Зранку чи ввечері? Дослідження пояснює, коли краще займатися спортом
Фото: depositphotos.com

Впродовж дня у нашому організмі змінюється температура тіла, кров’яний тиск та рівень мозкової активності.

Такі циклічні зміни називають циркадними ритмами. Усе, що відбувається у організмі, підпорядковується саме їм. Фізична активність – не виключення.

Дослідники Каліфорнійського університету та ізраїльського Наукового інституту Вейцмана провели два окремі дослідження, щоб дізнатися, чи залежить якість фізичної активності від часу доби, обраного для тренувань.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

Спільним для обох досліджень були піддослідні – миші.

Дослідження групи ізраїльського інституту показало, що миші тренуються інтенсивніше у вечірній час. У організмі гризунів збільшується рівень метаболіту ZMP, який призводить до збільшення енергії та сприяє спалюванню жиру.

Повторення дослідження з людьми показало аналогічний результат.

Під час вечірнього тренування люди споживають менше кисню, отже, рівень ефективності вправ збільшується.

"Якщо людині потрібно піти на пробіжку, зранку вона втомиться швидше, ніж ввечері, тобто, вона може побігати довше ввечері, ніж зранку за ідентичних бігових умовах", – пояснив у своєму інтерв’ю для The Washington Post автор дослідження Гад Ашер.

Вчені Каліфорнійського університету також досліджували залежність фізичної активності від часу. Дослідники вивчали зміни в м’язовій тканині – розщеплення глюкози та спалювання жиру – під час ранкових і вечірніх активностей.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для український родин

Результати показали, що краще займатися спортом зранку. У цей час обмін речовин у гризунів пришвидшується. У людей такий ефект спостерігається під час тренувань пізнім ранком.

Ранкові тренування покращують обмін речовин, а вечірні – "заряджають" енергією.

То коли ж тренуватися? Вибір залежить від мети. Якщо спортсмен готується до забігу або змагань, тренування у вечірній час допоможуть досягти бажаного результату.

Для тих, хто хоче скинути зайву вагу, біг чи фізичні вправи зранку підуть на користь, адже у цей час обмін речовин швидший, ніж ввечері.

Час для тренування – це індивідуальний вибір спортсмена. І зранку, і ввечері фізична активність принесе користь. Головне – регулярність та правильна техніка.