Партнерський проєкт Партнерський проєкт
Партнерський проєкт
Зміст:
  1. Що може бути, якщо ігнорувати діагностику, а розпочати відразу ортодонтичне лікування?
  2. Коли слід звернутися до ортодонта?
  3. Як відбувається перший огляд у ортодонта?
  4. Чи може хороший ортодонт давати гарантії?
  5. Який орієнтовний термін лікування?
  6. Як в Yarema Dental працюють під час війни

Хороший ортодонт ніколи не почне лікування без попередньої грамотної діагностики.

"Наприклад, основна скарга пацієнта – нерівні зуби. Він хоче ортодонтичне лікування на елайнерах. Проте скупченість зубів приховує вимушене положення нижньої щелепи і адаптивне положення головок скронево-нижньощелепних суглобів. Якщо почнемо лікування без стабілізації суглобів в мʼязево-скелетному стабільному положенні, то отримаємо рівні зуби, якими пацієнт не зможе користуватися. Виникне дисфункція СНЩС. Простою мовою, положення суглобів має бути правильне відносно черепа і тіла загалом", – пояснюють ортодонти.

Що може бути, якщо ігнорувати діагностику, а розпочати відразу ортодонтичне лікування?

Уявіть, якщо зафіксувати брекет на каріозний зуб, у кращому випадку буде ускладнення каріозного процесу, у гіршому – мінус один зуб. 

"Наприклад, скільки б ортодонт не нормалізував розмір верхньої щелепи дитини, якщо в неї аденоїдні вегетації ІІІ ступеню з ускладненнями, без ЛОРа не обійтись. Оскільки це може бути однією з основних причин вузької верхньої щелепи дитини і неправильного росту щелеп", – додають експерти.

Як зрозуміти, що ортодонт хороший, а які ознаки поганого? Пояснюють лікарі Yarema Dental
Уляна Гаврилюк, ортодонт клініки Yarema Dental

"Не видаливши вісімки (зуби мудрості) – вони почнуть прорізатися, деформуючи зубні ряди, що може спричинити гіперконтакти, які нижня щелепа всіма способами намагатиметься оминути, що спричинюватиме неправильні мікрорухи в СНЩС, а згодом призведе до їхньої дисфункції. Тоді доведеться розглядати повторне ортодонтичне лікування, яке буде значно складніше", – пояснюють лікарі Yarema Dental. 

Ігнорування анамнестичними даними про хронічні  захворювання пацієнта чи дискомфортними відчуттями з боку СНЩС теж може спричинити ускладнення.

Наприклад, скарги пацієнта на біль в суглобах по всьому тілу  – привід здати аналіз на "ревмопроби" та зробити МРТ, щоби підтвердити чи спростувати ревматоїдний артрит. І якщо діагноз підтвердився, то ми розуміємо, що активне ортодонтичне лікування неможливе без контролю ревматолога і не відбувається у стадії загострення. Інакше можна отримати ускладнення СНЩС.

Тобто хороший ортодонт має не лише досконало знати анатомію та фізіологію, але й розбиратися в гнатології, терапії, хірургії та ортопедії, щоб візуалізувати кінцевий результат лікування. 

Як зрозуміти, що ортодонт хороший, а які ознаки поганого? Пояснюють лікарі Yarema Dental
Ярема Міклош – головний лікар клініки Yarema Dental

Такі знання дають змогу йому за необхідності залучити до співпраці лікарів суміжних дисциплін: терапевта, хірурга, парадонтолога тощо та провести додаткові обстеження: кондилографію, TENS, МРТ, КТ…).

Щодо цін, то у Yarema Dent пояснюють, що хороший ортодонт не встановлюватиме акції на лікування. Оскільки ортодонтичні курси – одні з найдорожчих у стоматології. І ортодонт, який себе поважає, не знецінюватиме свої знання і час: "Бачите акції – задумайтеся про якість клініки.

Коли слід звернутися до ортодонта?

Перший візит має бути ще в дитинстві. Найкращий початок ортодонтичного лікування у віці 6-7 років, коли:

-діти свідоміші,

-тимчасові зуби починають змінюватися на постійні, прорізуються перші постійні моляри (великі кутні зуби) та центральні різці на верхній та нижній щелепах.

Тоді ортодонт може провести ряд досліджень, щоб оцінити характер росту щелепи дитини, оклюзійні контакти, об’єм дихальних шляхів, положення язика, дефіцит місця та планує ортодонтичне лікування, якщо в цьому є необхідність.

Як зрозуміти, що ортодонт хороший, а які ознаки поганого? Пояснюють лікарі Yarema Dental
Фото – Yarema Dental

За словами ортодонтів Yarema Dental, візит до спеціаліста може бути й раніше, він зазвичай консультативно-адаптаційного характеру.

Спілкуючись з дитиною, ми оцінюємо її поставу, мовлення, дихання, положення язика, наявність шкідливих звичок і за необхідності скеровуємо до: ЛОРа, логопеда, остеопата тощо.

Якщо ми побачили формування неправильного прикусу, звісно, розпочнемо ортодонтичне лікування раніше.

Також якщо дитина передчасно втрачає тимчасовий зуб, то сусідні починають нахилятися в бік відсутнього зуба, тим самим спричинюючи дефіцит місця для прорізування постійного і початок формування аномалій прикусу. Адже кожен тимчасовий зуб тримає місце для постійного. 

"Вчасне звернення до лікаря допоможе попередити та виправити все у найпростіший спосіб та дасть можливість дитині гармонійно рости та розвиватися", – наголошують лікарі.

Як зрозуміти, що ортодонт хороший, а які ознаки поганого? Пояснюють лікарі Yarema Dental
Фото – Yarema Dental

Попри те, що сучасна ортодонтія не має вікових обмежень, лікування дорослих триватиме довше та буде складнішим. Тому про красиву посмішку та правильний прикус варто подбати ще з дитинства.

"Після 30 років людина повністю сформована. Чекати, що посмішка стане гарнішою самостійно – безглуздо. Ортодонт може допомогти у будь-якому разі, але необхідно розуміти складність ситуації. Наприклад, інколи ми розглядаємо навіть ортогнатичну хірургію, адже красива посмішка повинна бути функціонально здоровою", – додають лікарі.

Як відбувається перший огляд у ортодонта?

Адміністративна частина, пацієнт/клієнт заповнює анкету, де вказує важливу інформацію та застереження стосовно стану здоров’я, на що лікарю необхідно звернути увагу. Далі – безпосередня консультація з ортодонтом. 

Спершу обговорюємо причину звернення та бажаний результат. На етапі спілкування лікар оцінює поставу, міміку, посмішку та ретельно збирається анамнез.

Проводиться пальпація м’язів та внутрішньоротовий огляд. 

Як зрозуміти, що ортодонт хороший, а які ознаки поганого? Пояснюють лікарі Yarema Dental
Фото – Yarema Dental

Пацієнту/клієнту пояснюються можливі варіанти лікування, їх орієнтовну вартість та "терапевтичну готовність" (чи є зуби уражені каріозним процесом або такі, які вже неможливо врятувати і їх необхідно видалити тощо).

Якщо пацієнта все влаштовує, і в нього просанована порожнина рота – лікар переходить до  діагностики/ функціонального аналізу. 

Він включає:

  • фотопротокол;

  • скан щелеп/ відбитки на діагностичні моделі;

  • для дорослих пацієнтів – отримання даних з лицевої дуги і гіпсування в артикулятор – механічному пристрої, призначеному відтворювати рухи нижньої щелепи.

Наступна зустріч з пацієнтом – за 1-2 тижні. На основі результатів аналізу обговорюється план лікування. Пацієнт має чітко розуміти, що йому роблять, для чого і яка остаточна вартість. У процесі лікування вона може корегуватися, оскільки організм людини – це складна динамічна система, і за необхідності ми маємо враховувати це під час лікування. Наприклад, може виникнути потреба у додатковому мініімпланті, дузі, наборі кап. Це все також проговорюється заздалегідь.

Як зрозуміти, що ортодонт хороший, а які ознаки поганого? Пояснюють лікарі Yarema Dental
Фото – Yarema Dental

Основною задачею є стабілізація СНЩС в м‘язево-скелетному стабільному положенні, усунення больових відчуттів і тільки після цього планується відновлення оклюзійних контактів (співвідношення щелеп та переміщення зубів), враховуючи естетику обличчя.

Тобто дорослим пацієнтам спочатку проводиться:

-кондилографія – запис рухів скронево-нижньощелепних суглобів; 

-TENS – електроміостимуляція для нормалізації тонусу м‘язів;

-виготовляється капа/сплінт з якою пацієнт повинен проходити певний проміжок часу.

І тільки тоді починаємо планування лікування на елайнерах/брекет-системах/ апаратах.

Як зрозуміти, що ортодонт хороший, а які ознаки поганого? Пояснюють лікарі Yarema Dental
Фото – Yarema Dental

Після встановлення будь якої апаратури пацієнту/клієнту слід пояснити правила користування, особливості догляду, потенційні причини дискомфорту (натирання щоки, язика та губ) та методи їхнього усунення. Ми завжди з пацієнтом на зв‘язку і він може бути впевненим, що отримає належну допомогу, коли цього потребуватиме.

Чи може хороший ортодонт давати гарантії?

"Часто до нас приходять пацієнти з фото зірок: "Я хочу таку усмішку!". Проте анатомічна будова черепа чи форма зубів не дозволяє це зробити. Скільки б Анджеліна Джолі не хотіла стати Мадонною, чи навпаки, це нереально. Можливості ортодонта обмежені та адаптовані до конкретного пацієнта", – пояснюють лікарі. Тобто людина в 70 років не виглядатиме так, як у свої 20. Усе змінюється, і усмішка – теж.

Гарантії можуть бути на реставрацію зубів та протезування, але вони не довічні. Оскільки є фізіологічна рухомість, стертість зубів та прикус, який людина отримує після зняття апарату, через рік може змінитися. 

"Утім, якщо пацієнт дотримується всіх рекомендацій лікаря, то зміни настільки мізерні, що візуально їх помітити майже неможливо", – додає ортодонт.

Як зрозуміти, що ортодонт хороший, а які ознаки поганого? Пояснюють лікарі Yarema Dental
Фото – Yarema Dental

Який орієнтовний термін лікування?

Хороший ортодонт не встановлюватиме конкретної дати закінчення лікування. Є лише орієнтовний час.

"Коли пацієнти пропускають візити та нехтують рекомендаціями, тривалість лікування збільшується. Хороший ортодонт ніколи не зніме систему раніше терміну, бо, наприклад, брекети створюють дискомфорт у статевому житті пацієнта або тому, що на весільних фото пацієнти хочуть бути без брекетів. Адже який сенс лікування?", – зазначають експерти.

Кому потрібні брекети, апарати, елайнери?

"Це індивідуально. Не всім дітям у віці 4-5 років потрібний ортодонтичний апарат. Якщо немає перехресного прикусу (порушення нормального співвідношення зубних дуг), що може спричинити формування асиметрії обличчя, ми би відтермінували ортодонтичне лікування до 6 років за умови, що воно, дійсно, буде необхідним", – пояснюють лікарі.

Як зрозуміти, що ортодонт хороший, а які ознаки поганого? Пояснюють лікарі Yarema Dental
Фото – Yarema Dental

Подібна ситуація з брекет-системами та елайнерами. Їх слід встановлювати лише за необхідністю, а не тому, що це "в тренді". Потреба визначається під час діагностики.

"Кожна дія має бути логічною. Адже ви не йдете влітку на пляж в шубі, тому що це модно. Проте інколи почувши відмову від наших лікарів, пацієнти йдуть до "свого" ортодонта, який встановлює брекети. Та це вже історія про поганих лікарів", – додає ортодонт.

Такі ситуації можуть призвести до ускладнень. У такому разі пацієнт має взяти виписку зі своєї картки з вихідними даними та детальним планом лікування з попередньої клініки.

"Новий ортодонт проведе повторну діагностику. Якщо він погодиться з попереднім планом лікування, то процес продовжиться. Проте якщо у лікарів різні погляди, є ймовірність повернення до початкової точки лікування", – зазначає лікар.

Як зрозуміти, що ортодонт хороший, а які ознаки поганого? Пояснюють лікарі Yarema Dental
Фото – Yarema Dental

Також ортодонти працюють з: незнімними апаратами з кістковою опорою, капами та елайнерами тощо.

  • Незнімні апарати з кістковою опорою використовуються для корекції розмірів щелеп та положення зубів, в результаті вони дають прекрасний та стабільний результат, що не перенавантажує зуби і є найкращими на сьогоднішній день.

  • Капи мають декілька функцій. Найпопулярніші – для захисту зубів від спортивних травм (наприклад, під час боротьби) та з метою відбілювання. Також є гнатологічні капи (сплінти, шини), які використовують за умови дисфункцій скронево-нижньощелепного суглоба. Будь-які капи виготовляють за індивідуальними параметрами.

  • Елайнери – альтернатива брекетам. Це прозорі тонкі капи, їх виготовляють за індивідуальними параметрами зі спеціального матеріалу (Smart Track/ полікарбонату) та використовують для виправлення неправильно прикусу. 

Вибір апарату залежить від бажаного результату та індивідуального плану лікування, розробленого на основі результатів діагностики.

Як в Yarema Dental працюють під час війни

Як зрозуміти, що ортодонт хороший, а які ознаки поганого? Пояснюють лікарі Yarema Dental
Фото – Yarema Dental

"У клініці є укриття, тому щойно лунає сирена, ми слідуємо туди. Браку матеріалів, оснащення чи препаратів немає. Ми завчасно формуємо замовлення", – запевняють лікарі. Оскільки деякі пацієнти переїхали, то ортодонти цілодобово залишаються з ними на зв’язку, готують виписку з карти і з планом лікування, допомагають знайти спеціаліста навіть за кордоном.