Зміст:
  1. Як працюватимуть дитячі табори
  2. Чи варто відправляти дитину до табору
  3. Табірне літо

Організатори запрошують дітей та підлітків провести час біля моря або в горах, прокачати знання англійської чи якісь спортивні навички.

Як в умовах пандемії коронавірусу працюватимуть дитячі табори та чи варто дитину туди відправляти, розбиралася LIGA.Life.

Як працюватимуть дитячі табори

Минулого року у Міністерстві охорони здоров’я визначили, що у карантинних умовах дитячі санаторії та табори працюватимуть лише в жовтій і зеленій зоні. 

Зазначали, якщо під час оздоровчої зміни регіон перейде з зеленої або жовтої зони в помаранчеву, на нові зміни дітей приймати не можна вже, а діти, які вже в таборі, продовжать відпочивати й завершать зміну. Однак після цього заклад мали закривати.

Також літні табори зменшували набір дітей. Наприклад, якщо у звичайних умовах табір міг прийняти 360 дітей, то в карантинних готові були прийняти 200. 

Також мав змінитися і розпорядок дня у таборі: більше відпочинку на свіжому повітрі, менше контактних ігор, дотримання дистанції, відмова від екскурсій та прогулянок за межі табору тощо. 

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко 24 травня заявив, що цього року літні оздоровчі табори мають працювати за карантинними правилами 2020 року.

"Постанова, яка регулює оздоровчий процес в умовах епідемії, залишається чинною.

У попередній оздоровчий період у нас була складніша епідситуація. Було більше регіонів червоного рівня епіднебезпеки, в якому не можна було проводити оздоровлення і не можна було брати дітей на оздоровчу зміну. Зараз епідситуація стабільна", – сказав Ляшко під час брифінгу.

Очільниця міжнародних таборів DEC Сamp Ірина Зарецька-Котруце пояснює, минулого року роз’яснення від МОЗ щодо того, як мають працювати літні табори, з’явилося аж в середині літа.

Розповідає: є дитячі оздоровчі табори, діяльність яких регламентує держава, а є приватні табори.

Нині в Україні понад 8000 таборів, 90% з яких приватні, які організовують перебування дітей на базах відпочинку чи в готелях та проводять якусь програму. Це не табори, як такі, а туристичні поїздки. Їхня діяльність регламентується не так, як робота державних. 

"Велика кількість приватних дитячих таборів працювали за постановою МОЗу, яка регламентувала роботу ресторанів та готелів.

Тобто, якщо регіон був не в червоній чи помаранчевій зоні, то там могли працювати готелі і бази відпочинку, а це означає, що можна було розміщувати дітей", – зазначає Ірина Зарецька-Котруце.

Вона додає, що постанови МОЗ часто так сформульовані, що немає чітких вказівок, що і як робити. Наприклад, у випадку виявлення захворювання на коронавірус у таборі. 

"Минулого року у постанові не було жодних інструкцій, як діяти у такій ситуації, лише сказано – викликайте швидку, якщо температура 37,2.

Далі у лікарні роблять тест, і якщо він позитивний – дитина залишається у лікарні, якщо негативний – повертається у табір.

Але що робити з іншими дітьми у таборі, якщо навіть буде виявлений випадок. Про це нічого не було сказано", – каже Ірина Зарецька-Котруце.

Наголошує: цього року в DEC Camp вимагатимуть ПЛР-тести від дітей та медичну страховку, а також тестуватимуть всіх працівників. Також табір має медичну ліцензію, там працює педіатр і дві медсестри, які щодня оглядатимуть дітей, і, за необхідності, робитимуть експрес-тести.

У літньому таборі "Бригантина" що на Кіровоградщині, нам пояснили, що в закладі діятимуть всі ті умови, які були у 2020 році: щоденний температурний скринінг тричі на день, обмеження за кількістю дітей.

"Знову кожен табір не зможе на 100% заповнити базу і всі інші умови", – каже директорка табору Людмила Гладковська.

Додає: у період карантину кожен пристосовується до якихось нових умов, маскового режиму тощо, але всього навчилися і до всього пристосувалися ще у 2020 році.

"Минулий карантинний рік у нас був як підготовчий. Але ми попрацювали й зрозуміли, що можна існувати у такому режимі. Більше активностей на вулиці проводиться. Діти практично не знаходяться у приміщеннях. Вони розділені за загонами, є свої локації на території", – зазначає директорка табору.

Однією з вимог, за якою дітей прийматимуть до таборів, – це наявність довідки про епідоточення. Зокрема там мають вказувати, чи не контактувала дитина з хворим на COVID-19.

Щобільше, деякі табори, як і DEC Camp, також вимагають перед заїздом роботи тест на коронавірус.

Наприклад, щоб потрапити до дитячого табору ""Лісовий" Артек Буковель", крім путівки та основних документів, необхідно мати негативний ПЛР-тест, зроблений за 48 годин до заїзду, а також страховий поліс, який покриває витрати на лікування COVID-19.

 "У таборі дотримуватимуться всіх вимоги карантину, скринінгів тощо. Ризики інфікування мінімальні, враховуючи тестування перед заїздом", – кажуть в Артеці.

Але деякі табори все ж не вимагають тесту чи страховки, але проводитимуть анкетування батьків щодо того, чи хворіли вони на коронавірус, чи робили раніше тести абощо.

Під час перебування дітей у таборах обіцяють щоденно вимірювати температуру, дотримуватися встановлених санітарно-гігієнічних правил, зменшити кількість контактів поза межами закладу. У деяких випадках, персонал має проживати на території табору. 

Ціна путівок цього року варіюється від 5 500 до 25 000 гривень. Залежно від кількості днів, програми та місця перебування табору.

Середня ціна 14-денного відпочинку у таборі – 13000-15000 гривень.

Також є денні табори. Там ціни значно менші. Вони пропонують програми для дітей, яких щодня забиратимуть додому. Правила перебування у такому таборі простіші. Ціни залежать від кількості днів. Це може бути і кілька днів, і раз на тиждень, і п’ять днів поспіль. 

Вибір таборів є на будь-який смак: мовні, творчо-розважальні, наметові, оздоровчі та навіть сімейні.

Крім того, цього року з 1 до 18 червня працюватимуть і пришкільні дитячі табори. Програму та умови перебування там варто з’ясовувати в кожній школі окремо.

Чи варто відправляти дитину до табору

Педіатриня та дитяча психіатриня Анастасія Бабляк стверджує, що найкращий вік для відвідування таборів – від 9 до 14 років.

"Успішність маленької людини багато в чому визначатиметься умінням швидко адаптуватися до будь-яких умов і будувати соціальні зв'язки. Дитячі табори – чуловий спосіб проявити самостійність, розвинути почуття відповідальності, знайти справжніх друзів", – каже лікарка.

Пояснює: оскільки будь-який табір завжди живе за своїм суворим розпорядком, кожна хвилина часу дитини буде розписана: сон, харчування, зарядка, прибирання, заняття, ігри, дискотеки тощо.

"Важливо вчитися налагоджувати соціальні контакти наживо – без гаджетів та соцмереж. У дитячому таборі діти вчаться не лише спілкуватися, але й проживати один з одним на одній території: ділити шафки, тумбочки, кімнату.

Таким чином здобуваються вміння знаходити компроміси та розв'язувати спірні питання. Спільне проживання вчить ділитися, домовлятися, десь поступатися, а десь відстоювати свої права. Часто в новій обстановці навіть найбільш замкнуті діти розкриваються і починають проявляти здатність до комунікації, які приховані у звичному середовищі", – розповідає Анастасія Бабляк.

За її словами, у таборі немає ні мами, ні бабусі, які зав'яжуть шнурки на черевиках, – все потрібно робити самому. Прибирання ліжка, прання речей, порядок в шафці – той мінімум навичок самообслуговування, який доведеться освоїти. 

Отримуючи свободу від батьків на час зміни, діти набувають відповідальність, в тому числі за свої вчинки і слова.

Також вона додає, що відправляючи дитину в табір поблизу моря, озер, річок, в горах або лісовій зоні, варто розраховувати на сприятливий вплив клімату на її здоров'я. До того ж в  таборах також пропонуються різні спортивні заходи, що тільки на користь дитині. А відсутність телевізора і комп'ютерного монітора – це ще одна велика перевага.

Крім того, весь загін залучають до різних видів художньої самодіяльності та конкурсів, тож цілком можливо після табору дитина попросить записати її до якогось гуртка.

"Розлука з дитиною на час табірної зміни – цілком виправданий захід для батьків, які піклуються про особистісний розвиток дитини і її самостійність", – каже лікарка.

Разом з тим наголошує, що в часи пандемії варто все ж таки бути обережними з контактами та обов’язково вимагати діагностичного підтвердження (негативного ПЛР) про відсутність захворювання COVID-19 у всіх людей, що контактуватимуть з дитиною (вожаті, вихователі, тренери, медперсонал, кухарі тощо). 

"Табори мають адаптувати все під умови карантину і розміщувати діток не більше ніж по 2-3 особи в кімнаті. Зміна (заїзд) має обмежуватись невеликою кількістю діток (принаймні на 50% менше)", – каже Анастасія Бабляк.

На думку очільниці міжнародних таборів DEC Camp Ірини Зарецької-Котруце, обираючи табір для дитини, батькам слід цікавитися, чи достатньо оснащений медичний кабінет, чи є в наявності препарати, наприклад, для зниження температури і чи в достатній кількості, а також, чи тестують своїх працівників, чи проживають вони на території табору, чи немає сторонніх контактів абощо.

"Якщо дитина вже перехворіла на коронавірус та має антитіла, думаю, батьки можуть більш спокійно відпускати її до табору.

Але якщо у дитини є хронічні захворювання або часті запалення легень, бронхіти, то, мабуть, краще побути вдома", – вважає Ірина Зарецька-Котруце.

Табірне літо

Син Ірини Кабової вперше поїхав до табору, коли йому було дев’ять років. Табір обирали за двома складовими – цікава програма й українська мова спілкування. Зупинилися на туристично-спортивному таборі "Строкаті Єноти" у Карпатах.

"Йому хотілось сплав Дністром і ночівлю в наметах у лісі. В перший рік ми не встигли купити спальний мішок. А на другий рік поїхав з усім, але ночувати не пішов, бо холодно було", – розповідає Ірина.

Каже: батькам видали чіткий список речей, що потрібно мати дитині, що значно полегшувало би збори. 

"Так само за цим списком просила малого збирати речі під час повернення, але все одно не обійшлось без втрат", – сміється жінка.

Додає: спершу страшно було відпускати сина самого, переживала, щоби неображали, нервувалася, коли не дзвонив.

"Але змусила себе відпустити ситуацію, щоб не передавати своє хвилювання дитині. Мій лайфхак – навіть, коли малий забувався дзвонити, я писала йому смс. Щоранку бажала цікавого і яскравого дня, пригод, щовечора бажала гарних снів тощо. Ці повідомлення і досі в його телефоні. Думаю, це більше мене заспокоювало", – каже Ірина Кабова.

Вона зазначає, що єдина проблема минулого літа сталась через коронавірус. 

"Залізницею було неможливо довезти дітей і везли автобусами. То мій окремий страх нічних переїздів, але я і з цим впоралась.

Організатори відписувались в чат майже щогодини і я не смикала дитину, знала, де вони зараз і що доїхали нормально", – розповідає жінка.

В самому таборі безпечно, оскільки діти перебувають на свіжому повітрі у малих групах (до 15 осіб), з мінімальними контактами ззовні. Інструктори та персонал не покидають локацію на період зміни, а на території табору дотримуються санітарно-гігієнічних вимог.

За її словами, з табору син завжди повертається задоволений та щасливий. Тож цього року знову збирається поїхати.