Зміст:
  1. Кліщі – це...
  2. Чим небезпечні кліщі
  3. Виявили кліща. Що робити?
  4. Що робити далі
  5. Як вберегтися від кліщів

Для них температурні умови найсприятливіші у квітні–червні та серпні–жовтні. Зустрітися з ними можна не лише у непролазних лісових хащах. Парки, сквери, ботанічні сади та звичайний газон – місця, де можна надибати маленьких кровопивць. 

Що варто про них знати і як мінімізувати ризики зустрічі з паразитами? LIGA.Life нагадує за допомогою матеріалу, вперше опублікованому влітку 2021 року. 

Кліщі – це...

Не комахи, а представники класу павукоподібних. Мають суцільне тіло, не поділене на сегменти. Їх відомо понад 30 000 видів. Вважають, що невідомих науці – значно більше. 

Частина видів – рослиноїдна, харчуються соком рослин. Інші види – хижі, серед їхніх жертв – рослиноїдні кліщі та інші дрібні тварини. 

Небезпечні для людини представники іксодових кліщів (кровососи), які паразитують на тваринах та людях. За розмірами сягають 4-5 мм, а дорослі самки, харчуючись кров'ю теплокровних тварин, можуть розростатися до 2 см.

Більшість видів кліщів живуть впродовж 2-3 років життєвого циклу, який складається з 4 різних етапів: яйце, личинка, німфа (дитинча) – доросла особина. 

З моменту народження кліщі харчуються кров’ю тварин – гризунів та інших ссавців. Кліщ кусає, присмоктуючи трубчастий рот до шкіри хазяїна. Слина кліща діє як м’який місцевий анестетик, тож укуси можуть залишатися непоміченими тривалий час.

Кліщі не можуть літати чи стрибати, втім, здатні виявити потенційного господаря за запахом, теплом тіла, вологістю чи вібрацією. Найчастіше кліщі чатують на потенційних жертв сидячи у високій траві чи кущах.

Хоча сезон активності кліщів зазвичай триває з квітня до вересня, чисельність особин сильно залежить від погодних умов: що вища вологість, то більше кліщів.

Читайте також: Сверблять очі та закладений ніс. Сезонна алергія: як розпізнати та вилікувати

Чим небезпечні кліщі

Не усі кліщі переносять збудників захворювання. Водночас, якщо у крові господаря є інфекція, кліщ проковтує патогени разом з їжею. Коли він харчується кров’ю наступного господаря, через слину може передавати ці патогени.

Серед небезпечних захворювань, що передають кліщі: кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка, туляремія тощо. 

В Україні є кілька десятків видів кліщів, які переносять 35 різних збудників хвороб, небезпечних для людини. 

Серед них і собачий (енцефалітний) кліщ, що переносить борелії (Borrelia) – бактерії, здатні викликати хворобу Лайма. Вона одна з найнебезпечніших та широко розповсюджених в Україні. Може уражати різні органи та системи, зокрема нервову та опорно-рухову, переходити в хронічну форму, призводити до втрати працездатності та інвалідизації.

Щороку з укусами кліщів до медзакладів звертаються в середньому близько 20 000 людей.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хв, виділяючи анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. 

Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах. Також кусають і можуть бути небезпечними статево незрілі кліщі – німфи.

Кліщі присмоктуються до людини не лише на природі. Вони можуть потрапити на тіло й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі чи речах, а також із букетами квітів чи домашніми тваринами.

Виявили кліща. Що робити?

Якщо після прогулянки на природі ви виявили на собі кліща:

  1. Одразу зверніться до лікаря. У травмпункті вам допоможуть витягти кліща і проконсультують щодо подальших дій.
  2. Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальний пристрій, що продається у ветеринарних аптеках ("кліщосмик"). Треба притиснути його до шкіри, підсунути під кліща, акуратно розхитати кровопивцю з боку в бік (адже хоботок надійно "зацементовано" в ранці слиною тварини), а тоді повільно викрутити нападника (крутити можна у будь-який зручний для вас бік).
  3. Немає пристрою – зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща поволі, без ривків!
  4. Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою.
  5. У жодному разі не розчавлюйте паразита, не використовуйте олію та креми  – це лише підвищить ризик інфікування.
  6. Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Читайте також: Тріщини на п'ятах та свербіж. Як лікувати та запобігати грибковим інфекціям стоп

Що робити далі

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань. Крім того, щоб передати хворобу, потрібно від кількох годин до діб. 

Однак дуже бажано видаленого кліща помістити у флакон чи пробірку, аби у лабораторній мережі його могли перевірити на наявність збудників бореліозу.

Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щодня вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, – негайно до лікаря.

Як вберегтися від кліщів

Якщо ви збираєтеся на пікнік або пробіжку на природі, Центр громадського здоров’я МОЗ рекомендує

  1. Подбайте про відповідний одяг. Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла (так легше помітити кліщів і їм важче одразу потрапити на шкіру). Не завадить і головний убір (кепка, бандана, панамка).
  2. Пересувайтеся серединою стежки чи доріжки, якомога далі від трави та кущів, на яких потенційно можуть чатувати кліщі.
  3. Що кілька годин прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, вкриті волоссям.
  4. Місце для пікніка чи привалу на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  5. Після повернення додому відразу змініть і ретельно огляньте одяг та речі, які брали з собою (підстилки, сумки тощо). Найчастіше кліщі чіпляються до одягу і згодом можуть перекочувати із нього на тіло. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому.
  6. Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути.
  7. Використовуйте спеціальні засоби для захисту від кліщів, які відлякують кліщів (зазвичай містять ДЕТА чи пікарідін). Використовуйте так часто, як зазначено в інструкції залежно від тривалості перебування на природі.

Читайте також: Алергія на пух тополі. Симптоми і що робити – пояснює алергологиня

Олександр Скороход, старший науковий співробітник відділу сигнальних систем клітини Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, кандидат біологічних наук, ультрамарафонець, для LIGA.Life