Зміст:
  1. Куріння це...
  2. Як працює куріння
  3. Електронні цигарки і здоров'я

Перші чотири роки я жила в комунальній квартирі, а згодом в юності – вісім років у гуртожитку, і весь той час була пасивним курцем. 

Усі мої речі смерділи так званим холодним тютюном. Мабуть, у цьому неприємному і досить загрозливому для здоров’я досвіді були плюси – я так і не спробувала курити цигарки. 

Але зараз про куріння запитує уже мій син, який росте у відносно вільному від нікотину середовищі, але бачить приклад на вулицях. І для мене це істотна причина для дослідження – чи це окей "вейпити та курити айкос"?

Стисла відповідь – ні. Небезпека для здоров’я все одно залишається.

Електронні пристрої для куріння не допомагають покинути курити, як на те раніше сподівалися.

І підтягується інша проблема – початок куріння як такого. 

 

Куріння це...

 

Куріння довго було вдиханням диму, утвореного під час згоряння тютюну. Цей дим міг бути охолоджений водою чи довгим мундштуком, проте то були безпосередньо продукти горіння. 

За останні десятиліття з’явилися та набули популярності різноманітні пристрої, гаджети для куріння.

Зокрема "вейпи" (електронні сигарети), де нагрівальний елемент або перетворює рідину з нікотином чи без нього в пару, яку вдихають (Electronic (Non-) Nicotine Delivery Systems, ENDS та ENNDS), або електронні пристрої, в яких під час затяжки тютюнова суміш нагрівається з утворенням диму, хоча горіння відсутнє (Heated Tobacco Products, HTP). Їх у статті для зручності називатимемо пристрої чи гаджети для куріння.  

Пристрої для куріння можуть стати першою сходинкою до куріння старомодних цигарок. А це – проблема. Курінню легше запобігти, ніж боротися зі залежністю в тих, хто уже курить. На те вона і залежність мозку від стимуляції нікотином, який заміняє ацетилхолін – нейромедіатор, який дозволяє нам зосереджуватися і міркувати, якщо спрощено. 

Сам процес куріння (будь-чого) і очікування на нього підкріплює мозкові контури, що відчувають задоволення. Щойно почали – далі важко спинитися.

Дослідження свідчать, що люди, які раніше не курили та спробували пристрої для куріння, мають в середньому втричі більший ризик стати повномасштабними курцями, ніж ті, хто нічого ніколи не курив. 

Колишні курці цигарок, що перейшли на гаджети, повертаються до звичайних цигарок удвічі частіше за тих, хто з курінням зав’язав.

 

Як працює куріння

 

Курити здебільшого розпочинають в підлітковому віці та юності, і тут істотними запобіжниками є ціна на тютюнові вироби, обмеження на їхній продаж, їхня реклама, складність знайти місце, де курити можна. І оточення, яке не стимулює курити. Фактично запобігання пожиттєвій залежності, яка істотно погіршує здоров’я, лежить в законодавчій та адміністративній площині.

Електронні цигарки наразі руйнують цю систему запобіжників та захоплюють людей 11-22 років, які ніколи не курили, і щороку більше. Підліткам та молоді вони виглядають привабливо, престижно, безпечно, стають свого роду соціальною змазкою, що зумовлює і підтримує спілкування та гуртування. 

За дослідженнями, молодь не обізнана щодо впливу гаджетів для куріння на здоров’я. Власне, саме на молодь і розрахований агресивний маркетинг сучасних пристроїв для куріння. Так мозок знайомиться з нікотином, і йому це подобається. 

Дим не смердить, і курцям здається, що можна курити хоч в кав’ярні, біля школи і на дитмайданчику. 

Одного дня в бажанні заспокоїти ацетилхолінові рецептори мозку людина може зірватися і "впасти" до рівня паперово-тютюнової цигарки. І світ не впаде – принаймні одразу. 

Тільки залежність від нікотину здобуде нові, згубні, можливості. А невдовзі прийдуть наслідки для здоров’я.

Курці HTP та ENDS потрапляють у нікотиново-дофаміново-гламурну пастку, з якої дуже важко виборсатися та яка поступово псує здоров’я.

Чи псують HTP, ENDS, ENNDS здоров’я?  Так. 

Наразі їх рекламують як менш шкідливі за звичайні цигарки, та вони все одно згубно впливають на здоров’я.

Якби куріння викликало відчутні проблеми зі здоров’ям, скажімо, рак легенів і ротової порожнини одразу, то люди б курили значно менше. Чи не курили взагалі. Та наслідки тютюнокуріння переважно відтерміновані і розвиваються поволі, ще й перетинаються з хронічними захворюваннями, які ми схильні пояснювати "віком та екологією", а не способом життя.

До 1950-х років ХХ століття звичайні цигарки мало хто з медиків підозрював у шкідливому впливі на здоров’я. І тільки через кілька десятиліть після буму на куріння, під час Другої Світової війни зокрема, та після ретельно проведених досліджень стало зрозуміло, що куріння є головною причиною раку легенів. 

Згодом уявлення про шкоду куріння для здоров’я розширилося: нині відомо, що куріння збільшує ризик хронічного обструктивного захворювання легенів, атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань, хвороб ясен, й інших типів раку. 

Головною причиною шкоди здоров’ю є продукти згоряння в сигаретному димі та нікотин, а також вільні радикали, що утворюються уже в організмі курця як реакція на вдихання диму. В електронних цигарках все це також є.

Досліджувати вплив електронних пристроїв для куріння складно з низки причин. У нас наразі не було достатньо часу для вивчення їхнього довгострокового впливу. 

Крім того, з етичних міркувань не проводять дослідження за участі людей, що ніколи не курили, і заради дослідів почали використовувати електронні пристрої. Саме порівняння тих, хто ніколи не курив і не курить, й курців-неофітів, що курять суто гаджети, дало би чітке уявлення про вплив цього типу куріння на здоров’я.

І це ще не все – учасники мали би бути вирівняні за віком, адже порівнювати здоров’я школярів і людей середнього і старшого віку не годиться. 

Дослідження в ідеалі мають бути рандомізовані, тобто учасників випадково розподіляють в групи досліду і плацебо. Та й зробити плацебо в разі куріння неможливо. 

Тому поки що нам важко гупнути по столу стосом документів, що чітко і назавжди доводить шкоду електронних гаджетів. Та це не означає, що з ними все гаразд. Твердження про їхню користь і повну безпеку так само є поки безпідставними.

На додачу, залежно від того, хто фінансував дослідження: тютюнові компанії чи незалежні організації – результати досліджень сильно різняться. Дані досліджень, чиї організатори, що не мають конфлікту інтересів, свідчать: дим електронних пристроїв містить шкідливі для здоров’я сполуки. Це – важкі метали, зокрема, нікель, свинець та хром, а також органічні сполуки: акролеїн, гліоксаль, акриламід, формальдегід, а також зважені часточки Pm 2.5. 

Одразу після куріння електронного пристрою ці сполуки уже можна знайти в крові та сечі курців. Ймовірно, і вони походять не стільки з "жижі" чи того носія нікотину, що використовується, а з самого приладу.

Електронні цигарки і здоров'я

Електронні цигарки збільшують ризик розвитку хронічного обструктивного захворювання легень та погіршують перебіг астми. Наявні наразі клінічні дані говорять, що в курців електронних цигарок майже в 1,8 раза більший ризик інфаркту міокарду порівняно з некурцями, хоча це і менше за ризик курців звичайних цигарок. Так, це може бути наслідком їхнього попереднього куріння звичайних цигарок.

Люди, в яких уже є серцево-судинні захворювання, та які перейшли на електронні цигарки з нікотином, суттєво ризикують мати смертельний інфаркт міокарда. 

Ті, хто обрав нікотинові патчі в якості замісної терапії, ризикують менше. Нікотин що зі звичайних цигарок, що з пристроїв для куріння з нікотином, діє на автономну нервову систему і змушує серце битися частіше. Інколи це  фатально.

Куріння гаджетів сприяє так званій ендотелійній дисфункції – стану, коли судинам стає важче адаптуватися до змін тиску, їхня внутрішня поверхня пошкоджується, і зростають шанси отримати острівець розвитку атеросклерозу.

Якщо курити звичайні цигарки, то здоров’я ясен і зубів сильно потерпає, разом з відносно корисними бактеріями, що в нормі там живуть. 

Їхнє місце посідають значно шкідливіші мікроорганізми, що сприятимуть розвитку хвороб ясен і навіть хвороби Альцегеймера як наслідок. 

Якщо не курити, і раптом почати "вейпити", то зміни будуть на гірше.

Курцям електронних цигарок притаманні сухість в роті (а це швидкий шлях до неприємного запаху з рота та карієсу) та хвороби ясен. Те саме стосується і систем для нагрівання тютюну (HTP).

На сьогодні бракує достовірних даних, зокрема, про відтермінований вплив на здоров’я. Адже це досить новий винахід, який, на відміну від вакцини від COVID-19, чомусь не лякає новизною і не викликає сумнівів у відсутності відкладених прикрих ефектів. Хоча в дійсності все навпаки.

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє, що аерозолі пристроїв для нагрівання тютюну містять понад 50 канцерогенів, тобто майже стільки ж небезпечних сполук, що і звичайний сигаретний дим. 

Постійне потрапляння цих речовин до організму з часом, цілком ймовірно, призведе до проблем з дихальною системою, серцево-судинних хвороб та раку. 

Саме тому низка організацій громадської охорони здоров’я, зокрема ВООЗ, вважають, що жоден з рівнів впливу аерозолю, що виділяється пыд час курінні IQOSТМ чи GloТМ, не є безпечним або прийнятним.  

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Є ще слизький момент з грошима: курці всіх форм куріння радше витратять останні гроші на джерело нікотину, аніж на щось інше. Уявімо молодих людей, чиї джерела фінансування – це батьки чи підробіток, чи зарплата на світанку кар’єри з частковою  зайнятістю. 

За таких обмежених умов людина може жертвувати повноцінним харчуванням, аби курити далі, чи переходитиме на дедалі дешевші форми: з електронних на саморобні чи готові цигарки. 

Згадаймо, що електронні гаджети для куріння – вибір передусім тінейджерів та молоді, в яких не завжди є гроші. 

Ми не прагнемо залякати, однак наразі виглядає так: якщо ви курите і хочете покинути куріння, краще обрати замісну терапію з нікотиновими патчами чи фармакологічну терапію (тільки за призначенням лікарів) та звернутися по психологічну фахову допомогу, аніж обирати електронні пристрої.

Дарка Озерна, біологиня, медична журналістка