. "Лічильник Гейгера, дозиметр вам нічим не допоможе. Треба ці дані вміти інтерпретувати, пересічна людина цього не вміє", – пояснює Шаванова.

Чи треба неодмінно купувати дощовики, бахіли? 

Великого сенсу теж немає. 

  1. Все це легко рветься.

  2. Треба витрачати час на вдягання. 

"Якщо десь бабахнуло, вам треба не гаяти час на спроби зробити саморобний костюм хімзахисту, а закрити органи дихання та бігти в найближче укриття", – зауважує Катерина. 

Радіо на батарейках купувати, якщо електроніка не працюватиме?

Так, через електромагнітний імпульс, найімовірніше, електричні прилади вийдуть з ладу. На якийсь час чи назавжди – сказати важко, уточнює Віктор Досенко. І захистити техніку від цього ніяк не вийде, пояснює Шаванова. Умовні "захисні екрани з фольги" (такі "поради" теж трапляються на просторах інтернету) не працюють: "Якщо у вас немає свинцевого будиночку зі стінами метрової товщини".

"Можливо, мобільний зв’язок накриється, а дротовий інтернет буде. Або навпаки. Важко щось передбачити, – додає Халавка, – купити радіоприймач на батарейках, щоб сховати завчасно в укритті, можна. Бо чим більше матимете варіантів для зв’язку – тим краще. І слухати: може, проїде машина і мегафоном повідомить про евакуацію. Цього достатньо". 

Мають бути насамперед заряджені телефони, повербанки. 

Скільки сидіти в укритті 

Перебувати в укритті треба щонайменше найближчі 24 год, поки не буде офіційного сповіщення від органів влади. Бо місцевій владі може знадобитися і день, і два, щоб повідомити людям, коли і де можна залишати укриття. Організувати евакуацію. 

Головне – не займатися самодіяльністю. Інтенсивність радіації зменшується з часом, нагадує Досенко. Через 7 год, наприклад, інтенсивність впливу зменшиться в 10 разів, через 49 год – в 100 разів: "Перебуваючи в укритті, в плюс-мінус безпечному ізольованому місці, яке не постраждало від вибуху, ви є в значно меншій небезпеці". 

Коли починати пити йодид калію

Препарат використовують, коли вже стався вибух або він неминучий, підкреслює Шаванова. Не треба вживати його профілактично. 

Приймати дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про необхідність проведення йодної профілактики. Держава закупила необхідну кількість йодиду калію. Кожен регіон отримав необхідну кількість з розрахунку чисельності населення, уточнюють в МОЗ.

Якщо станеться ядерний вибух: як підготувати будинок, себе, дітей та домашніх улюбленців
Ілюстрація від МОЗ: Йодна профілактика у разі радіаційної аварії

Ба більше, зауважує Досенко, наразі медична система має бути готова до лікування променевої хвороби, а лікарі – готові допомагати тим, хто отримав якусь дозу радіаційного опромінення. "Бо людина може бути вже за сотні кілометрів від епіцентру, але запущені непрямі ефекти іонізувального випромінювання, тому прогресуватиме променева хвороба. Людину потрібно лікувати, щоб зупинити вільнорадикальні процеси", – пояснює він. Для цього в наших установах на вторинній ланці на етапі спеціалізованої медичної допомоги мають бути радіопротектори – речовини, що ловлять вільні радикали.

Як збиратися в евакуацію, коли влада про це оголосить?

Вдягніть маску, одяг із довгими рукавами, щільні штани, закрийте голову та волосся, взуйте закриті високі чоботи, розповідає Шаванова. Мова не йде про те, що неодмінно мають бути гумові чоботи. Взуйте, що є, але не кросівки з вентиляцією. Головне, щоб був мінімальний контакт шкіри з навколишнім середовищем. "Костюм хімзахисту вам не треба, якщо влада дозволила евакуацію. Бо радіоактивні опади вже пройдуть, рівень забруднення, з погляду радіаційної безпеки, сильно впаде за наступні добу-дві після вибуху", – каже Катерина.

Бажано також взяти з собою змінний одяг. Щоб коли пройшли через зону, доїхали до місця, перевдягнутися: "Одяг, в якому виходили в евакуацію, з погляду радіаційної безпеки, достатньо буде попрати, утилізовувати його не треба". 

Найбільш забрудненим буде ґрунт, куди випадуть радіоактивні опади. З часом він очищатиметься, але якщо маєте тварин, ставтеся до них як до малих дітей, радить Шаванова. Невеликих тварин краще взяти в переноски. Великим собакам, якщо є можливість, захистити лапи: "У власників таких собак, наприклад, часто є взуття для тварин". 

Не варто торкатися поверхонь, поручнів назовні будівель. А краще вдягнути рукавиці. "Якщо у вас не подряпаний одяг, то зачепити якийсь кущ дорогою до транспорту нестрашно", – додає експертка.

Їжу з собою в евакуацію бажано брати запаковану. На відкритому просторі не їсти, краще всередині хоча б автобуса. 

Якщо влада дозволила евакуацію на своїх машинах і ви хочете так зробити, майте на увазі:

  • Якщо автомобіль стояв на відкритому повітрі, пройшли радіоактивні опади – а вам про це скажуть, – транспорт не можна використовувати. 

  • Внаслідок електромагнітного імпульсу автомобіль може не завестися навіть після доби-двох після вибуху. Можуть бути перебої в роботі або взагалі виявитися несправним. 

Якщо машина стояла в гаражі або в підземному паркінгу та працює, дороги більш-менш чисті – можна їхати в евакуацію на своєму транспорті, каже Шаванова. Але є нюанси: "Автобуси використовують, бо це дозволяє вивезти більшу кількість людей з меншої площі, швидко і без заторів. Колона автомобілів розтягнеться на довше".

Знову ж таки, зауважує експертка, залишається воєнна ситуація. Не можемо знати, чи будуть якісь повторні удари, навіть без ядерної зброї. Тому важливо слухати армію, ДСНС, які даватимуть розпорядження. 

Якщо ваш автомобіль постояв під радіоактивними опадами – це не обов'язково брухт на утилізацію. Але машину неодмінно треба буде перевіряти дозиметром. "В Чорнобилі, наприклад, якусь техніку відмивали і вивозили", – пояснює Шаванова. 

Знову ж таки, каже, буде налагоджена і розгорнута система польових госпіталів (багато хто потребуватиме медичної допомоги), організовано огляд залежно від зони, в якій люди опинилися. Війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) мають відпрацьовані схеми, розповідає співзасновниця наукпоп-ресурсу Chornobyl Insight.

Важливо: навіть після ядерного вибуху влада може не оголосити евакуацію з вашої місцевості і дозволити залишатися на місці. 

"І треба слухати владу. Не посилювати напруження на систему евакуації. Бо, наприклад, і за 50 км від вибуху вам здаватиметься "дуже близько". Але якщо побіжете, створите чергу і хаос, то відберете місця у тих, кому вони реально треба", – пояснює Катерина Шаванова. 

Бо насправді ядерна зброя – це доволі локально, нагадує вона. Радіус і площа ураження від ядерної зброї набагато менші, ніж під час аварії на АЕС.